Πρώην μέλος της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι το μπλοκ ακυρώνει εκλογικά αποτελέσματα που ενοχλούν τις Βρυξέλλες σε κράτη μέλη, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ρουμανία.
Πολιτικοί και αναλυτές στην Ευρώπη χαρακτηρίζουν συνεχώς τη Ρωσία και την Κίνα ως «αυταρχικά» κράτη. Η «καμπούρα» όμως και της Γηραιάς Ηπείρου έχει αρχίσει να φαίνεται τόσο πολύ, που οι ευρωπαϊστές μπορούν πλέον να την κοιτάξουν, μετά την σοκαριστική παραδοχή του πρώην Γάλλου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν γι’ αυτό που έκαναν οι Βρυξέλλες στη Ρουμανία.
Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, πάνω από 100.000 πολίτες διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι κατά της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας να ακυρώσει τον Δεκέμβρη τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που είχαν λάβει χώρα στις 24 Νοεμβρίου, που αναδείκνυαν νικητή τον ανεξάρτητο, ακροδεξιό, με φιλορωσικές διαθέσεις υποψήφιο Καλίν Τζεορτζέσκου.
Η υπόθεση της Ρουμανίας καταδεικνύει πώς αυτοί οι περιορισμοί της ΕΕ στην ελευθερία του λόγου είναι οι πρώτες ομοβροντίες σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο καταστολής
Τις μαζικές διαμαρτυρίες προκάλεσαν οι απίστευτες δηλώσεις του πρώην Επιτρόπου Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, που παραδέχτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε το δάχτυλό της για να ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ρουμανία και το ίδιο θα κάνει και στις γερμανικές εκλογές του Φλεβάρη, εάν εκλεγεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία.
«Το κάναμε στη Ρουμανία και προφανώς θα το κάνουμε στη Γερμανία», είπε, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο των Βρυξελλών στην ακύρωση δημοκρατικών αποτελεσμάτων σε εκλογές κρατών μελών.
Συγκεκριμένα, ο Μπρετόν, μιλώντας στην τηλεόραση, δήλωσε ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει ότι οι εκλογές στη Γερμανία επηρεαστούν κατά κάποιο τρόπο από ξένες παρεμβάσεις, θα επιδιώξει να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών με τον ίδιο τρόπο που το έκανε με τις εκλογές στη Ρουμανία.
«Όλοι γνωρίζουμε το παλιό αστείο: όταν ένα ευρωπαϊκό δημοψήφισμα δίνει το «λάθος» αποτέλεσμα, η χώρα ξαναψηφίζει μέχρι να ψηφιστεί το «σωστό»» λέει ο έγκριτος δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μινχάου, επικρίνοντας τις αντιδημοκρατικές πολιτικές της ΕΕ σε ανάλυσή του στο Unherd, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πίστευε ότι αυτό θα συνέβαινε και την περίπτωση του Brexit.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί και η ακύρωση του αποτελέσματος από το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.
Με άλλα λόγια, αυτό που λέει Τιερί Μπρετόν είναι πως «αν δεν μπορείτε να νικήσετε τους ακροδεξιούς, απαγορεύστε τους» σημειώνει ο Μινχάου.
Ποιός είναι ο κύριος Μπρετόν
Επί των ημερών του (2019-2023) ο Μπρετόν, είχει ωθήσει μια σειρά νόμων που σχεδιάστηκαν για να κρατήσουν την Ευρώπη στον «ψηφιακό Μεσαίωνα».
Ο πιο ακραίος νόμος ήταν εκείνος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) που υποχρεώνει τις «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες», όπως το X και το Meta, να ελέγχουν τα γεγονότα και να φιλτράρουν τις ψεύτικες ειδήσεις.
«Ο απώτερος στόχος της ΕΕ δεν είναι να σώσει τον δημόσιο διάλογο, είναι να καταπνίξει τα ακροδεξιά κόμματα στερώντας τους το οξυγόνο των πληροφοριών» σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
«Το DSA δεν είναι καν η τελευταία λέξη στην “αντιψηφιακή” τζιχάντ της ΕΕ. Μία από τις μεγάλες ιδέες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2024 κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών ήταν η λεγόμενη «ασπίδα της δημοκρατίας» — ουσιαστικά δρομολογώντας ακόμη περισσότερη νομοθεσία για την αποτροπή εξωτερικής παρέμβασης στις υποθέσεις της ΕΕ».
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να ζει σε μια ζώνη του λυκόφωτος όπου τα παραδοσιακά ΜΜΕ εξακολουθούν να απολαμβάνουν το φθίνον ηλιοβασίλεμα της εξουσίας, προσπαθώντας να αγνοήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναδύονται στον άλλο ορίζοντα. Όπως όλες οι σύγχρονες πολιτικές μάχες στην Ευρώπη, πρόκειται για την προστασία των κεκτημένων συμφερόντων» υπογραμμίζει ο Γερμανός αναλυτής.
Η απόπειρα καταστολής αποκαλύπτει ότι υπάρχει κάτι που φοβάται το μπλοκ περισσότερο από την ελευθερία του λόγου και αυτός είναι ο λαϊκισμός, υπογραμμίζει ο Μινχάου. «Οι ευρωβουλευτές δυσκολεύτηκαν αρκετά να αποδεχτούν τις βάναυσες εκρήξεις του Νάιτζελ Φάρατζ όταν ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τώρα έχουν τον Μασκ να τους κάθεται στο σβέρκο, υποστηρίζοντας ο ίδιος υποψηφίους από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα κόμμα που κάθεται στα ακροδεξιά έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που υποστηρίζει την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ».
Οι ευρωπαϊστές πλην αυταρχικοί ιθύνοντες στις Βρυξέλλες, θέλουν να αποτρέψουν τυχόν επανάληψη τέτοιων φαινομένων, απαγορεύοντας αντίπαλες δυνάμεις.
Η υπόθεση της Ρουμανίας
Η υπόθεση της Ρουμανίας καταδεικνύει πώς αυτοί οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου είναι οι πρώτες ομοβροντίες σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο καταστολής. Οι προεδρικές εκλογές εκεί ακυρώθηκαν με την αιτιολογία ότι ένα ρωσικό TikTok είχε παραπληροφορήσει τους ψηφοφόρους. Είμαι σίγουρος ότι οι Ρώσοι ήταν ενεργοί. Αλλά είναι συγκλονιστικό να πιστεύουμε ότι οι εκλογές ακυρώθηκαν επειδή κάποιος είπε ψέματα στο TikTok.
Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπήρξε καμία πρόταση για νοθεία, λέει ξεκάθαρα ο Γερμανός αναλυτής. «Ο Τζεορτζέσκου κέρδισε τον πρώτο γύρο του εκλογικού αγώνα. Αλλά όπως και με την γελοία παρερμηνεία στις Βρυξέλλες μετά την ψηφοφορία για το Brexit, το τεκμήριο πίσω από την υποστήριξη της ΕΕ για την ακύρωση του αποτελέσματος, ήταν ότι οι ψηφοφόροι ήταν πολύ «ανόητοι» για να αποφασίσουν».
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα φιλελεύθεροι, δήθεν, Πανεπιστημιακοί έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την απαγόρευση ρωσικών ΜΜΕ, ακόμα και την λογοκρισία σε συναδέλφους τους που ήταν ενάντιοι στο ευρώ.
«Μέχρι τότε, τα ωμά όπλα επιλογής της ΕΕ -νομικές απαγορεύσεις, πολιτικά προστατευτικά «τείχη», λογοκρισία- θα προκαλέσουν περισσότερο αυτοτραυματισμό παρά καλό» συμπληρώνει ο Βόλφγκανκ Μινχάου, παλεύοντας ο ίδιος, όπως τα πλάσματα στη Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ, «να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των εξτρεμιστών της Δεξιάς και εκείνων που προσπαθούν να την πολεμήσουν», δηλαδή των ευρωπαϊστών.
Σε μια τέτοια αυταρχική ΕΕ, όμως μάλλον καμία χώρα δεν πρέπει να παραμείνει.