Το ποσό που πρέπει να διαθέσουν αν θέλουν να παριστάνουν τους «πολεμικούς λέοντες» – Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα βάλουν αυτοί τα χρήματα και τα μέσα
Στα όριά της ωθεί την Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ σχολιάζει το Bloomberg σε ανάλυσή του μετά την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία
Το πρακτορείο υπολογίζει ότι η προστασία της Ουκρανίας και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων των μεγαλύτερων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου θα μπορούσε να κοστίσει 3,1 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, και κάπου εκεί θα τεθεί το απλό ερώτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες: Πόσο θέλουν ακόμα να κάνουν τους “πολεμικούς λέοντες” όταν καταλάβουν τον πραγματικό λογαριασμό και όχι με τα αμερικανικά χρήματα.
Οι εξελίξεις αποκάλυψαν την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι και είναι μια πρόκληση για την οποία φαίνονται σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι.
Η Μόσχα έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανθρώπινου δυναμικού έναντι της Ευρώπης και η πολεμική της οικονομία μπορεί να παράγει οβίδες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό σε ρυθμό που υπερβαίνει τις ανάγκες του στρατού στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Παράλληλα, το Bloomberg Economics εξέτασε το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας μέσω πιθανών διαπραγματεύσεων, της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και της ενίσχυσης της άμυνας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ευρώπης.
Η ανοικοδόμηση του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια, ανάλογα με την κατάσταση των δυνάμεών της όταν επιτευχθεί μια διευθέτηση και το εύρος της περιοχής που θα χρειαστεί να υπερασπιστεί.
Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ατόμων θα κόστιζε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα, αν και ο Ζελένσκι λέει ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα στρατεύματα.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την ενίσχυση του στρατού των μελών της ΕΕ και την ώθηση του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού προς το 3,5% περίπου του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η επιπλέον χρηματοδότηση θα διατεθεί για αποθέματα πυροβολικού, αεράμυνας και πυραυλικών συστημάτων.
Ακόμα, θα ενισχύσει τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα προετοιμάσει τις δυνάμεις της ΕΕ για γρήγορη ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε μια τεράστια επέκταση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Εφόσον χρηματοδοτηθεί από χρέος, θα προσθέσει επιπλέον 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Πώς θα βρεθούν οι πόροι
Προκειμένου να κινητοποιήσουν πόρους στην απαιτούμενη κλίμακα, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά τον τρόπο δομής των προϋπολογισμών τους, να συνεργαστούν με στελέχη για να ανασχεδιάσουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες και, σχεδόν σίγουρα, να συμφωνήσουν στην κοινή έκδοση χρέους.
Αυτό θα απαιτήσει ένα επίπεδο πολιτικής βούλησης, διορατικής σκέψης και θυσίας που πολλά μέλη της ΕΕ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να επιδείξουν, ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη, όπου ορισμένοι εξακολουθούν να βλέπουν τον πόλεμο ως ένα μακρινό πρόβλημα.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι θα υπάρξουν δύσκολες επιλογές σχετικά με τις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την πρόνοια.