Να χρησιμοποιήσουν την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στην Νέα Ορλεάνη προσπαθούν οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία των ΗΠΑ προκειμένου να προωθήσουν τους αμφιλεγόμενους διορισμούς του υπουργικού συμβουλίου του Ντόναλντ Τραμπ και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την αντιμεταναστευτική ατζέντα του επερχόμενου προέδρου, παρά το γεγονός ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν Αμερικανός πολίτης από το Τέξας.
Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας εμφανίστηκαν σε πολιτικές εκπομπές την Κυριακή και ζήτησαν να εγκριθούν επειγόντως ακόμη και οι πιο αμφιλεγόμενες επιλογές του Τραμπ για το υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Κας Πατέλ, τον οποίο επέλεξε ο Τραμπ για διευθυντή του FBI, ο Πιτ Χέγκσεθ που προετοιμάζεται για υπουργός Άμυνας και η Τούλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια εθνικών πληροφοριών, που θα επιβλέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Οι γερουσιαστές αναφέρθηκαν στην επίθεση στην Νέα Ορλεάνη και εξέφρασαν το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επικύρωση των επιλογών του Τραμπ για το υπουργικό συμβούλιο θα έβλαπτε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που είναι κορυφαίος σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε ότι θα ψηφίσει όλους τους υποψηφίους του εκλεγμένου προέδρου. «Κάντε τους (σ.σ. διορισμούς) τώρα. Κάντε τους γρήγορα. Κάντε τους όλους. Δεχόμαστε επίθεση εδώ. Βρισκόμαστε σε πόλεμο» είπε ο γερουσιαστής. Μάλιστα έκανε λόγο για διαλυμένα σύνορα που ήταν «ένας εφιάλτης εθνικής ασφάλειας». «Κάθε μέρα που δεν κλείνουμε τα σύνορα είναι άλλη μια μέρα για να έρθουν τρομοκράτες» πρόσθεσε ο Γκράχαμ.
Η σύνδεση μεταξύ της επίθεσης στη Νέα Ορλεάνη και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων έγινε από τον Τραμπ και κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου αμέσως μετά το μακελειό γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για μία κεντρική «γραμμή».
Την επομένη της επίθεσης, ο Μάικ Τζόνσον, που επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που αποκάλεσε «προφανή ανησυχία για την τρομοκρατία και τα ανοιχτά σύνορα, την ιδέα ότι επικίνδυνοι άνθρωποι έρχονται μαζικά εδώ και δημιουργούν δυνητικά τρομοκρατικούς πυρήνες».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας εξήγησε ότι «ο δράστης που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ορλεάνη γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν πρόκειται για ζήτημα συνόρων».
Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν κυρίως να άρουν τις ενστάσεις που υπάρχουν στο πρόσωπο του Κας Πάτελ για την θέση του διευθυντή του FBI. Ο Πατέλ δεν έχει καμία εμπειρία και έχει δεχτεί σφοδρά πυρά επειδή απείλησε να κλείσει την έδρα του FBI στο κτίριο Χούβερ και να τη μετατρέψει σε μουσείο. Ουσιαστικά υποστήριξε ότι θα διαλύσει τον θεσμό του οποίου θέλει να ηγηθεί και ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο των αντιτρομοκρατικών ενεργειών του αμερικανικού κράτους.
Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας – Διχάζει την βάση του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει σαφές ότι θέλει να σχηματιστεί γρήγορα το υπουργικό συμβούλιο του για να ξεκινήσει την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο. Το βασικό κριτήριο για την επιλογή όλων των προσώπων είναι η αφοσίωση και στήριξη που έχουν δείξει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Παράλληλα το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κορυφαία θέματα που οδήγησαν τον Τραμπ στην νίκη και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στρατηγικά από τους Ρεπουμπλικανούς για να δώσουν στον Τραμπ το γρήγορο «πράσινο φως» που επιθυμεί από το Κογκρέσο για το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο το μεταναστευτικό είναι και ένα δύσκολο θέμα που ήδη δίχασε την κομματική βάση των Ρεπουμπλικανών και φαίνεται ότι θα ανοίξει από την επομένη της εισόδου του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ, θα σταματήσει να δίνει αμερικανική υπηκοότητα σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στις ΗΠΑ και θα κλείσει τα αμερικανικά σύνορα. Δεν έχει εξηγήσει, όμως, με λεπτομέρειες πόσο είναι, όμως, ξεκάθαρο πώς θα το καταφέρει.
Ήδη οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ετοιμάζονται για μεγάλη μάχη με την αμερικανική κυβέρνηση στα δικαστήρια κόντρα σε ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα μαζικών απελάσεων. Επιπλέον ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται διχασμένοι στο ζήτημα.
Πριν από μερικές ημέρες ο Έλον Μασκ, που θεωρείται από τους ισχυρούς άνδρες στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα βίζα που παρέχεται σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρεται.
Αυτός ο «αστερίσκος» στην σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα έκανε τους πιο σκληροπυρηνικούς στην βάση των Ρεπουμπλικανών, την λεγόμενη MAGA (Make America Great Again) να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση σε βάρος του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κατηγορήσουν τον Τραμπ ότι τους «πούλησε». «Πάντα μου άρεσε η βίζα» είπε ο Τραμπ, ο οποίος υποχρεώθηκε να παρέμβει δημόσια και να στηρίξει το αφεντικό της Tesla.
Παρ’ όλα αυτά φάνηκε ότι ο «εμφύλιος» έχει απλώς πάρει παράταση αφού η βάση των Ρεπουμπλικανών παραμένει μοιρασμένη. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να μπει «φρένο» στην μετανάστευση χωρίς κριτήρια εδώ και τώρα και στους επιχειρηματίες, ειδικά εκείνους της Σίλικον Βάλεϊ, που θέλουν να μπορούν να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό για τις επιχειρήσεις τους.