Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος Τραμπ κάνει μια στροφή 180 μοιρών και μειώνει τους δασμούς στην Κίνα, στο 80%.
Αναιρεί τις απειλές και τις ποινές στο Πεκίνο και κάνει μια πολύ μεγάλη παραχώρηση, ή υποχώρηση, η ερμηνεία είναι ελεύθερη, ωστόσο για τον ίδιον και την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί η κίνηση να είναι υπολογισμένη.
Επικοινωνιακά έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση για εμπορική συμφωνία με την Βρετανία και χρονικά έρχεται ακριβώς μία ημέρα πριν από την έναρξη των διμερών επαφών με την Κίνα για την εμπορική σχέση με το Πεκίνο. Όπως και να έχει ο Τραμπ υποχωρεί από τους δασμούς 145% για να δώσει μια ευκαιρία στις συνομιλίες του Σαββάτου. Αυτό του ζητούσε το Πεκίνο σχεδόν από την επομένη της επιβολής των δασμών.
Η υποχώρηση έρχεται όμως και την στιγμή που έχουν μειωθεί κατά 60% οι αποστολές προϊόντων από την Κίνα στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Ryan Petersen, διευθύνοντα σύμβουλο της Flexport, μεσίτη logistics και διαμεταφορών.
Αλλά ακόμη και αν οι δασμοί μειωθούν στο 80%, δεν είναι σαφές ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να πείσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εισάγουν κινεζικά προϊόντα. Οι οικονομολόγοι έχουν πει ότι το 50% είναι το κατώφλι για την επιστροφή σε κάπως φυσιολογικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, σχολιάζει το CNN.
Έτσι κι αλλιώς οι συνομιλίες με την Κίνα δεν είναι τόσο εύκολες όπως ήταν με τους Βρετανούς αδελφούς. Γι’ αυτό αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προσπαθούν να μειώσουν τις προσδοκίες σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου στη Γενεύη.
Μιλούν περισσότερο για ένα καλό πρώτο βήμα, που όμως δεν θα καταλήξει σε κανενός είδους “συμφωνία”, ούτε καν σε ένα πλαίσιο όπως αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοίνωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με πολλές φανφάρες την Πέμπτη.
«Καθώς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προετοιμάζονται να συναντηθούν με Κινέζους αξιωματούχους στη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι η δυναμική από την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη θα μεταφερθεί. Κρατάω τις προσδοκίες μου υπό έλεγχο. Οι δασμοί είναι υψηλοί. Οι εντάσεις είναι υψηλές. Είναι ευκολότερο να επιβάλεις δασμούς παρά να τους αναιρέσεις», δήλωσε η Γουέντι Κάτλερ, πρώην εμπορική διαπραγματευτής των ΗΠΑ, η οποία είναι τώρα αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απεχθάνεται τα εμπορικά ελλείμματα – μια κατάσταση κατά την οποία οι ΗΠΑ αγοράζουν περισσότερα από μια άλλη χώρα απ’ ό,τι πωλούν. Κατά την άποψή του, είναι ένα σημάδι ότι η Αμερική γίνεται «αντικείμενο κλοπής» και αντιμετωπίζεται άδικα.
Δεδομένου ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ένα υπερκέντρο της μεταποίησης, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι, από όλους τους εμπορικούς εταίρους, οι ΗΠΑ είχαν πέρυσι το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο, σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου, ο Τραμπ έχει επιβάλει τους πιο απότομους δασμούς στην Κίνα, με συντελεστές που ξεκινούν από το επιβλητικό 145% για τα περισσότερα προϊόντα.
Η Κίνα απάντησε με την επιβολή ενός ελάχιστου δασμού 125% στα περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Οι οικονομίες και των δύο χωρών είναι έτοιμες να δεχθούν τεράστια πλήγματα από τον εμπορικό πόλεμο και οι «μώλωπες» έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και στις δύο πλευρές.
Οι επενδυτές και πολλές επιχειρήσεις και καταναλωτές και από τις δύο χώρες επιθυμούν να δουν την κατάσταση να βελτιώνεται και ελπίζουν ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, οι οποίες σηματοδοτούν τον πρώτο επίσημο διάλογο μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης κατά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ, θα βοηθήσουν. Αλλά θα μπορούσε επίσης να στραφεί γρήγορα προς το νότο.
Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εύκολη
Η Κάτλερ αναμένει ότι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ το Σάββατο, θα αναφέρουν την εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για να δείξουν ότι “η πολιτική τους λειτουργεί” και επίσης ότι άλλες χώρες “έχουν ανησυχίες με την Κίνα”.
Δεν πειράζει που οι λιγοστές λεπτομέρειες της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή νίκη – αν υπάρχει καθόλου νίκη για τις ΗΠΑ. Και ήταν επίσης μια συμφωνία που ήταν σχετικά εύκολο να επιτευχθεί. Από την άλλη ο Χε Λιφένγκ είναι «σκληρό καρύδι».
Με την Κίνα ήταν λίγα τα όσα έπρεπε να τεθούν σε διαπραγμάτευση. Οι δασμοί στις εξαγωγές ξεκινούσαν από το 10% – οι οποίοι, ακόμη και μετά τη “συμφωνία”, παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα. Ορισμένα βρετανικά προϊόντα έχουν μια μικρή ελάφρυνση από τους δασμούς, και η διοίκηση Τραμπ φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες ελαφρύνσεις στο τραπέζι.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο: Οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. “Πρόκειται ουσιαστικά για ισορροπημένο εμπόριο”, δήλωσε η Κάτλερ στο CNN.
Η Κίνα είναι διαφορετική περίπτωση
Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός ο πρώτος γύρος συνομιλιών θα επαναφέρει τους δασμούς των ΗΠΑ και της Κίνας εκεί που ήταν πριν από τη δεύτερη θητεία του Τραμπ. Αυτό περιλαμβάνει τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών Bessent, ο οποίος δήλωσε στο Fox News: “Η εντύπωσή μου είναι ότι οι συζητήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου θα εστιάσουν στην αποκλιμάκωση παρά σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία”.
Ο Τραμπ δήλωσε μάλιστα ευθέως ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών για να φέρει την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη. Αλλά την Πέμπτη, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η New York Post ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σχέδια για μείωση των δασμών στην Κίνα σε ποσοστό έως και 50% ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Από αυτή την άποψη, είναι θετικό σημάδι το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη υψηλότερων δασμών στα κινεζικά προϊόντα. “Δεν μπορείτε να πάτε πιο ψηλά. Είναι στο 145%, οπότε ξέρουμε ότι θα μειωθούν”, δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο μετά την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα σχόλια του Bessent σχετικά με την αποκλιμάκωση υποδηλώνουν ότι αυτή η αποσύνδεση, αυτό το ακραίο επίπεδο δασμών, πρόκειται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης είτε στο μηδέν είτε σε κάποιο ελάχιστο επίπεδο και για τις δύο πλευρές”, εκτιμά η δήλωσε η Susan Shirk, καθηγήτρια έρευνας στη Σχολή Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικής του UC San Diego και επίτιμη διευθύντρια του Κέντρου Κίνας του 21ου αιώνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η κυβέρνησή του, είπε η Shirk, ενεργούν με πιο πειθαρχημένο τρόπο σε σύγκριση με προηγούμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι “δεν είναι πιθανό να τα θαλασσώσουν”, είπε.