Ιαπωνική εφημερίδα ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται κοντά στην επίσημη συμμετοχή στον διεθνή συνασπισμό για την κατασκευή μιας νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών, γνωστών ως αεροσκαφών έκτης γενιάς, γράφει η αραβική Sabq.
Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία έχουν ένα φιλόδοξο έργο για την κατασκευή του ισχυρότερου μαχητικού αεροσκάφους επίθεσης στον κόσμο. Αυτό το έργο θα είναι μια συνεργασία μεταξύ τριών εταιρειών: της ιαπωνικής Mitsubishi, της βρετανικής BAE Systems και της ιταλικής Leonardo.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αεροπορικής Μάχης (GCAP), ένας συνασπισμός Βρετανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας, στοχεύει στην παράδοση ενός εξαιρετικά προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους και στη διάθεσή του για εξαγωγή στην παγκόσμια αγορά έως το 2035.
Σύμφωνα με πηγές της ιαπωνικής εφημερίδας Asahi, οι τρεις χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση της συμμετοχής του Σαουδικού Βασιλείου στο νέο πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών ως χώρα-εταίρος.
Η εφημερίδα σημείωσε ότι το Τόκιο χαιρέτισε τη συμμετοχή του Ριάντ, αφού αρχικά ανησυχούσε ότι η διαδικασία ανάπτυξης του μαχητικού θα καθυστερούσε εάν αυξανόταν ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών, εκτός από άλλες ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των πληροφοριών.
Νέες δυνατότητες αεροσκαφών
Οι αρχικές αναφορές για το αεροσκάφος, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το 2035, μας δίνουν μια γεύση από τις μεγάλες δυνατότητές του. Θα είναι μοναδικό ως το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς, η τελευταία γενιά στην ανάπτυξη και κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών.
Το μαχητικό έκτης γενιάς θα παρέχει στο αναμενόμενο μαχητικό νέα και προηγμένα χαρακτηριστικά, επιτρέποντάς του να επιτύχει αεροπορική υπεροχή. Μπορεί να είναι stealth αναπτύσσοντας το σκελετό του αεροσκάφους και τα ηλεκτρονικά συστήματα stealth. Θα συνοδεύεται επίσης από έναν στόλο drones για την εκτέλεση πολλαπλών αποστολών και την προστασία της ατράκτου του από κατευθυνόμενους πυραύλους.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη του μαχητικού, επιτρέποντάς του να αναλύει δεδομένα και να διαχειρίζεται drones και άλλα συνοδευτικά αεροσκάφη. Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να εκτελέσει τις αποστολές του χωρίς πιλότο.
Το μαχητικό θα φέρει επίσης προηγμένα όπλα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας. Θα είναι επίσης σε θέση να αποκρούσει ή να εξαπολύσει μια κυβερνοεπίθεση, εκτός από το ότι θα έχει μια σημαντική εξέλιξη στον κινητήρα του. Γεγονός που του δίνει υψηλή ευελιξία κινήσεων.
—