Βρετανία, Γερμανία και ΕΕ συντονίζονται για να εξοπλίσουν την Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer υποδέχθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2025 τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν την αναχώρηση του Starmer για το Βέλγιο, όπου θα συμμετάσχει σε άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., με θέμα την άμυνα.

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο, ο Starmer έχει δεσμευτεί να «επανεκκινήσει» τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., που είχαν δοκιμαστεί έντονα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των συντηρητικών και του Brexit. Ο Starmer δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία μοιράζονται μια «κοινή προσέγγιση σε ουσιώδη ζητήματα και προκλήσεις», με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι κυρίαρχο ζήτημα στις συζητήσεις τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία της στήριξης της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ισχυρή θέση της Ουκρανίας στους επόμενους μήνες, ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη σε μια θέση ισχύος. Από την πλευρά του, ο Scholz τόνισε την ανάγκη για μια κοινή στρατηγική μεταξύ των Ευρωπαίων και των φίλων της Ουκρανίας, που θα περιλαμβάνει την συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η συντηρητική αντιπολίτευση εμφανίζεται ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

Οι δασμοί προκαλούν διαιρέσεις, όλοι επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με την επιβολή νέων εμπορικών φραγμών, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα στην παγκόσμια οικονομία και να μην διαιρεθεί ο κόσμος σε εμπορικά μπλοκ. Αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, λέγοντας ότι όλοι επωφελούνται από αυτήν, μετά την επιβολή δασμών από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump σε χώρες όπως το Μεξικό, ο Καναδάς και η Κίνα. Παρά τις απειλές του Trump για δασμούς στην Ε.Ε., μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανές αντιδράσεις από την Ε.Ε., ο Scholz τόνισε ότι η Ε.Ε., ως μεγάλη οικονομική δύναμη, έχει «περιθώρια δράσης» και επανέλαβε τη σημασία της συνεργασίας και της συνεννόησης με την προοπτική των κοινών οικονομικών σχέσεων.

Ο ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης, Friedrich Merz, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επιβολή δασμών, επισημαίνοντας ότι αυτοί θα επιβαρύνουν τελικά τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα προκαλέσουν αντιστάσεις στις ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με ενιαίο μέτωπο.

Η οικονομία είναι ένα από τα κύρια θέματα ανησυχίας για τους Γερμανούς ψηφοφόρους, καθώς η χώρα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αντιμετωπίζει τη στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.