Οργή εργαζομένων για ευνοιοκρατία και έλλειψη εμπιστοσύνης στη διοίκηση Lagarde
Σύμφωνα με τα ευρήματα, που αποτυπώνουν τη γνώμη του 30% του μόνιμου προσωπικού της ΕΚΤ, μόλις το 19% πιστεύει ότι προάγονται οι πιο ικανοί υπάλληλοι.
Αντιθέτως, το 77% θεωρεί ότι για να εξελιχθεί κάποιος στην καριέρα του πρέπει «να γνωρίζει τους κατάλληλους ανθρώπους», καταγγέλλοντας ευθέως ένα σύστημα εσωτερικών γνωριμιών εις βάρος της απόδοσης.
Ο αντιπρόεδρος της IPSO, Carlos Bowles, δήλωσε στους Financial Times ότι «οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι με την ευνοιοκρατία που επικρατεί στην ΕΚΤ» και κατήγγειλε πως «η διοίκηση δεν κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσει».
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου, καταδεικνύουν επιδείνωση σε όλους τους δείκτες σε σχέση με παλαιότερη έρευνα του 2014.
Τότε, το 46% των εργαζομένων πίστευε ότι οι αποδοτικοί υπάλληλοι προάγονται. Σήμερα, αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 34%.
Αντίστοιχα, η πεποίθηση ότι “γνωριμίες” εξασφαλίζουν ανέλιξη έχει εκτοξευθεί από το 65% στο 77%.
Επιπλέον, το 72% δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ προάγει τους πλέον ικανούς, ποσοστό αυξημένο σημαντικά από το 39% πριν από δέκα χρόνια.
Στο στόχαστρο η Christine Lagarde
Το πλέον ανησυχητικό εύρημα για την ηγεσία της ΕΚΤ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την IPSO, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει «λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη» τόσο στο συμβούλιο όσο και προσωπικά στην πρόεδρο Christine Lagarde.
Μόλις το 8% των εργαζομένων δήλωσε ότι εμπιστεύεται σε υψηλό βαθμό τη διοίκηση της Τράπεζας.
Η έρευνα κατέγραψε επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης στην επικοινωνία της ΕΚΤ σχετικά με τις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού (HR), με 66% των υπαλλήλων να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την ειλικρίνεια της διοίκησης.
Η θέση της Chief Services Officer (CSO), που δημιουργήθηκε το 2016 για να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ προσωπικού και ηγεσίας, φαίνεται να έχει αποτύχει, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα δεν εμπιστεύονται τη σημερινή CSO, Myriam Moufakkir.
Αντιθέτως, κατηγορούν τη θέση ότι απομόνωσε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους από τη διοίκηση.
Η ΕΚΤ, μέσω εκπροσώπου της, δήλωσε ότι εξετάζει προσεκτικά τα ευρήματα, επισημαίνοντας πως «οι διαδικασίες προσλήψεων έχουν ενσωματωμένες δικλίδες ασφαλείας για την αποτροπή μεροληψίας».
Παράλληλα, ανέφερε ότι σε δική της έρευνα του 2024 –με διπλάσιο ποσοστό συμμετοχής– το 85% των υπαλλήλων δήλωσε υπερήφανο που εργάζεται στην ΕΚΤ, ενώ το ποσοστό αποχώρησης μόνιμου προσωπικού δεν ξεπερνά το 1,8% ετησίως.
Ωστόσο, η IPSO αντεπιτίθεται, σημειώνοντας ότι στις εσωτερικές έρευνες της ΕΚΤ οι υπάλληλοι φοβούνται να εκφράσουν αρνητικές απόψεις, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα τους.
Ο Bowles ήταν ξεκάθαρος: «Η Christine Lagarde βάζει την υπογραφή της στα χαρτονομίσματα ως σύμβολο εμπιστοσύνης.
Αν θέλουμε εκατομμύρια Ευρωπαίοι να εμπιστεύονται την ΕΚΤ, πρέπει πρώτα να την εμπιστεύονται οι δικοί της εργαζόμενοι».
www.bankingnews.gr