Ιρακινό πετρέλαιο μέσω Συρίας στη Μεσόγειο

Το Ιράκ έχει ξεκινήσει πρακτικά βήματα για την επανεκκίνηση του πετρελαιαγωγού που εκτείνεται μέσω της Συρίας έως τα λιμάνια της Μεσογείου, στέλνοντας επίσημη κυβερνητική αντιπροσωπεία στη Δαμασκό για να συζητήσει τους μηχανισμούς αποκατάστασης, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο ΜΜΕ του Ιρακινoύ πρωθυπουργού.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τη συριακή πλευρά επικεντρώθηκαν στη μελέτη της δυνατότητας αποκατάστασης του αγωγού πετρελαίου για να εξυπηρετήσει τα μελλοντικά σχέδια εξαγωγής πετρελαίου του Ιράκ .

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ανέφερε ότι οι συνομιλίες κάλυψαν επίσης θέματα ασφάλειας και εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την επέκταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Επαναφορά του αγωγού μεταξύ Συρίας και Ιράκ

Από την πλευρά του, το Bloomberg ανέφερε ότι η ιρακινή αντιπροσωπεία έφτασε στη Δαμασκό για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Συρίας Άχμεντ αλ Σαράα και μια σειρά ανώτερων αξιωματούχων για να συζητήσουν τρόπους επανενεργοποίησης του αγωγού που επιτρέπει την εξαγωγή ιρακινού αργού πετρελαίου μέσω συριακών λιμανιών στις παγκόσμιες αγορές.

Το Bloomberg επιβεβαίωσε ότι αυτή η κίνηση έρχεται ως μέρος των προσπαθειών του Ιράκ, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του.

Η Βαγδάτη αυτή τη στιγμή βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα νότια λιμάνια της για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Το πρακτορείο σημείωσε ότι οι κινήσεις του Ιράκ έγιναν υπό την άμεση καθοδήγηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις υλικοτεχνικές του ικανότητες και να μετριάσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις παραδοσιακές εξαγωγές από το νότο.

Μέσω αυτής της κίνησης, η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει νέους δρόμους για τις εξαγωγές πετρελαίου της εν μέσω κλιμάκωσης περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων που επηρεάζουν τις ροές ενέργειας.

Η σημασία της λειτουργίας της γραμμής (Κιρκούκ-Μπανιάς)

Ο εμπειρογνώμονας πετρελαίου Ριγιάντ αλ Ναζάλ είπε στο Asharq Al-Awsat: «Η επανεκκίνηση του αγωγού Κιρκούκ- Μπανιάς, ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 και έχει μήκος 880 χιλιόμετρα και έχει παραγωγική ικανότητα που υπερβαίνει τα 300.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, είναι ένα βήμα στρατηγικής σημασίας».

Αυτή η γραμμή υπήρξε μάρτυρας πολλών πολιτικών διακυμάνσεων από την τριμερή επίθεση κατά της Αιγύπτου, μέσω επιχειρήσεων εθνικοποίησης, του πολέμου Ιράν-Ιράκ, του πρώτου και του δεύτερου πολέμου του Κόλπου και, τέλος, του πολέμου του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS.

Ο αλ Ναζάλ επεσήμανε ότι «στην παρούσα φάση, ο αγωγός έχει μεγάλη σημασία για το Ιράκ, ενισχύοντας τη θέση του μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, με περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    • Επιτρέπει επίσης στο Ιράκ να αποφύγει τους κινδύνους να βασιστεί στον τουρκικό αγωγό Τζεϊχάν, ο οποίος επηρεάζεται από τη μετατόπιση πολιτικών συμφερόντων και ισορροπιών με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν ή από διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τις εξαγωγές μέσω των λιμανιών της Βασόρας.

Turkish bath spa treatments

Συγκριτικά, η γραμμή της Συρίας παραμένει η λιγότερο δαπανηρή και ταχύτερη επιλογή για να φτάσει κανείς στις ευρωπαϊκές αγορές».

Asharq Business

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.