Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε τη Δευτέρα την νέα κυβέρνηση της χώρας, με στόχο να πετύχει αυτό που φαίνεται αδύνατο σε πολλούς, δηλαδή να ενώσει ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο και να παραμείνει στην εξουσία για αρκετό διάστημα προκειμένου να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και μεταρρυθμιστικές αλλαγές.
Πριν ανακοινωθεί επίσημα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης επικρίθηκε για υποχώρηση έναντι ορισμένων αιτημάτων της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με το περιοδικό Politico την στιγμή που η πολιτική κρίση στην Γαλλία βαθαίνει «η κυβέρνηση Μπαϊρού περιλαμβάνει ένα μείγμα από νεοεισερχόμενους και παραμένοντες από τη διοίκηση του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ -που ανατράπηκε λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον διορισμό του- με κυρίως κεντρώους και συντηρητικούς υπουργούς σε καίριους ρόλους».
Ο 73χρονος Μπαϊρού, παραδοσιακό στέλεχος του κεντρώου χώρου υποχρέωσε τον Εμανουέλ Μακρόν να του δώσει το πόστο του πρωθυπουργού. Στόχος του είναι να συμφιλιώσει μία διχασμένη χώρα και ρίξει τους τόνους σε ένα πολωμένο πολιτικό κλίμα.
Ωστόσο οι πρώτες ημέρες της θητείας του σημαδεύτηκαν από αντιπαραθέσεις και μάταιες προσπάθειες να πείσει την αντιπολίτευση να τον στηρίξει.
Ο συντηρητικός και μακροχρόνιος αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν στην γαλλική ακροδεξιά, Ξαβιέ Μπερτράν αποκάλυψε ότι του προτάθηκε να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο ανέφερε ότι «αρνούμαι να συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση που σχηματίζεται με την έγκριση της Μαρίν Λεπέν».
Ο Μπαϊρού φαίνεται ότι δεν πέτυχε τον πρώτο στόχο του, δηλαδή να δημιουργήσει μια ευρύτερη πολιτική βάση σε σχέση με αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ήλπιζε στην στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να δημιουργήσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας που σχημάτισε ο Μπαϊρού σημαίνει ότι θα είναι και πάλι όμηρος της αντιπολίτευσης και θα πέσει σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.
Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνουν την ψήφιση του προϋπολογισμού -κάτι που ο Μπαϊρού δήλωσε ότι θέλει να πετύχει πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου- και την πλοήγηση σε ένα κατακερματισμένο γαλλικό νομοθετικό σώμα χωρίς σαφή πλειοψηφία.
Η νέα κυβέρνηση είχε στόχο να μην βασιστεί στη Λεπέν η οποία στράφηκε κατά του Μπαρνιέ και οδήγησε στην πτώση του. Αλλά και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.
Οι κεντρώοι και οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν τον Μπαϊρού δεν διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών στο γαλλικό κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί τουλάχιστον την «σιωπηρή» υποστήριξη από το κόμμα της Λεπέν ή τους τους Σοσιαλιστές προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Όπως και ο προκάτοχός του, θα πέσει αν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενώσουν τις δυνάμεις τους και ψηφίσουν μία πρόταση δυσπιστίας.
«Δεν πρόκειται για κυβέρνηση, πρόκειται για πρόκληση. Η σκληρή δεξιά στην εξουσία υπό το άγρυπνο μάτι της ακροδεξιάς», έγραψε στο Χ ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.