Ιαχές θριάμβου για τουρκική νίκη στη Συρία, αλλά …

Η σκιά των Κούρδων συνεχίζει να πέφτει πάνω στην Άγκυρα αλλά και στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις- Τι γράφει το Κ-Report

Πώς βλέπουν στο εσωτερικό της Τουρκίας τις εξελίξεις από την Τουρκία;

Αναδημοσιεύουμε από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή και με πλούσια ύλη και που κάθε Τετάρτη απόγευμα παρέχει δωρεάν στους αναγνώστες του το Γράμμα από την Τουρκία που επιμελούνται και συγγράφουν ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:

Με ιαχές θριάμβου τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν συστηματικά τον ρόλο της Άγκυρας στην Συρία, επικαλούμενα κυρίως τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις στην Δαμασκό, ενώ αντιπολιτευόμενοι αναλυτές εξακολουθούν να διερωτώνται κατά πόσο η Τουρκία θα βγει πραγματικά κερδισμένη σε βάθος χρόνου.

«Χθες (ήταν το σύνθημα) «η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο μας». Σήμερα, «η γεωγραφία είναι το όπλο». Αυτό το όπλο είναι δικό μας», έγραψε στην φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ ο σχολιαστής Ιμπραΐμ Καραγκιούλ, αποτυπώνοντας έτσι την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στους φιλοκυβερνητικούς κύκλους.

O ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στη Δαμασκό μετά από δώδεκα χρόνια, ενώ επαναλαμβάνει συστηματικά τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Η επίσκεψη του αρχηγού της ΜΙΤ Ιμπραΐμ Καλίν στην Δαμασκό αναδείχθηκε όχι μόνο ως μεγάλη επιτυχία της Τουρκίας αλλά και ως αναπόσπαστο μέρος μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής.

Το Κουρδικό: Ωστόσο, και παρά τις δηλώσεις του Τραμπ για το πόσο έξυπνος είναι ο Ερντογάν και πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για το μέλλον της Συρίας, η σκιά των Κούρδων συνεχίζει να πέφτει πάνω στην Άγκυρα αλλά και στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τόσο με πρωτογενή ρεπορτάζ όσο και επικαλούμενα αμερικανικά μέσα, καταγράφουν τις τελευταίες μέρες κινήσεις της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία, και κυρίως στην περιοχή του συμβολικού για τους Κούρδους Κομπάνι.

Γράφουν, επίσης, ότι «έληξε η προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA, που ελέγχεται από την Τουρκία) και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Κούρδοι)». Μάλιστα αναφέρθηκε ότι «η Τουρκία και το SNA συγκέντρωσαν δυνάμεις γύρω από το Κομπάνι και ότι η στρατιωτική κινητικότητα αυξήθηκε στην περιοχή».

Ο Τράμπ: Aναλύοντας τις δηλώσεις Τραμπ, ο Μουράτ Γιετκίν έγραψε ότι «ο Τραμπ είναι υπέρ της αποχώρησης από τη Συρία, αλλά ανησυχεί ότι ο αγώνας της Τουρκίας ενάντια στην παρουσία του PKK στη Συρία θα έχει κόστος στον αγώνα κατά του ISIS και στην υπεράσπιση του Ισραήλ». Πάντως, συνεχίζει ο Γιετκίν, «τα λόγια του Τραμπ μπορούν να διαβαστούν και ως πρόταση στον Ερντογάν για ένα νέο χώρο διαπραγμάτευσης. Όσοι επικεντρώνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ μόνο στη Συρία και το PKK, ξεχνούν ότι η πραγματική αναταραχή πρόκειται να ξεσπάσει στα βόρεια της Τουρκίας, στην περιοχή Ρωσίας-Ουκρανίας».

Συνάντηση με Οτζαλάν: Παρόλο που, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η πολυαναμενόμενη συνάντηση μελών του φιλοκουρδικού DEM με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη φυλακή του Ιμραλί, αναμενόταν να γίνει στις στις 20 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης την έστειλε στις καλένδες..

Από την συνάντηση αυτή, όταν γίνει, θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις στο δρόμο που άνοιξε πριν περίπου ένα μήνα ο αρχηγός του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προτείνοντας να μιλήσει στην Εθνοσυνέλευση ο Αμπτντουλάχ Οτζαλάν.

Στην Τουρκία εκτιμούν ότι, ενισχυμένη από τις εξελίξεις στην Συρία και με την απειλή εισβολής, η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος απέναντι στο κουρδικό κίνημα, το οποίο εμφανίζεται μάλλον αποπροσανατολισμένο από τις νέες δυναμικές.

Δημοσκόπηση: Το 51% των Τούρκων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πτώση του Άσαντ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Stracom που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.
Το 43% των ερωτηθέντων αποδίδει την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία στον Ερντογάν και το 61,5% πιστεύει ότι οι Σύριοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Συρία.
Πάντως, σε αντίθεση με το ΑΚΡ, το 87,8% των ψηφοφόρων του οποίου δηλώνει ικανοποιημένο από την πτώση του Άσαντ, μόνο το 17,8% των ψηφοφόρων του CHP δηλώνει ικανοποιημένο, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την βαθειά πόλωση στην Τουρκία.

Επίσκεψη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – απούσα η Ευρώπη

Την ουσιαστική απουσία της ΕΕ από τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή καταγράφουν συνομιλητές του KReport στην Τουρκία, σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα. Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μεν 1 δισ. ευρώ επιπλέον για το μεταναστευτικό στην Τουρκία, και έδωσε αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά αυτά δεν απασχολήσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρά μόνο ειδησεογραφικά.

Την ώρα που Τούρκοι σχολιαστές, φιλοκυβερνητικοί αλλά και αντιπολιτευόμενοι, κάνουν διαρκώς αναφορές στη «Δύση», και μάλιστα με όρους ισχυρής αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η «Δύση» έχει πλέον πάρει τη μορφή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με την ΕΕ να είναι απούσα ως γεωπολιτικός παίκτης.

«Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν σχεδόν βγάλει την ΕΕ από την μεγάλη εικόνα και αυτό διαμορφώνει πλέον την τουρκική εξωτερική πολιτική ως μια δυναμική που κινείται ουσιαστικά εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς», είπε στο KReport Τούρκος αναλυτής.

H ΕΕ έχει πλέον μεταλλαχτεί σε έναν οικονομικό παράγοντα για την Άγκυρα, είτε ως πηγή χρηματοδότησης του μεταναστευτικού είτε ως πιθανός συνεργάτης για την ανοικοδόμηση της Συρίας, αλλά έχει χάσει την όποια πολιτική βαρύτητα είχε στην τουρκική πολιτική σκηνή, κατέληξε ο Τούρκος αναλυτής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.