Η δυτική προπαγάνδα σε άλλο επίπεδο – Η DW αποκαλύπτει τις ψεύτικες φωτογραφίες για τις φυλακές του Assad

Κανείς δεν λέει πως ο Assad λειτουργούσε δημοκρατικά και ότι ήταν ένα «πρόβατο», η παραπληροφόρηση όμως εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν περάσει την προπαγάνδα σε άλλα επίπεδα από το 2020 και μετά, ωστόσο ποτέ δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν.
Ακόμη και τεράστια διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN, πλέον αποτελούν φερέφωνα των εκάστοτε συμφερόντων.
Το πιο πρόσφατο ρεσιτάλ προπαγάνδας αφορά το «ξέπλυμα» των τζιχαντιστών στη Συρία, με τα διεθνή ΜΜΕ να προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι HTS (άλλοτε Al Nusra) «γλίτωσαν» τη Συρία από το καθεστώς Bashar al-Assad.Κανείς δεν λέει πως ο Assad λειτουργούσε δημοκρατικά και ότι ήταν ένα «πρόβατο». Ωστόσο, η παραπληροφόρηση εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εξαίρεση στα δυτικά ΜΜΕ αποτέλεσε η Deutsche Welle, η οποία έκανε πραγματική έρευνα και «συνέλαβε» τις εικόνες – απάτες.
«Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Assad χιλιάδες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια,30 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού. Από εκείνη την ημέρα το διαδίκτυο βρίθει φωτογραφιών από το αποκαλούμενο “σφαγείο”. Δεν είναι όμως όλες αληθινές. Πολλές από αυτές είναι προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό την παραπληροφόρηση», υπογραμμίζει το γερμανικό κανάλι.

Ο Ιμπραήμ Αλ Ασίλ από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής δηλώνει σε συνέντευξη στην DW: «Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κρατούνταν και βασανίζονται εδώ και δεκαετίες. Σχεδόν κάθε οικογένεια στη Συρία έχει χάσει κάποιον ή γνωρίζει κάποιον που έχει εξαφανιστεί χωρίς ποτέ να ξανακούσει νέα του.
Ο πόνος των θυμάτων και η ανακούφιση των συγγενών τους είναι χωρίς αμφιβολία πραγματικές, ορισμένες φωτογραφίες στο διαδίκτυο είναι ωστόσο παραποιημένες. Η Ομάδα Επαλήθευσης της DW (DW Fact Check) διερεύνησε ορισμένους από τους ισχυρισμούς που έχουν γίνει viral στον ίντερνετ, επειδή τα fake news αρνούνται την πραγματικότητα και συμβάλλουν στη παραπληροφόρηση σχετικά με τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Assad.

Προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Ισχυρισμός: «Η φωτογραφία απεικονίζει έναν τρομοκρατημένο φυλακισμένο, ο οποίος βγαίνει από μια τρύπα στην φυλακή Σεντνάγια», γράφει ανάρτηση στα αραβικά στο X.

71028535_906.jpg

Ομάδα Επαλήθευσης DW: ψευδής ισχυρισμός.

Η φωτογραφία δεν δείχνει κρατούμενο στη διαβόητη φυλακή. Ανήκει σε βίντεο στο X, το οποίο δημοσιεύτηκε στο TikTokστις 3 Δεκεμβρίου 2024 με σαφή ένδειξη ότι δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Οι ισχυρισμοί για υπόγεια κελιά στην Σεντνάγια συνεχίζουν να διαδίδονται παρά την απουσία αποδείξεων.

Νήπιο σε υπόγειο κελί: Αλήθεια ή ψέμα;

Ισχυρισμός: Το βίντεο δείχνει νήπιο σε υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια. Έχει διάρκεια ένα λεπτό, κοινοποιήθηκε ευρέως στο TikTok και κατέγραψε πάνω από 2,7 εκατομμύρια προβολές. Ξεκινά με το κοντινό πλάνο ενός παιδιού που κοιτάζει μέσα από μικρό άνοιγμα σε χαλάσματα ή συντρίμμια με το ένα χέρι του να προεξέχει. Ακολουθεί δορυφορική λήψη της φυλακής Σεντνάγια, συνοδευόμενη από εκφώνηση που ισχυρίζεται ότι η φυλακή διαθέτει κρυφά υπόγεια κελιά όπου οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό ή καθαρό αέρα.

71028657_906.jpg

Ομάδα Επαλήθευσης DW: ψευδής ισχυρισμός.

Το βίντεο φαίνεται να προέρχεται από λογαριασμό στο TikTok που έχει πλέον διαγραφεί και στο οποίο όμως εμφανίζονταν τακτικά το τελευταίο διάστημα βίντεο του παιδιού. Το ίδιο υλικό κυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες με διάφορους ψευδείς ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων, ότι απεικονίζει παιδί στη Γάζα παγιδευμένο κάτω από χαλάσματα μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Οι ισχυρισμοί για κρυμμένα υπόγεια κελιά στην Σεντνάγια διαψεύδονται και από τα «Λευκά Κράνη». Στις 9 Δεκεμβρίου, η ομάδα σύρων διασωστών «Λευκά Κράνη», που συνδέεται με τους τζιχαντιστές αντάρτες, πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα στα κρατητήρια, χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένους σκύλους.

Η διάδοση ψευδών ειδήσεων και φωτογραφικού υλικού για τα εγκλήματα του καθεστώτος Assad υπονομεύει τις προσπάθειες τεκμηρίωσης και διερεύνησής τους, καθιστώντας δυσκολότερη την απόδοση ευθυνών. Από την διασπορά παραποιημένων ειδήσεων και φωτογραφιών ενδέχεται να επωφεληθούν οι υπεύθυνοι του καθεστώτος και να αρνηθούν τις πράξεις και τις ευθύνες τους. Επομένως, οι ψευδείς ειδήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και το έργο της δικαιοσύνης, καταλήγει η DW.

Το CNN δίνει παράσταση, «ανακάλυψε» κρατούμενο του Assad

Στο πλαίσιο της προπαγάνδας, αναπόφευκτα, θα υπάρξουν και γραφικά -έως γελοία- ρεπορτάζ.
Ενδεικτικά, το CNN που συνηθίζει να παρέχει άπλετη προπαγάνδα υπέρ Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, έφθασε στο σημείο να παραδεχθεί μία μεγάλη δημοσιογραφική γκάφα.
Συγκεκριμένα, ένας άνδρας που βιντεοσκοπήθηκε από το CNNi να απελευθερώνεται από αντάρτες από φυλακή της Δαμασκού ήταν πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ανατραπέντος συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με ντόπιους, και όχι ένας απλός πολίτης που είχε φυλακιστεί, όπως είχε ισχυριστεί ο ίδιος.

Το CNNi βρήκε τον άνδρα ενώ αναζητούσε στοιχεία για τον αγνοούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice. Σε ένα βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ, η δημοσιογράφος Clarissa Ward και η ομάδα της, συνοδευόμενη από έναν φρουρό των ανταρτών, βρέθηκαν σε ένα κελί σε μια φυλακή της Δαμασκού που ήταν κλειδωμένο με λουκέτο απ’ έξω. Ο φρουρός ανατίναξε την κλειδαριά με ένα όπλο και μέσα στο κελί, κάτω από μια κουβέρτα ήταν ο άνδρας μόνος του.
Όταν βγήκε στο φως, ο άνδρας εμφανίστηκε σαστισμένος. Ερωτηθείς από τον αντάρτη μαχητή που τον απελευθέρωσε, ο άνδρας αναγνώρισε τον εαυτό του ως Adel Ghurbai από την πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας.
Ισχυρίστηκε ότι κρατούνταν σε ένα κελί επί τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι ήταν η τρίτη φυλακή στην οποία ήταν έγκλειστος. Ο άνδρας υποστήριξε επίσης ότι δεν γνώριζε ότι το καθεστώς Assad είχε πέσει. Κρατούνταν σε μια φυλακή που διοικούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της συριακής πολεμικής αεροπορίας μέχρι την κατάρρευση του Assad.

Μια εικόνα που αποκτήθηκε από το CNNi τη Δευτέρα (16/12) υποδεικνύει τώρα την πραγματική ταυτότητα του άνδρα, λέγεται ότι είναι ένας υπολοχαγός στη Διεύθυνση Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας του Assad, ο Salama Mohammad Salama.
Ένας κάτοικος της γειτονιάς Μπαγιαντά στη Χομς έδωσε στο CNNi μια φωτογραφία του ίδιου άνδρα που λέγεται ότι είναι εν ώρα καθήκοντος, σε κάτι που φαίνεται να είναι κυβερνητικό γραφείο. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου παρείχε μια ταύτιση πάνω από 99% με τον άνδρα που συνάντησε το CNNi στο κελί της φυλακής της Δαμασκού. Η φωτογραφία τον δείχνει να κάθεται σε ένα γραφείο, προφανώς με στρατιωτική ενδυμασία. Το CNNi δεν δημοσιοποιεί τη φωτογραφία για να προστατεύσει την ανωνυμία της πηγής.
Καθώς το CNNi συνέχισε να αναζητά πληροφορίες σχετικά με τον απελευθερωμένο κρατούμενο μετά το αρχικό ρεπορτάζ, πολλοί κάτοικοι της Χομς δήλωσαν ότι ο άνδρας ήταν ο Salama Mohammad Salama, γνωστός και ως Abu Hamza. Είπαν στο CNNi ότι ήταν γνωστός για τη διαχείριση των σημείων ελέγχου της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη και τον κατηγόρησαν ότι είχε τη φήμη του εκβιαστή και ότι παρενοχλούσε κόσμο.
Δεν είναι σαφές πώς ή γιατί ο Salama κατέληξε στη φυλακή της Δαμασκού και το CNNi δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την επαφή μαζί του. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (14-15/12), η Verify-Sy, η οποία δηλώνει ότι είναι ένας συριακός ιστότοπος που ελέγχει τα γεγονότα, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τον άνδρα ως Salama. Είπε ότι είχε φυλακιστεί για λιγότερο από ένα μήνα λόγω διαφωνίας σχετικά με «τη διανομή κερδών από εκβιασμένα κεφάλαια με έναν ανώτερο αξιωματικό».
Φρουροί των ανταρτών τον παρέδωσαν στη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο. Η ιατρική οργάνωση αρωγής δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι επέστρεψε έναν απελευθερωμένο κρατούμενο σε συγγενείς στη Δαμασκό -σύμφωνα με το CNN.
Η τύχη του Salama είναι άγνωστη…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.