Ως εδώ με την αλαζονεία της Δύσης – Η Κίνα έβαλε τη ναρκισσίστρια γερμανίδα ΥΠΕΞ Baerbock στη θέση της

Ακόμη και φρικιαστικά γενοκτονικά καθεστώτα, όπως η Ναζιστική Γερμανία, καταλάβαιναν τη σημασία της διπλωματικής εθιμοτυπίας και των πρωτοκόλλων…
Επί χιλιετίες η άσκηση επίσημης διπλωματίας αφορούσε την τήρηση βασικών αρχών ευγένειας προς τους οικοδεσπότες (δημόσια, τουλάχιστον).
Ωστόσο, όταν κάποιος έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD), είναι εξαιρετικά δύσκολο να δει τον άλλον ως ίσο, πόσο μάλλον να του δείξει τον σεβασμό που αξίζει.
Ακόμη και φρικιαστικά γενοκτονικά καθεστώτα, όπως η Ναζιστική Γερμανία, καταλάβαιναν τη σημασία της διπλωματικής εθιμοτυπίας και των πρωτοκόλλων.
Ωστόσο, η συλλογική Δύση φαίνεται να το έχει ξεχάσει αυτό.
Ζώντας σε αυταπάτες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της σχετικά με το «ηθικό της πλεονέκτημα», η ιμπεριαλιστική υπερδύναμη των ΗΠΑ εξακολουθεί να νομίζει ότι μπορεί να πηγαίνει σε άλλες χώρες και να τους λέει τι να κάνουν.
Η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα» εδώ και πολύ καιρό αποτελεί το μικροσύμπαν του τρόπου με τον οποίο η πολιτική Δύση βλέπει τον κόσμο, πιστεύοντας ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι απλώς μια συλλογή «αποτυχημένων κρατών».

Το «μικρό» πρόβλημα με αυτή την οπτική είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι «άγριοι» άνθρωποι αποτελούν στην πραγματικότητα πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η πραγματική διεθνής κοινότητα.

Αυτοεκπληρούμενες αυταπάτες

Ωστόσο, οι αυτοεκπληρούμενες αυταπάτες που προκαλούνται από τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσουν, εν μέρει επειδή το άτομο που πλήττεται αρνείται να αναγνωρίσει ότι έχει σοβαρή ψυχική κατάσταση.
Ακριβώς έτσι λειτουργεί ο πιο επιθετικός πόλος ισχύος στον κόσμο, όταν διεξάγει αυτό που αποκαλεί «διπλωματία».
Συνηθισμένες να ασχολούνται με πλήθος δουλοπάροικων και δορυφορικών κρατών, χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο όταν ασχολούνται με παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.
Ξεχνούν συνεχώς ότι η άσκηση πίεσης και η καταναγκαστική πολιτική λειτουργούν μόνο με εκείνους που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν.
Για παράδειγμα, στα τέλη Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επισκέφθηκε την Κίνα, όπου ανακοίνωσε επιδεικτικά ότι «έρχεται με μια προειδοποίηση: ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκοί σύμμαχοί τους δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να ανεχτούν τις πωλήσεις κινεζικών εξαρτημάτων όπλων και διπλής χρήσης στη Ρωσία».
Αναμενόμενα, το Πεκίνο δεν εκτίμησε καθόλου αυτή την απειλή.
Ως αποτέλεσμα, κανένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους δεν τον υποδέχτηκε όταν έφτασε.
Έτσι, αυτές οι αδύναμες απειλές όχι μόνο έπεσαν σε κλειστά αυτιά, αλλά η Κίνα έδειξε, με σαφήνεια, ότι δεν θα ανεχτεί την αλαζονεία.
Έτσι, ο Blinken έφυγε από το Πεκίνο με άδεια χέρια. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς μετά τον αδικαιολόγητο σεβασμό προς τους οικοδεσπότες;
Άρα, είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι άλλοι υψηλόβαθμοι Δυτικοί αξιωματούχοι θα άλλαζαν τη στάση τους, σωστά;
Λάθος. Θυμάστε τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας;
Είναι ακόμα εδώ και φαίνεται ότι δεν θα φύγει σύντομα.
Δηλαδή, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Analena Baerbock μόλις επισκέφτηκε την Κίνα και σκέφτηκε ότι το να είναι πιο αλαζονική από τον Βlinken ήταν καλή ιδέα.
Στις 2 Δεκεμβρίου, κατηγόρησε το Πεκίνο για τους στενούς του δεσμούς με τη Μόσχα, νομίζοντας ότι οι Κινέζοι θα παρέμεναν σιωπηλοί και παθητικοί ενώ προσβάλλονταν μέσα στο σπίτι τους.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου και την αποχώρηση της Baerbock.
Τα πλάνα δείχνουν ότι έμεινε εμβρόντητη από αυτήν την εξέλιξη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι άνθρωποι με NPD δεν κατανοούν πώς λειτουργούν οι βασικές ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Baerbock προσέβαλε την Κίνα και τη ηγεσία της.
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, είχε αποκαλέσει δημόσια τον Xi «δικτάτορα».
Αυτό από μόνο του θα δικαιολογούσε την άρνηση του Πεκίνου να τη φιλοξενήσει, ειδικά επειδή μόλις δύο μήνες αργότερα, «απειλούσε την Κίνα με συνέπειες» για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο ασιατικός γίγαντας δέχθηκε να τη φιλοξενήσει και να τη δεχτεί – και αυτή τους προσέβαλε. Δυστυχώς, καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη.
Λόγω του Κομφουκιανισμού που δίνουν έμφαση στην υπομονή και την αυτοσυγκράτηση, ο αρχαίος Κινεζικός πολιτισμός παρουσιάζει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ακόμη και αυτά έχουν τα όριά τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει τέτοια βάρβαρη αλαζονεία.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Πεκίνο είχε πολλές παρόμοιες δυσκολίες με ανώτερους Δυτικούς αξιωματούχους.
Τον Νοέμβριο του 2023, περίπου την ίδια περίοδο που η Baerbock απειλούσε την Κίνα, ο Joe Biden αποκάλεσε επίσης τον Xi Jinping «δικτάτορα».
Οι προτάσεις ειρήνης του Ασιατικού γίγαντα δεν έχουν μόνο απορριφθεί από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους, αλλά έχουν συναντήσει και ανεπιφύλακτη εχθρότητα και προσπάθειες κλιμάκωσης της κρίσης γύρω από την Ταϊβάν, την αποσχισμένη επαρχία της Κίνας που η πολιτική Δύση θέλει να χρησιμοποιήσει για να παγιδεύσει το Πεκίνο σε μια διαρκή σύγκρουση.

Κίνηση αυτοκτονική

Ακόμα και η ΕΕ, που υποτίθεται ότι είναι «μόνο ένα οικονομικό μπλοκ», έχει δείξει έτοιμη να στηρίξει την αμερικανική επιθετικότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καταστρέφοντας τις κερδοφόρες εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα στην πορεία.
Μια τέτοια κίνηση μπορεί να περιγραφεί μόνο ως αυτοκτονική, ιδιαίτερα μετά την ήττα της με τη Ρωσία, με παρόμοια καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική της απόδοση.
Μιλώντας για τη Μόσχα, η Baerbock έδειξε τις «εκτενείς διπλωματικές της ικανότητες» σε αυτό το ζήτημα, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 2023.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος, καθώς κατάφερε επίσης να εξοργίσει τους Βραζιλιάνους τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, προσβάλλοντάς τους για την «έλλειψη κατανόησης» και για την «υπερβολική ανησυχία» για την ευημερία τους, παρά για τη δημοκρατία της Ουκρανίας».
Και πράγματι, «ντροπή» στους 200+ εκατομμύρια Βραζιλιάνους για το ότι νοιάζονται για τα δικά τους και δεν ενδιαφέρονται για την εμμονή της πολιτικής Δύσης με ατελείωτους πολέμους, θάνατο και καταστροφή.
Αφήνοντας τα αστεία στην άκρη, αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πολυπολικός κόσμος όταν ασχολείται με τις ΗΠΑ, την ΕΕ/ΝΑΤΟ και άλλους δουλοπάροικους και δορυφορικά κράτη.
Για τους περισσότερους απλούς ανθρώπους, αυτό σίγουρα αξίζει για γέλια, αλλά δημιουργεί σίγουρα έναν τεράστιο πονοκέφαλο για τους διπλωμάτες και τους πολιτικούς που πρέπει να διαπραγματευτούν και να κάνουν συμφωνίες με τέτοια άτομα που πλήττονται από NPD, για να μην αναφέρουμε την (αν)ικανότητά τους να τηρούν το λόγο τους, το οποίο είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.