Συμφωνίες για να πάρει πίσω τις αποφάσεις του για τους δασμούς είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ -και μάλιστα μέσα σε 100 ημέρες- και πλέον ήλθε η ώρα να αναφερθεί σε μια από τις πιο σημαντικές, αυτή τη Βρετανία.
Σε δηλώσεις του την Πέμπτη από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μίλησε για το εύρος της συμφωνίας. Αυτό που τόνιζε με κάθε ευκαιρία ήταν ότι είναι μια μεγάλη συμφωνία και ότι για τις ΗΠΑ «ανοίγει μια τεράστια αγορά» με συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επισήμανε ακόμη ότι «όλοι θέλουν μια συμφωνία», προαναγγέλλοντας και συζητήσεις με την Κίνα τις επόμενες ημέρες. Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη σπουδαία σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τον επαγγελματισμό της βρετανικής πλευράς.
Τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία
Προϊόντα όπως το βοδινό, η αιθανόλη και άλλα αγροτικά. «Τα αμερικανικά αγαθά θα περνούν fast track από τα τελωνεία, χωρίς γραφειοκρατία», υπόσχεται ο Τραμπ. Στο μέλλον θα προστεθούν τα χημικά και τα μηχανήματα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικές προβλέψεις για τα οχήματα και τα αεροσκάφη:
- Καταρχάς, θα εισαχθούν 100.000 οχήματα από τη Βρετανία με τον δασμό στο 10% αντί για 25% όπως είναι για τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των αυτοκινήτων που εξήγαγε η Βρετανία πέρυσι.
- Η Rols Royce θα μπορεί να εξάγει κινητήρες και ανταλλακτικά αεροσκαφών στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς
- Με τη σειρά της η Βρετανία συμφώνησε να αγοράσει κινητήρες και αεροσκάφη αξίας 10 δισ. από την Boeing.
- Οι γεωργοί της Βρετανίας θα έχουν μια ποσόστωση χωρίς δασμούς για 13.000 τόνους κρέατος.
- Γενικά οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε αύξηση εξαγωγών προς τη Βρετανία κατά 5 δισ. δολάρια.
Ειδικά για τον χάλυβα είπε ότι είναι σημαντικό τμήμα της συμφωνίας για να κάνει ισχυρότερες τις δύο χώρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε πάντως ότι κάποια τμήματα της συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ευέλικτοι».
Τι θα γίνει με την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για την κατάσταση με την Κίνα στον τομέα των δασμών.
Ισχυρίστηκε ότι η Κίνα «θέλει πάρα πολύ να κάνει συμφωνία», σχολιάζοντας όμως «θα δούμε πώς θα γίνει αυτό». Σε κάθε περίπτωση, ένας πρώτος γύρος επαφών προβλέπεται για αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «ανάλογα με το τι θα πει ο Σκοτ», δηλαδή το αποτέλεσμα των συνομιλιών του υπουργού Οικονομικών με την κινεζική πλευρά. «Θα είναι πολύ ουσιαστική συνάντηση» αυτή με τον Σι, είπε σχετικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ενισχύει την ασφάλεια» η συμφωνία με το Λονδίνο
Είναι η πρώτη του είδους της, τώρα έχουμε μεγάλη οικονομική ασφάλεια και είναι πολύ σημαντικό και νιώθουμε πολύ άνετα με αυτό. Η Βρετανία είναι σπουδαίος σύμμαχος, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η οικονομική ασφάλεια είναι και εθνική ασφάλεια, τόνισε στη συνέχεια ο Τραμπ, που αναφέρθηκε ειδικά στον χάλυβα ως σημαντικό παράγοντα της συμφωνίας. Μια θέση με την οποία συμφώνησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Και οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι η οικονομική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια και θα συνεργαστούμε ως σύμμαχοι για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ισχυρή βιομηχανική βάση, κατάλληλους ελέγχους των εξαγωγών και προστασία για βασικές τεχνολογίες και βιομηχανίες όπως ο χάλυβας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ερωτήθηκε για το αν θα καταργήσει για τη Βρετανία τον ελάχιστον δασμό του 10% που έχει επιβάλλει σε πολλές χώρες, αλλά δεν έδωσε μια καθαρή απάντηση.

Στη συνέχεια παρενέβη σε ανοιχτή ακρόαση και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.
Μίλησε για την στενή σχέση των δύο χωρών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά από αυτόν – είμαστε εξάλλου αυτές τις ημέρες 80 χρόνια από τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην ευκαιρία να κλείσει αυτή η συμφωνία που ήταν σε εκκρεμότητα για χρόνια.
Η εμπορική συμφωνία μπορεί να γίνει αφορμή για ευρύτερες συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας, είπε ο λόρδος Μάντελσον, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ που ήταν παρών στις δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο.
Σε προηγούμενες δηλώσεις, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι είναι «μια πλήρης και περιεκτική» συμφωνία, αν και το Λονδίνο δεν θέλησε να σχολιάσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Στις πολυσυζητημένες ανακοινώσεις του για τους δασμούς σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ο Τραμπ δεν είχε εξαιρέσει ούτε την ίσως πιο στενή του σύμμαχο, τη Βρετανία, την οποία «φιλοδώρησε» με δασμούς ύψους 10%, αν και για μερικά άλλα αγαθά (χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα) οι δασμοί έφταναν στο 25%.
Το BBC σχολιάζει ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας είναι μια χρόνια εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη από την πρώτη θητεία του Τραμπ είχαν αρχίσει οι επαφές που συνεχίστηκαν και κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν. Προσθέτει πάντως ότι στην πράξη δεν πρόκειται για μια «πλήρη και συνολική» συμφωνία, όπως υπόσχεται ο Τραμπ, αλλά περισσότερο για μια δήλωση προθέσεων για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Ο Τραμπ είπε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα προγραμματίζονται για αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ θα μεταβεί στην Ελβετία για αυτόν τον σκοπό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Τραμπ θέλει να δείξει στο κοινό ότι αυτό που είχε υποσχεθεί, ότι δηλαδή όλες οι χώρες «κάνουν ουρά» για να κλείσουν με τις ΗΠΑ μια συμφωνία.