Στα χαρτιά φαίνεται να μένουν οι εγγυήσεις των Ισλαμιστών περί σεβασμού των Χριστιανών και των μειονοτήτων της Συρίας.
Οι Έλληνορθόδοξοι της Αντιόχειας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, εκφοβισμό και διώξεις μετά την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία που έφερε στην εξουσία τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία και πρώην συνεργάτη της Αλ Κάιντα Αχμέντ αλ Σαράα.
Ένοπλες συμμορίες επιτέθηκαν σε άοπλους χωρικούς στο χωριό Mashta Azar στην Κοιλάδα των Χριστιανών από ένα γειτονικό χωριό, τους πυροβόλησαν έξω από μια εκκλησία, ενώ 10 νέοι άνδρες απήχθησαν, όπως ανέφερε η Greco-Levantines Worldwide.
In Syria’s Christian Valley, unarmed villagers in Mashta Azar were attacked by armed gangs from a neighboring village—machine guns fired outside a church, 10 young men kidnapped.
This is what happens when communities surrender their weapons. A clear message to the Druze & Kurds:… pic.twitter.com/0BN4zvztEb
— Greco-Levantines World Wide (@GrecoLevantines) February 13, 2025
«Αυτό συμβαίνει όταν οι κοινότητες παραδίδουν τα όπλα τους. Ένα σαφές μήνυμα προς τους Δρούζους και τους Κούρδους: αφοπλισμός σημαίνει ευπάθεια», δήλωσαν οι ακτιβιστές των μέσων ενημέρωσης.
Η Greco-Levantines Worldwide τόνισε ότι η επίθεση έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην προσωρινή κυβέρνηση.
«[Η επίθεση] φαίνεται να είναι μια σκόπιμη δοκιμασία της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Έλληνες Αντιοχείς και τις ευρύτερες χριστιανικές κοινότητες. Ο δράστης φαίνεται να έχει σκοπό να αμφισβητήσει αν ο υπουργός δίνει πραγματικά προτεραιότητα στην ασφάλεια των Ελλήνων Αντιοχείας ή επικεντρώνεται απλώς στη διασφάλιση των οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα», προστίθεται στην έκθεση.
Η Ελλάδα και η Κύπρος μπλόκαραν την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις μπορούν να επανέλθουν αμέσως εάν το συριακό καθεστώς προβεί σε παράνομες ενέργειες.
Η πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάια Κάλας, θέλουν να άρουν τις περισσότερες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία από το 2011 ως χειρονομία καλής θέλησης προς το νέο ισλαμιστικό καθεστώς στη Δαμασκό.
Η Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει ανεπίσημα το ρόλο του εκπροσώπου του νέου συριακού καθεστώτος στις Βρυξέλλες, ασκεί επίσης πιέσεις. Σύμφωνα με την προεδρία της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άρση των κυρώσεων είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει μια άμεση παρουσία της ΕΕ στη Συρία μέσω ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας.