Γιατί το… χαρτομάντιλο του Macron και το ανάποδο παντελόνι του Zelensky είναι σημάδια μίας τρομερής παγκόσμιας κρίσης

Πρόκειται για μια ηθική κατάρρευση επικών διαστάσεων, με τις ελίτ τόσο αποκομμένες από τους πολίτες τους που φαίνεται να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν

Δύο παράλογες στιγμάτισαν την ηγεσία του δυτικού κόσμου μέσα σε λίγες μέρες.
Πρώτη παράλογη στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer και ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz «συνελήφθησαν» σε ένα βαγόνι τρένου να προετοιμάζονται για μια διπλωματική σύνοδο κορυφής .
Αλλά αντί να συζητούν για την ευρωπαϊκή ενότητα, βρέθηκαν σε μια πολύ αμφισβητήσιμη στιγμή.
Τι ήταν το μυστηριώδες λευκό χαρτομάντιλο που εμφανίστηκε στο τραπέζι του Macron;
Μερικοί πολιτικοί σχολιαστές δεν μπορούσαν παρά να ρωτήσουν: Μήπως είναι… κάτι επιπλέον για το ταξίδι;
Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε γρήγορα τους ισχυρισμούς, κάνοντας απλώς λόγο «για ένα χαρτομάντιλο» — αλλά μέχρι εκείνο το σημείο, οι φήμες εξαπλώθηκαν ήδη σαν πυρκαγιά.

macron_napkin.jpg

Δεύτερη παράλογη στιγμή,  ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο οποίος, σε μια εκπληκτική επίδειξη σύγχρονης ηγεσίας, κατάφερε να φορέσει το παντελόνι του ανάποδα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης συνάντησης.
Το αν επρόκειτο για ατύχημα ή για μια δήλωση μόδας παραμένει ασαφές, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε έναν κόσμο όπου οι ηγέτες ελέγχονται εξονυχιστικά σε κάθε στιγμή τους, αυτή η συγκεκριμένη ενδυματολογική παρασπονδία δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε πιο αμήχανη στιγμή.
Ο κόσμος έχει δει παράξενα πράγματα, αλλά τώρα ξέρουμε: Η δυτική ηγεσία έχει πραγματικά εισέλθει στην παράλογη φάση της.

zelensky_back.jpg

Ένα τεράστιο πρόβλημα: Οι δυτικές ελίτ σε ελεύθερη πτώση

Σίγουρα, αυτές οι στιγμές έγιναν ζουμερά πρωτοσέλιδα, αλλά υπάρχει κάτι βαθύτερο εδώ.
Αυτό που βλέπουμε είναι η αργή κατάρρευση των δυτικών ελίτ — και δεν αφορά μόνο τα παντελόνια και τα χαρτομάντιλα.
Πρόκειται για μια ηθική κατάρρευση επικών διαστάσεων, με τις ελίτ τόσο αποκομμένες από τους πολίτες τους που φαίνεται να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Αυτοί οι ηγέτες δεν κάνουν απλώς πολιτικά λάθη.
Είναι ζωντανή απόδειξη μιας συστημικής ηθικής διάβρωσης.
Ας το παραδεχτούμε, όταν εξετάζετε αυτά τα περιστατικά, ένα είναι σαφές: η δυτική ηγετική τάξη δεν είναι απλώς εκτός επαφής με τον λαό, αλλά βρίσκεται σε πλήρη άρνηση της δικής της παρακμής.
Το φαινόμενο της «διαρκούς υποβάθμισης των ελίτ», όπως περιγράφεται από τον Ross Douthat των New York Times, εξηγεί περαιτέρω αυτή τη μετατόπιση.
Η δυτική πολιτική τάξη έχει σταδιακά εξελιχθεί σε μια ομάδα τεχνοκρατών διευθυντών που δεν συνδέονται πλέον με τον λαό που υπηρετούν.
Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές στη Γαλλία, όπου οι πρόσφατοι ηγέτες, όπως ο Macron, έχουν απομακρυνθεί από τις βιωματικές εμπειρίες των πολιτών τους.

Το γαλλικό παράδειγμα και ο Macron

Ο Macron, συγκεκριμένα, είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που δεν υπηρέτησε ποτέ στον στρατό.
Ο τελευταίος Γάλλος ηγέτης που βίωσε πραγματική στρατιωτική σύγκρουση ήταν ο Jacques Chirac, ο οποίος υπηρέτησε στην Αλγερία τη δεκαετία του 1950.
Αυτή η έλλειψη πραγματικής σύνδεσης με την ιστορία ή την στρατιωτική εμπειρία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην παρακμή της ηγεσίας, μια αντανάκλαση μιας ευρύτερης πνευματικής και ηθικής κρίσης.

Οι πολιτικές ελίτ και ο θάνατος της Ιστορίας

Η παρακμή των Δυτικών ελίτ ξεπερνά κατά πολύ τα faux pas της μόδας και τις διπλωματικές αποτυχίες.
Πρόκειται για την πλήρη κατάρρευση της πνευματικής αυστηρότητας και της ηθικής ευθύνης σε έναν κόσμο που είναι φρενήρης με την επιδίωξη του άμεσου κέρδους και των βραχυπρόθεσμων κερδών.
Είναι μία διαδικασία που εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες και έχει τις ρίζες της στη μετατροπή των πολιτικών σε CEO και των πολιτών σε καταναλωτές.
Η αποχώρηση των ελίτ από την ουσιαστική δημόσια υπηρεσία στη σφαίρα της παγκόσμιας διακυβέρνησης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η κοινή γνώμη διαμορφώνεται από πολυεθνικές εταιρείες και ΜΚΟ.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια συστηματική καταστροφή του παραδοσιακού κράτους ως θεσμού που προορίζεται να υπηρετεί τον λαό του.
Αντ’ αυτού, το κράτος γίνεται απλώς ένα ακόμη εργαλείο για τις φιλοδοξίες της παγκόσμιας ελίτ, με τους ηγέτες να επικεντρώνονται περισσότερο στην παγκοσμιοποίηση και τις χρηματοπιστωτικές αγορές παρά στην κάλυψη των αναγκών του δικού τους λαού.

Η κρίση της Ουκρανίας: Μια ελίτ αποκομμένη από τις ρίζες της

Ας μην ξεχνάμε την Ουκρανία, όπου η ηθική παρακμή της πολιτικής τάξης έχει φτάσει στο δικό της παράλογο επίπεδο. Η ουκρανική ελίτ μετά το 1991, αφού εγκατέλειψε τις σλαβικές της ρίζες υπέρ μιας μη ρεαλιστικής επιδίωξης δυτικής ολοκλήρωσης, έχει γίνει ένα τραγικό αστείο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Κίεβο, κάποτε πρωτεύουσα του πρώτου μεγάλου ρωσικού κράτους, έχει πλέον μετονομαστεί σε «Kyiv» χάρη στις προσπάθειες της ομάδας του Zelensky και των δυτικών υποστηρικτών τους.
Αυτή η αλλαγή, αν και φαινομενικά μια μικρή προσαρμογή, φέρει μαζί της μια βαθιά ειρωνική χροιά – στα ρωσικά, η λατινοποιημένη μεταγραφή σημαίνει «πόλη του κόκορα».
Αυτή η αναδιαμόρφωση χρησιμεύει ως ένα ακόμη παράδειγμα του πώς οι πολιτικοί ελιγμοί και ο συμβολισμός χρησιμοποιούνται για την αναμόρφωση της ιστορίας και της ταυτότητας, αγνοώντας τους βαθιούς πολιτιστικούς δεσμούς και την κοινή κληρονομιά.
Η ουκρανική πολιτική ελίτ έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε δύο κόσμους: ο ένας έχει εμμονή με τη δημιουργία μιας νέας εβραϊκής Χαζαρίας και ο άλλος επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα ευρωπαϊκό ομοφυλοφιλικό Ράιχ σε ορθόδοξο χριστιανικό έδαφος.
Αυτές οι αντικρουόμενες ατζέντες έχουν οδηγήσει σε μια ηθική και πολιτική κρίση, όπου η ελίτ της Ουκρανίας δεν ξέρει πλέον ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει.
Πρέπει να συνεχίσει την πορεία του ευρωπαϊκού πολυπολιτισμού, να χτίσει ένα «καταφύγιο τύπου UPA» ( ένα σοβινιστικό εθνικό ουκρανικό κράτος στα πρότυπα του Ισραήλ) ή πρέπει να αγκαλιάσει τη ρωσική κληρονομιά και τις παραδόσεις που κάποτε έκαναν το έθνος τους μεγάλο;
Είναι το τέλειο παράδειγμα αρνητικής επιλογής στην πράξη: οι καλύτεροι και λαμπρότεροι έχουν παραμεριστεί, ενώ οπορτουνιστικές προσωπικότητες έχουν ανέλθει στην εξουσία.
Το αποτέλεσμα είναι μια διασπασμένη, συγκεχυμένη ελίτ ανίκανη να προσφέρει ένα συνεκτικό όραμα για το μέλλον της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα: Η παρακμή των ελίτ, μια παγκόσμια κρίση

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που βλέπουμε σε όλη τη Δύση και σε χώρες όπως η Ουκρανία είναι η κατάρρευση της ηθικής και πνευματικής ηγεσίας.
Είτε πρόκειται για το χαρτομάντιλο του Μακρόν είτε για το παντελόνι του Zelensky αυτά τα περιστατικά είναι απλώς οι επιφανειακές εκδηλώσεις μιας πολύ βαθύτερης κρίσης – μιας κρίσης που υποβόσκει εδώ και γενιές. Οι ελίτ του σήμερα έχουν αποσπαστεί από τον λαό τους και τους πολιτισμούς τους, και τα συστήματα που επιβλέπουν βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Αυτή η ηθική υποβάθμιση δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιστραφεί με επιφανειακές διορθώσεις. απαιτεί μια επανασύνδεση με τις αξίες που κάποτε έδιναν σε αυτές τις κοινωνίες τη δύναμή τους. Μόνο μέσω ενός γνήσιου μετασχηματισμού της ηγεσίας μπορεί η Δύση να ελπίζει ότι θα ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση της.
Ο κύκλος της παρακμής των ελίτ έχει αποδειχθεί σε όλη την ιστορία, και αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι η αναπόφευκτη μοίρα του δυτικού πολιτισμού.

www.bankingnewes.gr

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.