Αόρατος εχθρός – Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να καταστρέφεται εκ των έσω – Την ροκανίζουν οι Temu και Shein

Το Παρίσι απαιτεί να στερηθούν οι Ευρωπαίοι την αδασμολόγητη εισαγωγή δεμάτων από την Κίνα

Ο αριθμός των παραγγελιών από κινεζικά ηλεκτρονικά καταστήματα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και έχει ανησυχήσει σοβαρά τις αρχές της ΕΕ.
Δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται σε μικρές αγορές, ενώ οι τοπικοί παραγωγοί μένουν στο απυρόβλητο.
Προσπαθώντας να προστατεύσει την αγορά της, η Ευρώπη απειλεί τις διαδικτυακές πλατφόρμες με έρευνες και πρόστιμα.

Μαύρη τρύπα

Μέσα σε πέντε χρόνια, μόνο στη Γαλλία, ο κύκλος εργασιών των Shein και Temu αυξήθηκε από 5% σε 20% του αντίστοιχου τομέα της αγοράς.
Στην ανησυχητική αυτή τάση αναφέρθηκε η εφημερίδα Le Figaro, η οποία επισημαίνει ότι οι νέοι ηλικίας 18–25 ετών εθίστηκαν στις φθηνές αγορές ρούχων, αξεσουάρ και επίπλων απευθείας από την Κίνα.
Σύμφωνα με μελέτη της cashback πλατφόρμας Joko, τα τελευταία δύο χρόνια οι πωλήσεις της Shein αυξήθηκαν κατά 58% και της Temu κατά 178%.

Περίπου 5 δις πακέτα το 2024

Το 2024, στη Γαλλία έφτασαν 800 εκατομμύρια πακέτα, ενώ συνολικά στην Ευρώπη σχεδόν 4,6 δισεκατομμύρια.
Από αυτά, το 91% προήλθε από την Κίνα.
Το φθηνό εργατικό δυναμικό, οι καλά οργανωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες και οι τεράστιοι όγκοι παραγγελιών επιτρέπουν στους Κινέζους να προσφέρουν τιμές συμφέρουσες τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές.
Η ανάπτυξη της θαλάσσιας και εναέριας μεταφοράς καθιστά την παράδοση γρήγορη και εύκολη.
Κάθε βράδυ, περίπου 600 ευρείας ατράκτου αεροσκάφη φτάνουν στην ΕΕ με εκατομμύρια παραγγελίες, σύμφωνα με γαλλικές εκτιμήσεις.

Shein και Temu ηγέτες στο γαλλικό λιανικό εμπόριο

Ως αποτέλεσμα, οι Shein και Temu αναδείχθηκαν ηγέτες στο λιανικό εμπόριο της Γαλλίας, χωρίς καν να διαθέτουν φυσικά καταστήματα.
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους εκτιμάται στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συγκριτικά, η αλυσίδα Mango έχει κύκλο εργασιών 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρά τις δυσκολίες, όπως η αδυναμία να δει κανείς το προϊόν πριν την αγορά, το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.
«Οι παραδοσιακές μορφές εμπορίου ξεθωριάζουν, η διαδικτυακή μορφή είναι πιο βολική», επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής Mikhail Belyaev.

Αναζητώντας βοήθεια

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά brands δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό.
Στα τέλη Απριλίου, η εταιρεία ένδυσης νεανικής μόδας Jennifer δήλωσε πτώχευση.
«Η ραγδαία αύξηση του κόστους, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι αλλαγές στην αγορά υφασμάτων και ο ολοένα και πιο επιθετικός διεθνής ανταγωνισμός κατέστησαν το επιχειρηματικό μας μοντέλο μη βιώσιμο», ανέφερε η διοίκηση.
Τελικά, 1.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Εκτός το Κράτος

Το κράτος επίσης μένει εκτός.
Όλες οι αποστολές είναι κάτω από το όριο de minimis των 150 ευρώ και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε δασμούς.
Η εμπορική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αυξάνει την ανησυχία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, λόγω της αύξησης των τελωνειακών δασμών, οι εισαγωγές στις ΗΠΑ θα ακριβύνουν τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που θα εντείνει τις πιέσεις των Ασιατών προμηθευτών (κυρίως από την Κίνα) στην ήδη κορεσμένη ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνει ο διευθυντής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ E.Leclerc, Michel Edouard Leclerc..

Ζητούν προστασία

Αντιμέτωπες με αυτές τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις ζητούν προστασία και αλλαγή κανονισμών.
Το Υπουργείο Προϋπολογισμού και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας ζητά την «ταχεία εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής τέλους για κάθε μικρή αποστολή».
Ωστόσο, αυτό είναι αρμοδιότητα των Βρυξελλών και οι επόμενες μεταρρυθμίσεις προγραμματίζονται για το 2028, διευκρινίζει η Figaro.
Οι ειδικοί θεωρούν πιθανή τη μείωση ή ακόμα και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, αλλά διαφωνούν ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Θα βρουν τρόπους

«Αν εφαρμοστεί μόνο στις αποστολές από την Κίνα, θα βρουν παρακάμψεις – είναι εύκολο να αλλάξεις τη χώρα προέλευσης ενός προϊόντος», λέει ο Belyaev.
Κατά την άποψή του, το πρόβλημα για την ΕΕ δεν είναι τόσο οι καταναλωτές, αλλά οι ίδιοι οι έμποροι λιανικής, που σπάνε τις παραγγελίες σε πολλές μικρές για να αποφύγουν τους δασμούς.
Οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν έτσι κι αλλιώς να βρίσκουν τρόπους για να παρακάμπτουν τους περιορισμούς.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών, Sergey Zainullin, δεν αποκλείει ούτε άμεσες κυρώσεις κατά της Κίνας.
«Αυτό ίσως έχει αποτέλεσμα, αλλά μια πολιτική απομονωτισμού και προστατευτισμού θα οδηγήσει στη διάσπαση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος σε ξεχωριστές ζώνες», υποστηρίζει.

Επικίνδυνες για … την υγεία οι απομιμήσεις

Προς το παρόν, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ετοιμάζουν έρευνες για την εκμετάλλευση εργαζομένων στην Κίνα και εξηγούν πόσο επικίνδυνα είναι τα «άγνωστης προέλευσης» προϊόντα.
Ο Vidyut Srinivasan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Entrupy (ειδικεύεται στον έλεγχο γνησιότητας ειδών πολυτελείας), συνιστά να αποφεύγεται η αγορά απομιμήσεων γνωστών brands – οι απομιμήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία.
Πάνω από το 60% των απομιμήσεων που ελέγχθηκαν περιείχαν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως αρσενικό και μόλυβδο.

Έρευνες και κυρώσεις

Το επόμενο πιθανό βήμα είναι πρόσθετες αντι-ντάμπινγκ έρευνες και κυρώσεις, προσθέτει ο Belyaev.
Όμως η πλήρης αποσύνδεση από τους Κινέζους κατασκευαστές είναι αδύνατη – η ΕΕ δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στην αυτάρκεια.
Επιπλέον, η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Ακόμα και στις καλύτερες εποχές, η ΕΕ στηριζόταν στις εξαγωγές ακριβών προϊόντων, ενώ τώρα η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων έχει μειωθεί – οι πολίτες κάνουν οικονομία και δεν μπορούν να στηρίξουν επαρκώς τις τοπικές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει ο ειδικός.
Επίσης, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από πόρους, όπως τα καύσιμα και τα σπάνια μέταλλα.
Έτσι, παρά τη σκληρή ρητορική, θα πρέπει να αναζητηθούν συμβιβασμοί και τρόποι συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.