Διπλωματικός «μαραθώνιος» για το Ουκρανικό μετά την πρόταση Πούτιν – Τι απαντούν Κίεβο και Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

Επιμένουν στο τελεσίγραφο τους απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις δημόσιες δηλώσεις τους αναφέρουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει πρώτα να αποδεχτεί την κατάπαυση πυρός άνευ όρων στο ουκρανικό μέτωπο και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από χθες έχουν διαμηνύσει στην Μόσχα ότι αν δεν δεχτεί την κατάπαυση πυρός θα έρθει νέο «κύμα» κυρώσεων. Η πρόταση του Πούτιν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στην Τουρκία αν και έγινε δεκτή με θετική διάθεση φαίνεται ότι αξιολογείται ως ένα πολύ μικρό βήμα και δεν γίνεται να αποσυνδεθεί από την κατάπαυση πυρός.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτηρίζει την προσφορά του προέδρου Πούτιν για συνομιλίες με την Ουκρανία «κάθε άλλο παρά επαρκή».

Με ανάρτηση στο X, ο Γερμανός Καγκελάριος ανέφερε ότι η προθυμία της Ρωσίας να συνομιλήσει είναι ένα «καλό σημάδι», αλλά λέει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. «Πρώτα πρέπει να σωπάσουν τα όπλα πριν αρχίσουν οι συνομιλίες», τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «χρειάζεται κατάπαυση του πυρός τώρα, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες». Ο Μακρόν τόνισε ότι ο ίδιος και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πρότειναν χθες ξεκάθαρα μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών που θα αρχίσει τη Δευτέρα.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο Ζελένσκι συμφώνησε σε αυτό και αναμένεται «μια εξίσου ξεκάθαρη απάντηση από τη Ρωσία». «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσο μιλούν τα όπλα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε το αίτημα των ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία να συμφωνήσει σε μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους από την Δευτέρα.

«Σε απάντηση στην έκκλησή μας, οι Ρώσοι πρότειναν ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν στις 15 Μαΐου. Ο κόσμος, ωστόσο, περιμένει μονοσήμαντη απόφαση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Η Ουκρανία είναι έτοιμη. Όχι άλλα θύματα!», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ζελένσκι: Πρώτα κατάπαυση του πυρός, μετά διαπραγματεύσεις

Μήνυμα αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία εξέπεμψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Μόσχα θα προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Ζελένσκι φαίνεται να υπονοεί, επίσης, ότι για να συμμετάσχει το Κίεβο σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα -όπως πρότεινε πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν- προϋπόθεση αποτελεί η άμεση εφαρμογή εκεχειρίας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς προαπαιτούμενα.

«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να σκέφτονται το ενδεχόμενο να βάλουν τέλος στον πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι «ολόκληρος ο κόσμος περιμένει κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως «το πρώτο βήμα για τον τερματισμό κάθε πολέμου είναι η κατάπαυση του πυρός» και κάλεσε τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την πρόθεσή της για μια «πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη» παύση των εχθροπραξιών, αρχής γενομένης από αύριο, 12 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστούν οι θάνατοι ούτε για μία μέρα ακόμα», ανέφερε.

 

Στην Τουρκία ο Μάρκο Ρούμπιο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο θα λάβει μέρος στην ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία (14-16 Μαΐου), στη διάρκεια της οποίας, θα συζητηθεί ο τερματισμός του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

“Στον ορίζοντα διεξαγωγής της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Χάγη, ο υπουργός των Εξωτερικών θα προωθήσει την ατζέντα του προέδρου Τραμπ διασφαλίζοντας ότι οι σύμμαχοί μας συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιο τους, ώστε το ΝΑΤΟ να είναι πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας να φιλοξενήσει εκ νέου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας στην πλατφόρμα Χ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ο Ερντογάν διαμήνυσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η δήλωσή του υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία από το σημείο που σταμάτησαν στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτή με ικανοποίηση» και υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη ειρήνης» και επισήμανε πως «η επίτευξη μιας ευρείας κατάπαυσης του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του σε μια άλλη ανάρτηση, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, του είπε πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για μία εκεχειρία, αλλά και για τη διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

 

Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία τους, ότι έχει επιτευχθεί «ένα ιστορικό ορόσημο» προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου και ότι η ευκαιρία αυτή, δεν θα πρέπει να χαθεί, σύμφωνα με μία απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας από την προεδρία της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος για κάθε συνεισφορά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μία εκεχειρία και μία διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το κείμενο της απομαγνητοφώνησης.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί εγκάρδιους δεσμούς τόσο με το Κίεβο, όσο και με τη Μόσχα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ της έχει διαθέσει αμυντική βοήθεια. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει επίσης, διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το Μάρτιο του 2022.

Τα προσχέδια των συμφωνιών που είχαν συζητηθεί τότε, στην Κωνσταντινούπολη, θα υποχρέωναν την Ουκρανία να αποποιηθεί τις νατοϊκές φιλοδοξίες της και να αποδεχτεί μία μόνιμη και χωρίς πυρηνική διάσταση κατάσταση, σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, και τη Γαλλία, που είναι οι πέντε μόνιμες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς προϋποθέσεις, άφησε ανοιχτό ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, σημειώνοντας ότι η Μόσχα περιμένει την απάντηση του Κιέβου στην πρόταση που έχει ήδη διατυπωθεί από τον Πούτιν, αναφέρει το TASS.

«Η αποστολή αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη και η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι εύκολη υπόθεση, εάν το Κίεβο το επιθυμεί πραγματικά», δήλωσε ο Ουσακόφ σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VGTRK.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η ανακοίνωση για το ποιος θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας θα γίνει τις προσεχείς ημέρες».

Δήλωσε επίσης ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία αποτελεί ένδειξη γνήσιας πρόθεσης για ειρηνική διευθέτηση.

Φωτογραφία αρχείου: Evgenia Novozhenina / Reuters

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση, η οποία επιβεβαιώνει την πραγματική πρόθεση για εύρεση ειρηνικής λύσης», ανέφερε στο Channel One.

«Μια διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σοβαρών διαπραγματεύσεων και η ετοιμότητα για τέτοιες διαπραγματεύσεις έχει τώρα επιδειχθεί και αποδειχθεί από τον [Ρώσο] πρόεδρο», τόνισε ο Πεσκόφ.

Η πρόταση Πούτιν

Ο Πούτιν απηύθυνε πρόταση για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, σε απάντηση της έκκλησης του Κιέβου και των συμμάχων του προς την Μόσχα να αποδεχθεί άμεσα μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών ή να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις.

«Δεσμευόμαστε για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει μια εκεχειρία αργότερα, στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών με το Κίεβο.

Τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στις άκαρπες συνομιλίες του 2022 που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, ο Πούτιν πρότεινε να επαναληφθούν χωρίς προϋποθέσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται να μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, «ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιώσει την επιθυμία του να συμβάλει στην αναζήτηση ειρήνης στην Ουκρανία».

«Η πρότασή μας, όπως λένε, είναι πάνω στο τραπέζι. Η απόφαση πλέον ανήκει στις ουκρανικές αρχές και τους επιτελείς τους, οι οποίοι καθοδηγούνται, όπως φαίνεται, από τις προσωπικές πολιτικές τους φιλοδοξίες και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους», τόνισε ο Πούτιν.

Κιρ Στάρμερ Βολοντίμιρ Ζελένσκι Εμανουέλ Μακρόν Ντόναλντ Τουσκ Φρίντριχ Μερτς

Πηγή: ΕΡΑ

H πρώτη αντίδραση Τραμπ

Λίγες ώρες μετά την πρόταση Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social. Χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια «δυνητικά σπουδαία μέρα για Ρωσία και Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες ζωές μπορεί να σωθούν» αν αυτό το «ατέρμονο αιματοκύλισμα» φτάσει στο τέλος του.

«Θα είναι ένας εντελώς νέος, και πολύ καλύτερος, κόσμος», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με «τις δύο πλευρές» για να διασφαλίσει πως η συμφωνία θα προχωρήσει.

Τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ «θέλουν να επικεντρωθούν στην ανασυγκρότηση και το εμπόριο», προσθέτοντας με νόημα πως «έρχεται μια μεγάλη εβδομάδα».

Πηγή: Truth Social

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.