H μεγαλύτερη επιδρομή στην Ιστορία – Πώς το Ισραήλ «συνέτριψε» τις στρατιωτικές δυνατότητες της Συρίας

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ανέπτυξε έναν πρωτοφανή αριθμό 350 αεροσκαφών…

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Assad, το Ισραήλ ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου την Επιχείρηση «Βέλος του Bashan», με στόχο την αποσύνθεση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συρίας.
Η επιχείρηση πήρε το όνομά της από την αρχαία βιβλική περιοχή του Bashan, που περιλάμβανε τμήματα των σημερινών Υψιπέδων του Γκολάν, και έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της περιοχής, τη γεωπολιτική και τη στρατιωτική υπεροχή.
Η πτώση της κυβέρνησης του Bassar al Assad προκάλεσε ένα χαοτικό κενό εξουσίας.
Αυτή η κατάρρευση ήρθε μετά από χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων, διεθνών παρεμβασεων και της αυξανόμενης επιρροής εξτρεμιστικών φατριών όπως η Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Για το Ισραήλ, η αποσύνθεση του καθεστώτος Assad ανέδειξε κινδύνους όσο και ευκαιρίες.
Ο κίνδυνος αφορούσε τη διάδοση προηγμένων όπλων σε εχθρικούς παράγοντες, ιδιαίτερα σε ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και εξτρεμιστικές ομάδες.

Η ευκαιρία ήταν η περαιτέρω εξασφάλιση της στρατηγικά ζωτικής σημασίας περιοχής των Υψιπέδων του Γκολάν και η εξουδετέρωση των διαχρονικών απειλών από τον συριακό στρατό.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την Επιχείρηση “Βέλος του Bashan” για να αποτρέψει την πτώση προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως πυραύλων και αεροσκαφών, σε εχθρικά χέρια, κυρίως σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ή εξτρεμιστικές ομάδες.
Αυτό ήταν κρίσιμο για την ασφάλεια των ισραηλινο-συριακών συνόρων και την εξουδετέρωση των απειλών στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.

Εκτέλεση επιχείρησης

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ανέπτυξε έναν πρωτοφανή αριθμό 350 αεροσκαφών, σχεδόν το μισό μέγεθος της δύναμής της, πραγματοποιώντας εκατοντάδες εξόδους πάνω από τη Συρία.
Ήταν μία από τις πιο ολοκληρωμένες αεροπορικές εκστρατείες στην ιστορία της.
Κύριοι στόχοι ήταν στρατιωτικές βάσεις, συστήματα αεράμυνας, αποθέματα πυραύλων και κέντρα διοίκησης στη Δαμασκό, την Ταρτούς, τη Χομς και τη Λατάκεια.
Η επιχείρηση κατέστρεψε ολοσχερώς τις αεροπορικές δυνατότητες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και πυραύλων κρουζ.
Παράλληλα, το Ισραηλινό Ναυτικό έπληξε τον ναυτικό στόλο της Συρίας, καταστρέφοντας 15 πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους στα λιμάνια αλ-Μπέιντα και Λατάκειας.
Αυτή η επιχείρηση εξάλειψε τις θαλάσσιες απειλές, εξασφαλίζοντας τα παράκτια σύνορα του Ισραήλ και μειώνοντας τους κινδύνους για τις διεθνείς θαλάσσιες οδούς.
Στο έδαφος, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) προχώρησαν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή κατά μήκος των Υψιπέδων του Golan.
Οι IDF διέψευσαν ότι πέρασαν στον κεντρικό συριακό έδαφος, διατηρώντας τις επιχειρήσεις τους εντός της ζώνης για να αποτρέψουν τυχόν εξάπλωση της σύγκρουσης.
Η Επιχείρηση “Βέλος του Bashan” αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη επίδειξη της αποτελεσματικότητας των συντονισμένων πολυτομεακών επιχειρήσεων.
Η χρήση αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων από το Ισραήλ, σε συνδυασμό με στοχευμένες επιχειρήσεις βάσει πληροφοριών, υπογραμμίζει την εξέλιξη της στρατιωτικής στρατηγικής σε ασύμμετρες συγκρούσεις.

Στρατηγικός και Τακτικός Αντίκτυπος

Η Επιχείρηση “Βέλος του Bashan” εξουδετέρωσε το 70–80% των στρατιωτικών μέσων της Συρίας.
Η καταστροφή στρατηγικών αποθεμάτων απέτρεψε τη χρήση προηγμένων οπλικών συστημάτων από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η επιχείρηση αυτή άλλαξε δραστικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Το Ιράν, βασικός υποστηρικτής του Assad, έχει πλέον μειωμένη επιρροή στη Συρία, ενώ το Ισραήλ εδραιώνει τη στρατηγική του θέση.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να το ωθήσει να εντείνει τις δραστηριότητες των πληρεξούσιων δυνάμεών του αλλού, όπως στον Λίβανο ή στο Ιράκ.

Περιφερειακές και διεθνείς αντιδράσεις

Η επιχείρηση προκάλεσε οργή σε αραβικά έθνη και διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για αποσταθεροποίηση.
Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ήταν εμφανείς, με τα αραβικά κράτη να καταδικάζουν την κατάληψη συριακών εδαφών από τον IDF.
Θεώρησαν την ενέργεια αυτή παραβίαση της συριακής κυριαρχίας, ακόμη και ελλείψει σταθερής συριακής κυβέρνησης.
Τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ χαρακτήρισαν την επιχείρηση «κλιμάκωση» και κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται την αναταραχή στη Συρία.
Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν ανησυχίες για την περιφερειακή αστάθεια, καλώντας σε αποκλιμάκωση ώστε να διευκολυνθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Ο Geir Pedersen, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης για την υποστήριξη της πολιτικής μετάβασης της χώρας.
Για το Ισραήλ, από την άλλη, η επιχείρηση ανέδειξε την στρατιωτική του υπεροχή και την προθυμία του να δράσει μονομερώς για την εθνική του ασφάλεια, ακόμη και με το ρίσκο να προκαλέσει αντιδράσεις από γειτονικές χώρες και ένοπλες ομάδες.
Η εκστρατεία επίσης κατέδειξε τις προηγμένες δυνατότητες του ισραηλινού στρατού στον αέρα, στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο.

Προκλήσεις και μελλοντικές επιπτώσεις

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των εξελίξεων είναι σύνθετες και αβέβαιες, και προσθέτουν βάρος στην κατάσταση.
Παρότι η επιχείρηση υπήρξε τακτικά επιτυχής, επιβάρυνε τις σχέσεις του Ισραήλ με τη διεθνή κοινότητα.
Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας μπορεί να σταθεροποιήσει προσωρινά τα σύνορα, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από ομάδες που αντιτίθενται στην παρουσία του Ισραήλ.
Με την καταστροφή σημαντικών υποδομών, η Συρία αντιμετωπίζει επιπλέον προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.
Αυτό μπορεί να παρατείνει την αστάθεια και να καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερική χειραγώγηση από περιφερειακές δυνάμεις.
Επιπλέον, η άνοδος της HTS (Hayat Tahrir al-Sham) περιπλέκει τους υπολογισμούς ασφαλείας του Ισραήλ, καθώς η ισλαμιστική ομάδα θα δημιουργήσει αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη συνύπαρξή της με το Ισραήλ.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των εξελίξεων είναι σύνθετες και αβέβαιες.

Συμπέρασμα

Η Επιχείρηση “Βέλος του Bashan” αποτελεί καθοριστική στιγμή στη γεωπολιτική κατάσταση της Μέσης Ανατολής, αντικατοπτρίζοντας τις πολυπλοκότητες του σύγχρονου πολέμου και τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής.
Με την εξουδετέρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συρίας, το Ισραήλ εξασφάλισε τα σύνορά του βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της επιχείρησης για τη σταθερότητα της περιοχής δεν έχουν ακόμη πλήρως κατανοηθεί.
Καθώς η Συρία παλεύει με την ανοικοδόμηση και τη νέα πολιτική πραγματικότητα, το Ισραήλ θα χρειαστεί να πλοηγηθεί σε ένα περίπλοκο δίκτυο συμμαχιών και αντιπάλων για να διατηρήσει το στρατηγικό του πλεονέκτημα.
Η επίδραση της επιχείρησης στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και η πιθανότητα εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων πληρεξουσίων δυνάμεων του Ιράν σε άλλες χώρες υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή ανάλυση και επαγρύπνηση.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.