Η Δανία ξηλώνει τις ανεμογεννήτριες, επαναφορά στα πυρηνικά μετά το ισπανικό blackout

Δανία εξετάζει την άρση του 40χρονου απαγορευτικού νόμου για την πυρηνική ενέργεια

Το ενδεχόμενο άρσης της 40χρονης απαγόρευσης στην πυρηνική ενέργεια εξετάζει η Δανία, καθώς η Σκανδιναβική χώρα, που είναι δύναμη στον τομέα της αιολικής ενέργειας, εξετάζει τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγει μια παρόμοια διακοπή ρεύματος με αυτήν της περσινής διακοπής στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο Lars Aagaard, υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών της Δανίας, δήλωσε στην Δανέζικη εφημερίδα Politiken ότι ο κεντρώος συνασπισμός στην Κοπεγχάγη θα πάρει έναν χρόνο για να αναλύσει τα υπέρ και τα κατά της επανέναρξης της πυρηνικής ενέργειας.
Η άρση της απαγόρευσης του 1985 θα έθετε τη Δανία σε μια αναπτυσσόμενη ομάδα χωρών που εξετάζουν την πυρηνική ενέργεια για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η γειτονική Σουηδία, με κυβέρνηση της Δεξιάς, προσπαθεί να αναβιώσει την πυρηνική ενέργεια στη χώρα, η οποία εξακολουθεί να έχει τρεις πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία, μετά από μεγάλες συζητήσεις για το κλείσιμό τους, από το ατύχημα του Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979.

Δεν φτάνει η αιολική ενέργεια

Η Δανία έχει μερίδιο από τις μεγαλύτερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στην Ευρώπη, χάρη σε τεράστια αιολικά πάρκα ανοικτής θάλασσας κατά μήκος της ακτής της.
Χρησιμοποιεί ενέργεια από άνθρακα και αέριο, καθώς και διασυνδέσεις με χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία — που διαθέτουν πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς πόρους — για να εξασφαλίσει ένα χαμηλό επίπεδο διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ωστόσο, τέσσερα κόμματα της Δεξιάς στην αντιπολίτευση του κοινοβουλίου της Δανίας επιθυμούν να επανεισαχθεί η πυρηνική ενέργεια στη χώρα και έχουν καταθέσει πρόταση για συζήτηση με τον Aagaard την Τετάρτη.
«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια εξέλιξη σε εξέλιξη με νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας: μικρές μονάδες πυρηνικών αντιδραστήρων» δήλωσε ο Aagaard στην Politiken.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει μια ανάλυση της δυνατότητας αυτής της νέας τεχνολογίας, είπε, προσθέτοντας όμως ότι «δεν αρκεί ότι έχουν δυνατότητες. Πρέπει επίσης να ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία της Δανίας».

Τι είναι τα SMRs

Οι SMRs, που κατασκευάζονται σε εργοστάσια και προσφέρουν πιθανώς συντομότερους χρόνους κατασκευής σε σχέση με μεγάλες μονάδες, έχουν προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πολλοί από αυτούς βρίσκονται ακόμη σε στάδιο σχεδιασμού ή αναμένουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Ο Anders Fogh Rasmussen, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην Financial Times ότι υποστηρίζει την άρση της «γελοίας» απαγόρευσης.
«Ο άνεμος και ο ήλιος είναι καλοί όσο υπάρχει άνεμος και ήλιος. Αλλά πρέπει να υπάρχει μια μη-ορυκτή βάση φόρτισης και είναι γελοίο να αποκλείουμε την πυρηνική ενέργεια εξαρχής…
Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή είναι μια διαδικασία από την κυβέρνηση προς την άρση της απαγόρευσης», είπε.
Περίπου τον περασμένο μήνα, ένα ταμείο που υποστηρίζεται από τον Δανό δισεκατομμυριούχο Joachim Ante ανακοίνωσε σχέδια να συγκεντρώσει 350 εκατ. ευρώ (397 εκατ. δολάρια) για να υποστηρίξει τη βιομηχανία προηγμένων πυρηνικών και την εφοδιαστική της αλυσίδα.
Η 92 Capital στοιχηματίζει σε μια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια.

Αντιδράσεις

Υπάρχει ιδιαίτερη αμφισβήτηση στη Δανία για το πού θα τοποθετηθούν οποιοιδήποτε νέοι πυρηνικοί σταθμοί και πού θα αποθηκευτούν τα απόβλητα από τους αντιδραστήρες.
Η Δανία είχε έναν ερευνητικό αντιδραστήρα ακριβώς έξω από την Κοπεγχάγη μέχρι το 2001, όπου αποθηκεύονται τα απόβλητα.
Το κοινοβούλιό της αποφάσισε το 2018 να δημιουργήσει μια ασφαλή εγκατάσταση διάθεσης για τα απόβλητα μέχρι το 2073.
Οι μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν χάσει δημοτικότητα μετά από ατυχήματα όπως το Τσερνόμπιλ το 1986 και το Φουκουσίμα το 2011.
Πρόσφατα μεγάλα έργα πυρηνικής ενέργειας σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία υπήρξαν υπερβολικά δαπανηρά.
Η Φινλανδία άνοιξε το εργοστάσιο Olkiluoto 3 το 2023, 14 χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο και σχεδόν τετραπλάσιο από το αρχικό προϋπολογισμό.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.