Εθνοκάθαρση στη Γάζα – Με γερμανικό σχέδιο του 1940 οι ΗΠΑ εκτοπίζουν 2 εκατ. Παλαιστίνιους – Γιατί θυμίζει έντονα Ελλάδα

Το σχέδιο των ΗΠΑ για εθνοκάθαρση στη Γάζα θυμίζει περισσότερο το Generalplan Ost από τη γερμανική πρακτική της δεκαετίας του 1940

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ μπορεί να μην είναι πολύ ανθεκτική.
Η συμφωνία του Benjamin Netanyahu να αποσύρει τις μονάδες του Ισραηλινού Στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού Διαδρόμου Philadelphi δεν φαίνεται να είναι τόσο υποχωρητική όσο αρχικά φαινόταν.
Για την κυβέρνηση του Netanyahu το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτό το σημείο είναι να επιλυθεί το ζήτημα των ομήρων.
Αυτό θα εκτονώσει σημαντική ένταση στην ισραηλινή κοινωνία και θα επιτρέψει την αλλαγή στρατηγικής στη Γάζα.
Στη συνέχεια, το Τελ Αβίβ θα ενεργήσει σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις κατά των παράνομων Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη έχουν αρθεί.
Περιορισμοί έχουν επιβληθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως εγκληματία πολέμου.
Οι παραδόσεις βαρέων βομβών, που προηγουμένως είχε σταματήσει από την κυβέρνηση του Joe Biden, ξεκίνησαν ξανά.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του Οργανισμού για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA).

Ευνοϊκό το σχέδιο Trump για τους Σιωνιστές

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα απέλασης αλλοδαπών φοιτητών που συμμετείχαν σε μια «αντισημιτική» εκστρατεία μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γάζα.
Το γενικό υπόβαθρο πληροφοριών στην Αμερική παρασύρεται απότομα προς μια κατεύθυνση ευνοϊκή για τους δεξιούς Σιωνιστές.
Βασικά φιλοισραηλινή είναι η πρόταση του Trump για μεταφορά Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 4 Φεβρουαρίου, μετά από συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τα σχέδια της Ουάσιγκτον για διευθέτηση στη Μέση Ανατολή.
trump_netanyahu.jpg
Γερμανικής έμπνευσης το σχέδιο εθνοκάθαρσης στη Γάζα

Αυτά τα σχέδια θυμίζουν περισσότερο το Generalplan Ost από τη γερμανική πρακτική της δεκαετίας του 1940.

Πρώτον
, ανακοινώνεται ο άμεσος αμερικανικός έλεγχος στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, δηλαδή κατοχή.
«Θα την κατέχουμε και θα είμαστε υπεύθυνοι για την αφαίρεση όλων των επικίνδυνων βομβών και άλλων όπλων στην περιοχή, την ισοπέδωση της γης και την απαλλαγή από κατεστραμμένα κτίρια και την έναρξη οικονομικής ανάπτυξης που θα προσφέρει απεριόριστες θέσεις εργασίας και στέγαση σε ανθρώπους της περιοχής», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δεύτερον, ο αυτόχθονος πληθυσμός –δηλαδή οι Παλαιστίνιοι– θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα του και να εγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες.
«Ο μόνος λόγος που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να επιστρέψουν στη Γάζα είναι επειδή δεν έχουν εναλλακτική.
Είναι κυριολεκτικά χώρος κατεδάφισης, σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν καταστραφεί…
Αντίθετα, μπορούν να εγκατασταθούν σε μια όμορφη, ασφαλή περιοχή με προκατασκευασμένες κατοικίες και να ζήσουν τη ζωή τους με ειρήνη και αρμονία, αντί να επιστρέψουν και να το ξαναζήσουν», είπε με σιγουριά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»

Ο Trump υπόσχεται να μετατρέψει τη Γάζα σε μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» όπου θα ζουν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων.
Αλλά προφανώς δεν θα είναι πλέον Άραβες.
Η απέλαση δύο εκατομμυρίων ανθρώπων –προφανώς στην Αίγυπτο και την Ιορδανία– θα ήταν ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα εθνοκάθαρσης στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Θα χρειαζόταν ένας νέος πόλεμος για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο.
Η αποφασιστικότητα του Trump δείχνει ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει το πράσινο φως στον ισραηλινό στρατό να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα για να πετύχει τους στόχους του.
Οι Αμερικανοί δεν θα οργανώνουν πλέον «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και «προσωρινά λιμάνια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Biden. Θα συμμετάσχουν άμεσα στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση και θα εγγυηθούν τον πλήρη αποκλεισμό της απομονωμένης περιοχής.

trump_hotel.jpg
Πίεση σε Αίγυπτο και Ιορδανία

Εκτός από την κατάληψη της περιοχής, θα πρέπει να βρεθεί χώρος για να στεγαστούν οι απελαθέντες Παλαιστίνιοι.
Σύμφωνα με κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Λευκός Οίκος θα ασκήσει πίεση στο Κάιρο και το Αμμάν να συμφωνήσουν να δεχθούν τους πρόσφυγες.
Ούτε ο Abdul-Fattah Al-Sisi ούτε ο βασιλιάς Abdullah II θέλουν να εμπλακούν σε ένα τόσο τοξικό ζήτημα όπως η εθνοκάθαρση στη Γάζα.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν να λύσουν το ζήτημα με τον συνηθισμένο τρόπο του Trump: είτε ενεργείτε με τον τρόπο μας είτε χάνετε την προνομιακή σας θέση.
Για την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αυτά δεν είναι μόνο λόγια. Ολόκληροι οι στρατοί τους εξαρτώνται πλήρως από την αμερικανική βοήθεια.
Οι συνέπειες της αποκοπής του θα ήταν καταστροφικές. Το 2023, οι Αιγύπτιοι και οι Ιορδανοί ήταν μεταξύ των 5 κορυφαίων αποδεκτών στρατιωτικής και άλλης βοήθειας των ΗΠΑ. Η Αίγυπτος έλαβε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ιορδανία – 1,68 δισ.
Οι αποστολές χρημάτων από την Αμερική είναι σημαντικές όχι μόνο για τους προϋπολογισμούς των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Είναι επίσης ένα είδος δωροδοκίας για τις τοπικές πολιτικές ελίτ.
Κάποτε, η αιγυπτιακή ανώτατη ηγεσία αγοράστηκε στην πραγματικότητα από την Ουάσιγκτον.
Μεγάλες οικονομικές δόσεις προς το Κάιρο προέβλεπαν οι Συμφωνίες του Camp David.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτά τα χρήματα είναι μια τροφή για τους Αιγύπτιους στρατηγούς.
gaza_5.jpg

Ο Trump έχει ήδη δείξει ότι είναι ικανός για τα πιο ριζοσπαστικά βήματα.

Η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, παρά την εκκεντρικότητα και τη μορφή παγκόσμιου σκανδάλου που έχει, μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί. Η ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της σχετικά πρόσφατης ιστορίας, γνωρίζει πολλές εθνοκαθάρσεις, μερικές φορές αρκετά «πολιτισμένες».
Για παράδειγμα, η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τη δεκαετία του 1920 ή μεταξύ Πολωνίας και Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1940.
Κατά κανόνα, τέτοια γεγονότα είναι αποτέλεσμα αιματηρών καταστροφών, είτε είναι ο ελληνοτουρκικός πόλεμος είτε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.
Σε αυτή την περίπτωση, η «αναγκαστική» απέλαση των Παλαιστινίων μπορεί να είναι η τελευταία πράξη της επιχείρησης του Ισραήλ κατά της Hamas. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου απαράδεκτη.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Bearbock δήλωσε: «Η απέλαση Παλαιστινίων αμάχων από τη Γάζα δεν θα ήταν μόνο απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Θα οδηγούσε επίσης σε νέα δεινά και νέο μίσος».
Αλλά η παροχή συμβουλών στους εταίρους του ΝΑΤΟ σίγουρα δεν είναι κάτι που σκοπεύει να κάνει οTrump.
Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την κατάσταση. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν για το μέλλον της Παλαιστίνης.
Και αυτές οι αποφάσεις είναι φρικτές ως προς την ακαμψία και την σκληρότητά τους.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.