Από την στιγμή που το Ισραήλ ξανάρχισε τον πόλεμο στην Γάζα και στην συνέχεια τον διεύρυνε στην Συρία, ήταν βέβαιο ότι ο πόλεμος θα γενικευτεί στην Μέση Ανατολή.
Το πλήγμα όμως που κατάφεραν οι Χούθι από την Υεμένη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν έδειξε μια σειρά από αδυναμίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις Νετανιάχου-Τραμπ.
Το γεγονός ότι το Ισραήλ επιχείρησε αλλά δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τον πύραυλο των Χούθι, δείχνει ότι το σύστημα αεράμυνας που έχει μπορεί να μην είναι και τόσο ακριβές. Οι πρώτες εκτιμήσεις σήμερα ανέφεραν ότι το σύστημα παρουσίασε κάποια δυσλειτουργία. Αν και στην διάρκεια της πρώτης φάσης του πολέμου ο Σιδερένιος Θόλος λειτούργησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, υπήρξαν τουλάχιστον 3 φορές που ρουκέτες ή πύραυλοι τον διαπέρασαν.
Αυτό σημαίνει ότι έχει κάποια όρια στο τι μπορεί να αναχαιτίσει. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Αυτό που προκύπτει από την σημερινή επίθεση είναι ότι έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να εξουδετερώσουν τους Χούθι και την ικανότητά τους να χτυπούν το Ισραήλ ή όποιο πλοίο θεωρούν ότι είναι ισραηλινών συμφερόντων και πλέει νότια του Σουέζ.
Επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη κάνουν τα τελευταία χρόνια συνεχώς οι ΗΠΑ, με την βοήθεια της Βρετανίας και του Ισραήλ. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν συστηματικά τους Χούθι, τελευταία και με τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη τους και όπλα. Το κόστος είναι υψηλότατο, και τα αποτελέσματα αμφίβολα, καθώς παρά τα πλήγματα οι Χούθι συνεχίζουν την επιθετική τους δράση.
Το ένα πλήγμα φέρνει το άλλο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε περαιτέρω επιθέσεις κατά των Χούθι. Σε μια ανάρτηση στο Χ αργότερα, υποσχέθηκε επίσης απάντηση στο Ιράν: “Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση των Χούθι εναντίον του κύριου αεροδρομίου μας ΚΑΙ, σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε, στους Ιρανούς τρομοκράτες αφέντες τους”.
Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ προειδοποίησε ότι η απάντηση θα είναι “επταπλάσια”.
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αζίζ Νασιρζαντέχ απάντησε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του. Το κρατικό πρακτορείο Mehr News τον επικαλέστηκε λέγοντας ότι “αν μας επιτεθούν ή μας επιβάλουν πόλεμο, θα απαντήσουμε με δύναμη”.
Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει στην πρώτη φάση του πολέμου, πριν από την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Άρα σε αυτή την κατάσταση έχει επιστρέψει η Μέση Ανατολή, μετά την επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων.
Το περιστατικό σηματοδοτεί μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας σε έναν από τους πιο ισχυρά προστατευμένους χώρους της χώρας και είναι πιθανό να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ισραήλ να αναχαιτίζει τέτοιες επιθέσεις παρά το περίφημο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η βλάβη που έφερε κενό στην άμυνα
Μια αρχική έρευνα των IDF δεν διαπίστωσε καμία δυσλειτουργία σε συστήματα ή διαδικασίες, αλλά ένα “τεχνικό ζήτημα” με τον ίδιο τον «αναχαιτιστή», ο οποίος εκτοξεύτηκε προς τον πύραυλο των Χούτι, δήλωσε ο στρατός.
“Ήταν πολύ ακριβείς οι Χούθι, και το να είσαι πολύ ακριβής αν εκτοξεύεις από 2.000 χιλιόμετρα, είναι εντυπωσιακό”, δήλωσε ο Μπαρ Σαλόμ στο CNN. “Και πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτή την απειλή. Πρέπει να ελέγξουμε αν πρόκειται για δικό μας λάθος ή αν έχουμε ένα νέο είδος απειλής εδώ”.
Το Ιράν αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να ελιχθούν για να αποφύγουν την αεράμυνα, δήλωσε ο Μπαρ Σαλόμ, αν και παραμένει ασαφές αν αυτή η προηγμένη τεχνολογία έχει μεταφερθεί στους Χούθι.
Πρόσθεσε ότι ο στρατός θα αναλύσει όλες τις πτυχές των αποτυχημένων προσπαθειών αναχαίτισης, συμπεριλαμβανομένου του πότε οι αισθητήρες εντόπισαν το εισερχόμενο βλήμα, ποια συστήματα το εντόπισαν και πόσο κοντά έφτασαν οι αναχαιτιστές στον πύραυλο. “Υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που μπορεί να έχουν σχέση με το αποτέλεσμα που πρέπει να αναλυθούν”, είπε.
Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξήρε την επίθεση, αποκαλώντας την Υεμένη “Δίδυμη της Παλαιστίνης, που συνεχίζει να αψηφά τις πιο βάναυσες δυνάμεις καταπίεσης, αρνούμενη την υποταγή ή την ήττα παρά την επίθεση που αντιμετωπίζει”.
Η οργή του Ισραήλ
Το χτύπημα της Κυριακής σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη ημέρα εκτόξευσης πυραύλων από την Υεμένη προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF. Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοί τους διαθέτουν τεχνολογία stealth, εμβέλεια 2.150 χιλιομέτρων (1.335 μίλια), μεγάλη ευελιξία και μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες 16 Μαχ.
Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να έχουν παγώσει, η ισραηλινή κυβέρνηση το βράδυ του Σαββάτου καταφέρθηκε εναντίον του Κατάρ, εμιράτου που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο μεσολαβώντας στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, διαμηνύοντας μέσω X πως ήρθε πλέον η στιγμή να «τερματίσει το διπλό παιγνίδι του και τη διγλωσσία του».
Η Ντόχα αντέδρασε τονίζοντας πως «απορρίπτει σθεναρά τις εμπρηστικές δηλώσεις» του Ισραηλινού πρωθυπουργού και κρίνοντας πως εναντιώνονται στους «πιο θεμελιώδεις κανόνες πολιτικής και ηθικής υπευθυνότητας», με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, του Ματζίντ αλ Ανσάρι. Αλλά ούτε αυτή είναι η πιο σοβαρή επίπτωση σε διπλωματικό επίπεδο.
Το ρήγμα ΗΠΑ – Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει σε συνεργάτες του κατ’ ιδίαν ότι είναι απογοητευμένος από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom.
Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ λέει τα σωστά πράγματα για τη Συρία και το Ιράν στις διμερείς συναντήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά οι πράξεις του είναι άλλο θέμα. Ο Νετανιάχου έχει ανησυχήσει με την υποστήριξη του Τραμπ στις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμβαθύνει τον έλεγχό του στη Συρία, αναφέρει το Israel Hayom, αν και ταυτόχρονα δίνει στο Ισραήλ την άδεια να επιχειρεί όπου επιλέγει στη χώρα.
Στην συνάντηση Νετανιάχου Τραμπ, στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον Ερντογάν καθώς ο Νετανιάχου καθόταν σιωπηλά δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο. Ο Ερντογάν είναι κορυφαίος επικριτής του Ισραήλ, και μάλιστα προσευχήθηκε για τον αφανισμό της χώρας.
Ο Νετανιάχου έχει επίσης ανησυχήσει για την απόφαση του Τραμπ να ξεκινήσει πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν -που ανακοινώθηκε στην ίδια συνάντηση στον Λευκό Οίκο- και για τις παραχωρήσεις που υποτίθεται ότι έκανε η κυβέρνηση Τραμπ με ελάχιστα ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με το Israel Hayom, ο Νετανιάχου είναι επίσης απογοητευμένος με την απομάκρυνση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς από τη θέση του. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ εξοργίστηκε από την σκληρή στάση του Γουόλτς απέναντι στο Ιράν και τον συντονισμό του με τον Νετανιάχου σχετικά με τις στρατιωτικές επιλογές για την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Γι’ αυτά τον έδιωξε περισσότερο και όχι για την συμπερίληψη δημοσιογράφου σε ομάδα chat στην οποία συζητήθηκαν απόρρητες πληροφορίες.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι πολλαπλές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Συρίας, καθώς το εβραϊκό κράτος δηλώνει ότι είναι «έτοιμο να προστατεύσει τα χωριά των Δρούζων. Στην Συρία κινδυνεύει το Ισραήλ να βρεθεί αντιμέτωπο με την Τουρκία.