Λιβύη: Ο Χαφτάρ «τα βρήκε» με την Τουρκία

Ακόμα μία χαμένη ευκαιρία…

Ως απόλυτη νικήτρια στη Λιβύη εδραιώνεται η Τουρκία η οποία φαίνεται ότι κλείνει μία-μία τις «εκκρεμότητες» στη χώρα της βόρειας Αφρικής, μιας και ουδείς την ενοχλεί στο επεκτατικό της έργο.

Μεταξύ των ανύπαρκτων ενοχλήσεων είναι και η ελληνική, καθώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε «λευκή πετσέτα», αφήνοντας έτσι να χαθεί ένας εν δυνάμει σύμμαχος, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές/γεωστρατηγικές κινήσεις της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυστυχώς οι επιλογές των «αρίστων» του Μαξίμου έχουν αφήσει την Ελλάδα έρμαιο στις τουρκικές διαθέσεις, με τα εθνικά μας συμφέροντα να «θυσιάζονται» στον βωμό της υποχωρητικότητας, του κατευνασμού και των «ήρεμων νερών»…

Τα ΜΜΕ της Λιβύης και της Τουρκίας έδωσαν πολύ μεγάλη έκταση και προβολή στην επίσκεψη που έκανε στην Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή (4/4) ο αντιστράτηγος Σαντάμ Χαφτάρ, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Πρόκειται για τον γιο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, του ανώτατου διοικητή του LNA, ο οποίος για ένα φεγγάρι (2020) είχε προσεγγιστεί από την Ελλάδα για συνεργασία, αλλά…

Στην περίεργη εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Αρχών της ανατολικής Λιβύης, η επίσημη τελετή υποδοχής του Σαντάμ Χαφτάρ στην Άγκυρα έγινε με τιμητική φρουρά, στο αρχηγείο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Ηγήθηκε ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, αντιστράτηγος Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου, μια ένδειξη μεγάλης αλλαγής στην πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη και με σημαντικές προεκτάσεις.

Ο Σ. Χαφτάρ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει πολλές επίσημες και ανεπίσημες επισκέψεις στην Τουρκία, είχε συνάντηση και με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνάντηση αυτή «συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με δήλωση στο Facebook του αρχηγού του επιτελείου χερσαίων δυνάμεων.

Συζήτησαν επίσης «πλήθος περιφερειακών και διεθνών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και τα μέσα εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων».

Η στρατηγική σημασία αυτής της επίσκεψης έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα οι πολιτικές δυνάμεις στη δυτική Λιβύη είχαν στοιχηματίσει στην αδυναμία οποιασδήποτε προσέγγισης μεταξύ του Γενικού Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και της τουρκικής κυβέρνησης.

Η τουρκική… προθυμία να συνεργαστεί τις αρχές της ανατολικής Λιβύης προέρχεται πιθανόν από οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στρατηγική σκέψη, ειδικά υπό το πρίσμα της προφανούς επιτυχίας του LNA στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ανατολική και νότια Λιβύη, σε σύγκριση με τη δυτική περιοχή.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο η Turkish Airlines επανέλαβε τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Βεγγάζης και Κωνσταντινούπολης, μετά από μια παύση άνω των δέκα ετών, ενώ η Τουρκία θα ανοίξει επίσημα το προξενείο της στη Βεγγάζη στα μέσα του 2025.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.