Ο Γιουνούς Σαγίντ, πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Al Khalic με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), έκανε το ακόλουθο σχόλιο στο άρθρο του με τίτλο «Πόλεμοι όπως το ανακάτεμα τραπουλόχαρτων»:
«Στη βορειοδυτική Συρία, ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, ειδικά εκείνες που ορίζονται ως “τρομοκρατικές οργανώσεις” από τον ΟΗΕ όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, που είναι το τρομοκρατικό Μέτωπο αλ Νούσρα να εξαπολύσει επίθεση τέτοιας κλίμακας και να φτάσει στο Χαλέπι χωρίς εξωτερική υποστήριξη ή τουλάχιστον το πράσινο φως για την έναρξη ενός νέου πολέμου».
Ο Σαγίντ τόνισε:
«Είναι αλήθεια, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εξεπλάγησαν από αυτή την ξαφνική και ταχεία ενέργεια. «Αλλά την ίδια στιγμή, δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι ενάντια σε μια τόσο καλά σχεδιασμένη επίθεση», έγραψε στο άρθρο του.
«Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο είναι ότι αυτή η επίθεση ήρθε αμέσως μετά την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και το Ισραήλ είπε ότι η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο δεν σήμαινε ότι ο πόλεμος τελείωσε» τονίζοντας τις δηλώσεις.
Ωστόσο, οι συνομιλίες για παρόμοια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά τα μηνύματα ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, αποκαλύπτουν ότι ο τερματισμός των πολέμων στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ένας μακρινός στόχος».
Ο Σαγίντ, αντίθετα, επεσήμανε ότι οι εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε νέους πολέμους, χάρτες και αλλαγές στην ισορροπία στην περιοχή είναι προ των πυλών και ρώτησε:
«Μήπως αυτή η κατάσταση δείχνει μια νέα τάξη στη Μέση Ανατολή για την οποία έχει συζητηθεί; Η αλλαγή του χάρτη που μιλούν εδώ και χρόνια βρίσκεται τώρα ξανά στο προσκήνιο;».
Δεν ήταν δυνατή η επίθεση χωρίς την Τουρκία
Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Χαλίντ αλ Τζαούσι συμπεριέλαβε τις ακόλουθες απόψεις στο άρθρο του στην εφημερίδα Rai Al Youm: «Μια μυστηριώδης σκηνή, μια ύποπτη υποχώρηση και μια μεταβαλλόμενη εικόνα στη συριακή σκηνή… Το Χαλέπι δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο του κράτους της Συρίας. Το Χαλέπι κατελήφθη γρήγορα από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης χωρίς να συναντήσει αντίσταση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που ονόμασαν «Αποτροπή Επιθέσεως». «Αυτή η εξέλιξη έχει εγείρει πολλά ερωτήματα, ειδικά για το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης και ποιος ήταν πίσω από αυτήν».
Ο αλ Τσαούσι επεσήμανε ότι «η Τουρκία ξεχωρίζει ως το πιο κατηγορούμενο μέρος όσον αφορά το ερώτημα ποιος υποστήριξε αυτή την κλιμάκωση σχετικά με την πτώση του Χαλεπίου, η οποία προκάλεσε τεράστια συζήτηση» και έγραψε: «Οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία είναι τουρκικές, είναι αδύνατο ώστε να ενεργούν χωρίς έγκριση. Η συμφωνία μείωσης της έντασης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2020 είχε σταματήσει τη στρατιωτική σύγκρουση στη Συρία. Ωστόσο, η κατάρρευση αυτής της συμφωνίας μπορεί να σημαίνει ότι η Τουρκία έχει παραιτηθεί από αυτή τη συμφωνία ή δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τις «ομάδες» της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συριακού υπουργείου Άμυνας, διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό όπως μεσαίου μεγέθους όπλα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). «Ο συριακός λαός αναρωτιέται πώς αυτές οι ομάδες απέκτησαν ξαφνικά τέτοια όπλα και εκπαίδευση».
Al Watan: Η Τουρκία πίσω από τις αλλαγές του χάρτη
Ο Αμπντέλ Μουναΐμ Αλί Ίσα, συντάκτης της εφημερίδας Al Watan με έδρα τη Συρία, δήλωσε: «Την περασμένη Τετάρτη, η επίθεση που εξαπέλυσε η Hayat Tahrir al-Sham (πρώην Μέτωπο Nusra) και οι συνδεδεμένες ομάδες της, με στόχο την ύπαιθρο και την πόλη του Χαλεπίου, συνέπεσε με την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ την Τρίτη.
«Δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτει με αυτή τη φορά», είπε. Ο συγγραφέας είπε, «Σε αυτό το πλαίσιο, η επίθεση της Νούσρα θεωρείται ως η προσπάθεια της Τουρκίας να δοκιμάσει αυτές τις νέες ισορροπίες.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ρωσική «διαδικασία της Αστάνα» δεν έχει επιτύχει πλέον τον σκοπό της και έχει αρχίσει να αναζητά μια νέα πλατφόρμα λύσης», σχολίασε.
Al WASAT: τα γεγονότα δεν είναι συμπτώσεις…
Η εφημερίδα Al Wasat με έδρα το Κουβέιτ τόνισε ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν ήταν τυχαίες. Στην εφημερίδα περιλήφθηκαν οι ακόλουθες απόψεις: «Μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στο Νότιο Λίβανο, ο πόλεμος ξέσπασε ξανά στη Συρία και η προσοχή στράφηκε ξανά στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ, και ακολουθήθηκαν οι συγκρούσεις και οι ραγδαίες εξελίξεις. Πολλές πόλεις υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, ιδίως το Χαλέπι, έπεσαν. Η συγκυρία όσων συμβαίνουν τώρα δείχνει ότι αυτά τα γεγονότα δεν ξέσπασαν τυχαία, αλλά ότι κάποιος τα σκηνοθέτησε, τα στήριξε, τα οργάνωσε και επέλεξε το κατάλληλο timing για να εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα. «Δυστυχώς, οι χαμένοι στο τέλος είναι ο συριακός λαός, ο οποίος είναι θύμα αυτών των συγκρούσεων εδώ και χρόνια».
Youm Assaba: Προμελετημένο σχέδιο…
Ο Αχμάντ Αλτάγεμπ, συντάκτης της εφημερίδας Youm Assaba με έδρα την Αίγυπτο, δήλωσε ότι υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο και των τρεχουσών εξελίξεων στη βόρεια Συρία και έκανε τις ακόλουθες αξιολογήσεις:
«Όλοι οι δείκτες και οι αξιολογήσεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή η σύνδεση υπάρχει ξεκάθαρα. Αρχικά, η διείσδυση του Ισραήλ στον εναέριο χώρο της Συρίας και η προσπάθειά του να αποδυναμώσει τη Δαμασκό με κάθε τρόπο έγινε εμφανής, ειδικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι στόχευε στην αναδιοργάνωση της Μέσης Ανατολής και την εξάλειψη του Ιράν και των πληρεξουσίων του στην περιοχή.
Επιπλέον, η απειλή του Νετανιάχου προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, που τον προειδοποιεί να μην «παίζει με τη φωτιά» ενώ εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μπορεί να συνδέεται έμμεσα με την τελευταία κλιμάκωση στη Συρία.
Στη συνέχεια ήρθε μια έκπληξη που είναι δύσκολο να θεωρηθεί ως σύμπτωση: η κατάληψη πόλεων στο Χαλέπι και την ύπαιθρο της Χάμα από ένοπλες ομάδες δείχνει ότι τα συμφέροντα στην περιοχή συγκρούονται και αυτές οι ομάδες εμπλέκονται ενεργά στο πεδίο με την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων.
Αυτή η σύνδεση μεταξύ των εξελίξεων στον Λίβανο και τη Συρία είναι μια αντανάκλαση μιας παγκόσμιας και περιφερειακής σύγκρουσης για στρατηγικά συμφέροντα.
«Καθώς διαφορετικά μέρη στην περιοχή εργάζονται για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους, αυτό περιπλέκει περαιτέρω το έδαφος της Συρίας και καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων».
Evrensel
—