Politico: Πόλεις – φαντάσματα τα αλβανικά κέντρα κράτησης μεταναστών της Meloni

Μια πολύ ακριβή αίθουσα αναμονής μεταναστών
Όταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni παρουσίασε το εμβληματικό σχέδιό της για την αναχαίτιση, κράτηση και επεξεργασία των αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, παρουσιάστηκε ως μια μεγάλη απάντηση στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης.
Αλλά ένα χρόνο και 67,5 εκατομμύρια ευρώ αργότερα, το σχέδιο έχει κολλήσει σε δικαστική εκκρεμότητα, χωρίς καμία δυνατότητα επεξεργασίας των αιτούντων άσυλο, με άδεια κτίρια που ήδη καταρρέουν και με το ιταλικό προσωπικό να επιστρέφει στην πατρίδα του.
“Έμοιαζε με πόλη-φάντασμα”, δήλωσε στο POLITICO η συμπρόεδρος της Volt Europe Francesca Romana D’Antuono, η οποία επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης στο Gjadër στα τέλη Νοεμβρίου και συμμετείχε σε διαμαρτυρίες κατά του στρατοπέδου μαζί με τοπικούς ακτιβιστές.
Αλλά μετά, όταν μπήκαμε, υπήρχε αρκετή αστυνομία”, πρόσθεσε.
“Το θέμα είναι ότι δεν κάνουν τίποτα όλη μέρα, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν.”
Σύμφωνα με τον D’Antuono, ο ανώτερος αστυνομικός που τους συνόδευσε στην επίσκεψη ήταν δυσαρεστημένος με τις ερωτήσεις που έκαναν στο προσωπικό.
“Νομίζω ότι αισθάνονται τον παραλογισμό όλων αυτών”, τόνισε.
Τον Οκτώβριο, οι πρώτοι 16 μετανάστες – από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο – έφτασαν στα κέντρα με ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο.
Αλλά μέσα σε επτά ημέρες και οι 16 επέστρεψαν στην Ιταλία, αφού οι δικαστές μετανάστευσης του δικαστηρίου της Ρώμης ακύρωσαν το σχέδιο.

albania.JPG

Βόλτες… στον ήλιο για τους Ιταλούς αστυνομικούς!

Στα τέλη Νοεμβρίου, μέρος του ιταλικού προσωπικού που απασχολούνταν στην Medihospes, την εταιρεία που διαχειρίζεται τη λειτουργία των κέντρων, άρχισε να επιστρέφει στην Ιταλία.
Πηγές της ιταλικής πρεσβείας δήλωσαν στο POLITICO ότι παρά τις μειώσεις του προσωπικού τον περασμένο μήνα, όλοι οι σταθμοί παραμένουν πλήρως στελεχωμένοι – με βάρδιες της αστυνομίας όλο το εικοσιτετράωρο – σε περίπτωση που έρθει ένα αιφνιδιαστικό κύμα προσφύγων.
Το σχέδιο προβλέπει ένα κέντρο υποδοχής και διαλογής στο Shëngjin, όπου οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται από την ιταλική ακτοφυλακή μεταφέρονται πρώτα, επεξεργάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα και τους προσφέρονται πρώτες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Το δεύτερο μέρος της επιχείρησης, ένας καταυλισμός κράτησης στο Gjadër, βρίσκεται στην ενδοχώρα σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την περιφερειακή πόλη Lezhë.
Το Shëngjin χρησίμευσε επίσης ως κόμβος υποδοχής Αφγανών προσφύγων, ιδίως μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021. Παρά τον ρόλο του ως προσωρινού καταφυγίου, πολλοί πρόσφυγες παρέμειναν εγκλωβισμένοι εκεί για σχεδόν δύο χρόνια, περιμένοντας το πράσινο φως για να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Sandër Marashi, επικεφαλής του λιμανιού στο Shëngjin, δήλωσε ότι αν και δεν έχουν φτάσει μετανάστες εδώ και εβδομάδες, “όλο το ιταλικό προσωπικό βρίσκεται ακόμη στο λιμάνι και στο κέντρο και διαχειρίζεται τα πάντα εδώ.
” Οι ντόπιοι στο θέρετρο Shëngjin λένε ότι οι αστυνομικοί περνούν τις μέρες τους χαλαρώνοντας στο πεντάστερο Rafaelo Resort, απολαμβάνοντας τον ήλιο και γευματίζοντας θαλασσινά, ενώ τα περιπολικά των Καραμπινιέρων κάθονται παρκαρισμένα μπροστά.

Μια πολύ ακριβή αίθουσα αναμονής

” Τον Απρίλιο, η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε 65 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των δύο κέντρων και άλλα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα του ιταλικού προσωπικού το 2024.
Συνολικά, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα δαπανήσει περίπου 680 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για τη συντήρηση και τη λειτουργία των κέντρων.
Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται την άνοιξη, σχετικά με το αν η επεξεργασία των μεταναστών σε τρίτη χώρα είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ.
“Είναι απλώς μια πολύ ακριβή αίθουσα αναμονής”, δήλωσε στο POLITICO η ευρωβουλευτής της Volt Anna Strolenberg, η οποία επισκέφθηκε το κέντρο στο Gjadër μαζί με τον D’Antuono.
Παρ’ όλα αυτά, οι Ιταλοί αστυνομικοί που απασχολούνται στην Αλβανία με τόσο μικρό αποτέλεσμα έλαβαν σημαντική αύξηση μισθού.
Ενώ ο μέσος μισθός ενός αξιωματικού είναι μικρότερος από 2.000 ευρώ στην Ιταλία, εκείνοι που υπηρετούν στην Αλβανία μπορούν να κερδίσουν έως και 6.000 ευρώ.

Μια αλβανική τηλεοπτική εκπομπή κατέγραψε κρυφά μια ομάδα Ιταλών αστυνομικών στο κέντρο Shëngjin να παραδέχεται ότι περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους στη σάουνα του ξενοδοχείου, καθώς δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν.
H Strolenberg υποστήριξε ότι το σχέδιο της Meloni για κέντρα επεξεργασίας στην Αλβανία ήταν εξ αρχής μη ρεαλιστικό.
“Η Ιταλία επιστρέφει συνολικά ετησίως περίπου 3.000 άτομα ή λιγότερα, ενώ στην Αλβανία ήθελαν να επεξεργάζονται περίπου 3.000 άτομα το μήνα”, είπε. Οι εγκαταστάσεις έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν, πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Αποτυχημένο μοντέλο ή πολιτική νίκη;

Από τα εγκαίνια των δύο κέντρων στις 11 Οκτωβρίου, το έργο έχει λάβει επαίνους από Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer, οι οποίοι εξέφρασαν ενδιαφέρον να επαναλάβουν την προσέγγιση αλλού.
Η Von der Leyen εξήρε το έργο και το χαρακτήρισε “καινοτόμο λύση”, ζητώντας από άλλους ηγέτες της ΕΕ να αντλήσουν “διδάγματα από το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας”.
Πριν από την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου, η Meloni ηγήθηκε μιας άτυπης συνάντησης με θέμα “μετανάστευση και καινοτόμες λύσεις” για να στρατολογήσει άλλους ηγέτες της ΕΕ που “ενδιαφέρονται για το μεταναστευτικό ζήτημα”.
Αλλά η Stoltenberg λέει ότι με το άνοιγμα των κέντρων η Meloni έδωσε μόνο ψεύτικες ελπίδες τόσο στους ευρωπαίους ηγέτες όσο και στους κατοίκους της ΕΕ.
“Άλλοι πολιτικοί στην Ευρώπη βλέπουν αυτή τη συμφωνία και ελπίζουν ότι θα πετύχει, ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλα πράγματα”, είπε, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες για τη μετανάστευση θα γίνουν “ακόμη πιο πολωμένες” ως αποτέλεσμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.