Σημειώνουν ότι η Άγκυρα έχει παράσχει ισχυρή υποστήριξη σε ισλαμιστικές εκστρατείες
Σύμφωνα με έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών προς τον υπουργό Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταϊγιό, ισλαμιστές της οργάνωσης «Μουσουλμανική Αδελφότητα» εργάζονται για την εισαγωγή του νόμου της Σαρία στη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Le Figaro την Τρίτη 20 Μαΐου.
Ο Ρεταϊγιό είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι το Συμβούλιο Άμυνας, με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, θα συζητήσει την έκθεση την Τετάρτη 21 Μαΐου.
Σύμφωνα με την έκθεση 73 σελίδων, η οργάνωση, που ιδρύθηκε από τον Χασάν ελ-Μπάνα στην Αίγυπτο το 1928, έχει «έναν στόχο: να στρατολογήσει ανθρώπους για την οικοδόμηση ενός κράτους της Σαρία» και για τον σκοπό αυτό επιδιώκει να δημιουργήσει δίκτυα σε όλη τη Γαλλία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η «αδελφότητα» διαθέτει «σημαντική υποδομή» στη Γαλλία. Συνολικά, ανακαλύφθηκαν 139 χώροι λατρείας όπου δραστηριοποιείται αυτός ο οργανισμός σε 55 νομούς της Γαλλίας. Άλλα 68 τζαμιά βρίσκονται «κοντά» στην «Μουσουλμανική Αδελφότητα».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυτό αντιπροσωπεύει το 7% των 2.800 ισλαμικών χώρων λατρείας στη Γαλλία. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα τζαμιά που ανήκουν στον οργανισμό ή βρίσκονται κοντά σε αυτόν επισκέπτονται κατά μέσο όρο 91.000 μουσουλμάνοι πιστοί τις Παρασκευές, δηλαδή κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής ώρας προσευχής της ισλαμικής κοινότητας.
Παρόλο που η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» κυβερνά επί του παρόντος μόνο 53 κοινότητες, οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν υποδηλώνουν ότι το κίνημα περιλαμβάνει συνολικά 280 ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς της θρησκευτικής ζωής, ιδίως ενώσεις που ασχολούνται με την ισλαμική φιλανθρωπία.
«Μια έκθεση σχετικά με την “εισαγωγή” της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η αποχαρακτηρισμένη εκδοχή της οποίας αποκαλύφθηκε σήμερα Τρίτη από την Le Figaro , θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 21 Μαΐου στο Συμβούλιο Άμυνας».
Το ισλαμικό κίνημα έχει παρελθόν δεκαετιών
Το έγγραφο σημειώνει, επικαλούμενο κοινωνικά δίκτυα, ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες «σημαντικές προσωπικότητες» μεταξύ των μουσουλμάνων ιεροκηρύκων που προσπαθούν να μεταφέρουν την ισλαμιστική ιδεολογία στους νέους Γάλλους.
Σύμφωνα με την έκθεση, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της δημιουργώντας δίκτυα για την οργάνωσή της. Μεταξύ άλλων, από τη δεκαετία του 1980 το κίνημα προσπάθησε να λειτουργήσει εντός του νομικού πλαισίου της πρώην UOIF – της Ομοσπονδίας Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτές οι λεγόμενες «διπλές οργανώσεις» βασίζονται στην επίσημη δομή τους στο Ισλαμικό Συμβούλιο Ηγεσίας, γνωστό προσωπικά μόνο στα μέλη του, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό της πραγματικής στρατηγικής της οργάνωσης «Μουσουλμανική Αδελφότητα» και των δικτύων της στη Γαλλία.
Σχετικά με αυτόν τον «διπλό διάλογο», η έκθεση παραθέτει τον Chakib Benmakhlouf , νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ισλαμικών Οργανώσεων και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Ευρωπαίων Μουσουλμάνων, ο οποίος αναγνώρισε ότι το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο επιτρέπει «να παρουσιαστεί με θετικό τρόπο το μοντέλο του δίκαιου Μουσουλμάνου, ο οποίος θεωρείται καλό παράδειγμα εξάπλωσης του Ισλάμ, χωρίς να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι εξισλαμίζουμε τη Δύση».
Σύμφωνα με την έκθεση, η λεγόμενη «αδελφότητα» δημιουργεί σύνθετα δίκτυα γύρω από μεμονωμένα τζαμιά, που κυμαίνονται από τη διδασκαλία του Κορανίου έως τη λειτουργία αθλητικών συλλόγων, ισλαμικών ιστότοπων γνωριμιών και κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και την υποστήριξη μεμονωμένων μουσουλμάνων στην εύρεση εργασίας.
Αυτές οι διαδικτυακές κοινότητες ασχολούνται επίσης με ανθρωπιστικό έργο και υποστηρίζουν την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας.
Τα δίκτυα λειτουργούν σε φτωχές περιοχές με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και συχνότερα σε περιοχές προτεραιότητας της αστικής ζωής, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες του πληθυσμού.
Ηγούνται από έμπειρους ακτιβιστές που επιδιώκουν να οικοδομήσουν σχέσεις με τις τοπικές αρχές για να κάνουν τα δίκτυά τους επιτυχημένα.
Η Αδελφότητα θεωρεί επίσης πρωταρχικής σημασίας να προσφέρει απαντήσεις στα προβλήματα των νέων Μουσουλμάνων στην αναζήτηση ταυτότητας. Η έκθεση αναφέρει ότι εκτός από τις σαλαφιστικές ιδέες, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» χρησιμοποιεί επίσης δόγματα από τις παραδοσιακές σουνιτικές ισλαμικές νομικές σχολές – κυρίως της Μαλίκι – για να λάβει ιδεολογικές αποφάσεις.
Η έκθεση σημειώνει ότι η ακμή της Αδελφότητας ξεκίνησε πριν από περίπου 70 χρόνια στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία.
Αυτό επηρεάστηκε από τις μεταναστευτικές διαδικασίες που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50, χάρη στις οποίες δημιουργήθηκαν οι πρώτοι σύλλογοι της «Αδελφότητας» στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, και στη συνέχεια στο Βέλγιο και τη Γαλλία.
«Η Δημοκρατία δεν είναι πλέον αρκετή»
Σύμφωνα με την έκθεση, ένα κρίσιμο στοιχείο της ρητορικής και της εμπλοκής της Αδελφότητας είναι οι αξιολογήσεις των ακτιβιστών για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
«Ο αντισημιτισμός στη Γαλλία εξακολουθεί να υπάρχει στον λόγο των μελών του κινήματος». Η έκθεση σημείωσε ότι η αντισιωνιστική δραστηριότητα στα τζαμιά έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Αρκετοί «αντισιωνιστές ιεροκήρυκες» συμμετέχουν ενεργά σε αυτό.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι, σύμφωνα με την ισλαμιστική αφήγηση, «οι αξίες που προσφέρει η Δημοκρατία δεν επαρκούν πλέον». Οι «Αδελφοί» χρειάζονται έναν νέο δημόσιο διάλογο.
Δεσμούς με Κατάρ και Τουρκία
Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για υποστηρικτές της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» στη Μέση Ανατολή, ιδίως για δεσμούς με το Κατάρ και την Τουρκία. Τονίζεται -σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog- ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να μπλοκάρουν το κίνημα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας».
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η Άγκυρα έχει παράσχει ισχυρή υποστήριξη σε ισλαμιστικές εκστρατείες όπως το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφώνησε ομιλία στην οποία προειδοποιούσε για τους κινδύνους του ισλαμικού εξτρεμισμού το 2020.