Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διεμήνυσε στο τελευταίο διάγγελμά του ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μοιάζει να αποκτά σάρκα και οστά. Αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια που τον σκιαγραφούν…
Μπορούμε να συμπεράνουμε πως ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι πιο ορατός από ποτέ, αν αναλογιστούμε και τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο τελευταίο διάγγελμά του.
Πριν από το διάγγελμα, όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, αδειοδότησε το Κίεβο να πλήττει ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος «ήλθε πιο κοντά» με αυτήν του την κίνηση. Αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια που προοιωνίζουν μια παγκόσμια σύρραξη.
Η New York Post αναφέρει ότι μυστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι το Βερολίνο σχεδιάζει το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη μέχρι και 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών- στην Ουκρανία, καθώς οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας αγγίζουν νέα ύψη.
Η «Επιχείρηση Deutschland» είναι ένα σχέδιο 1.000 σελίδων, προετοιμασίας της Γερμανίας για ένα πιθανό σενάριο τρίτου παγκοσμίου πολέμου.
Η Μόσχα μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να απαντήσει σε επιδρομές με μη πυρηνικά, «συμβατικά όπλα»
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στα άκρως απόρρητα έγγραφα περιγράφονται λεπτομερώς συγκεκριμένα κτίρια και υποδομές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό, καθώς και το πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες σε περίπτωση αυξημένων απειλών.
Αποκάλυψαν επίσης ότι το Βερολίνο ετοιμάζει ένα σχέδιο προώθησης 200.000 στρατιωτικών οχημάτων σε διάφορα εδάφη, εάν η συμμαχία κληθεί να συμμετάσχει στις προσπάθειες της Ουκρανίας. Περαιτέρω λεπτομέρειες διατηρήθηκαν απόρρητες.
Η Γερμανία έχει επίσης συμβουλέψει τους πολίτες της σχετικά με τρόπους προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο, ενισχύοντας την αυτάρκειά τους μέσω μηχανισμών, όπως η εγκατάσταση γεννητριών ντίζελ ή ακόμη και ανεμογεννητριών, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση.
Ο συναγερμός δεν περιορίζεται στη Γερμανία. Η Σουηδία και η Νορβηγία εξέδωσαν φυλλάδια και βιβλιογραφία που καθοδηγούν τους πολίτες σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία αγγίξει τις χώρες τους.
Η ανησυχία ενισχύθηκε την Τρίτη, όταν ο Πούτιν άλλαξε και επίσημα την πολιτική πυρηνικών χτυπημάτων του Κρεμλίνου, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα δύναται εφεξής να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε επιδρομές με μη πυρηνικά, «συμβατικά όπλα».
Η Post υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση -καθώς και η προαναφερόμενη κίνηση της Γερμανίας να δημιουργήσει ένα σχέδιο τρίτου παγκοσμίου- υποκινήθηκε και από την κίνηση της Ρωσίας να ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα αποστολή τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών προκειμένου να τη βοηθήσουν στον πόλεμο.
Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι η άμεση εμπλοκή τρίτης χώρας είναι η πιο σημαντική κλιμάκωση του πολέμου από την έναρξή του.
Οι προετοιμασίες της Ευρώπης λαμβάνουν χώρα μετά και τη δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι δυνατόν να βρεθούν στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, καθώς τρεις από τους σημαντικότερους αντιπάλους της Αμερικής -Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν- εμπλέκονται αυτήν τη στιγμή ενεργά σε συγκρούσεις με συμμάχους των ΗΠΑ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δείξει σημάδια υποστήριξης της Ουκρανίας για την επίτευξη ενός δίκαιου τερματισμού του πολέμου.
Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και πυρηνικά
Την ώρα που οι προειδοποιήσεις για χρήση πυρηνικών όπλων φουντώνουν ολοένα και περισσότερο, οι επιστήμονες θυμίζουν τι μπορεί να προκαλέσει στην ανθρωπότητα ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος με πυρηνικά όπλα.
Με τον επιστημονικό όρο «πυρηνικός χειμώνας» περιγράφεται η περιβαλλοντική καταστροφή που αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα προέκυπτε από τις εκατοντάδες πυρηνικές εκρήξεις που θα εκδηλώνονταν σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Οι καταστροφικές συνέπειες του φωτός, της θερμότητας, της έκρηξης και της ακτινοβολίας που προκαλούνται από τις πυρηνικές εκρήξεις ήταν γνωστές από καιρό στους επιστήμονες, αλλά οι έμμεσες επιπτώσεις τέτοιων εκρήξεων στο περιβάλλον παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες επί δεκαετίες.
Στη δεκαετία του 1970, ωστόσο, αρκετές μελέτες υποστήριξαν ότι το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα -που προστατεύει τους ζωντανούς οργανισμούς από μεγάλο μέρος της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου- μπορεί να εξαντληθεί από τις μεγάλες ποσότητες οξειδίων του αζώτου που παράγονται από πυρηνικές εκρήξεις.
Περαιτέρω μελέτες υπέθεσαν ότι μεγάλες ποσότητες σκόνης που θα εκτοξεύονταν στην ατμόσφαιρα από πυρηνικές εκρήξεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια της Γης, οδηγώντας σε προσωρινή ψύξη του αέρα.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες άρχισαν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον καπνό που θα παραγόταν από τεράστια δάση που θα καίγονταν από πυρηνικά και το 1983 μια φιλόδοξη μελέτη, γνωστή ως μελέτη TTAPS (από τα αρχικά των επωνύμων των συγγραφέων της, RP Turco, OB Toon, TP Ackerman, JB Pollack και Carl Sagan), έλαβαν υπ’ όψιν τον κρίσιμο παράγοντα του καπνού και της αιθάλης που προέρχονται από την καύση καυσίμων πετρελαίου και πλαστικών σε πόλεις όπου έχουν καταστραφεί από πυρηνικά (Ο καπνός από τέτοια υλικά απορροφά το φως του ήλιου πολύ πιο αποτελεσματικά από τον καπνό από την καύση ξύλου).
Η μελέτη TTAPS επινόησε τον όρο «πυρηνικός χειμώνας» και οι δυσοίωνες υποθέσεις της σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός πυρηνικού πολέμου τέθηκαν υπό εντατική μελέτη, τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις σοβιετικές επιστημονικές κοινότητες.
Πυροκαταιγίδες
Η βασική αιτία του πυρηνικού χειμώνα, όπως υπέθεσαν οι ερευνητές, θα ήταν οι πολυάριθμες και τεράστιες βολίδες που προκαλούνται από την έκρηξη πυρηνικών κεφαλών. Αυτές οι βολίδες θα άναβαν τεράστιες ανεξέλεγκτες φωτιές (πυροκαταιγίδες) πάνω από όλες τις πόλεις και τα δάση που θα βρίσκονταν εντός της εμβέλειάς τους.
Μεγάλα νέφη καπνού, αιθάλης και σκόνης θα στέλνονταν ψηλά από αυτές τις πυρκαγιές. Θα ανυψώνονταν μέσω της δικής τους θερμότητας σε μεγάλα υψόμετρα, όπου θα θα ήταν πιθανόν να περιπλανώνται επί εβδομάδες προτού επανέλθουν στις αρχικές θέσεις τους ή πέσουν από την ατμόσφαιρα επάνω στο έδαφος.
Αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι αυτού του καπνού και αιθάλης θα καθοδηγούνταν από ισχυρούς ανέμους, από δυτικούς προς ανατολικούς, έως ότου σχηματίσουν μια ομοιόμορφη ζώνη σωματιδίων που θα περικύκλωνε το βόρειο ημισφαίριο από 30° έως 60° γεωγραφικό πλάτος. Αυτά τα πυκνά μαύρα σύννεφα θα μπορούσαν να αποκλείσουν όλο το φως του Ήλιου ακόμη κι επί αρκετές εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, οι επιφανειακές θερμοκρασίες θα έπεφταν για μερικές εβδομάδες, ίσως έως και 11° έως 22° C (20° έως 40° F).
Οι συνθήκες του ημισκότους, οι φονικοί παγετοί και οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας από την πυρηνική πτώση, θα διέκοπταν τη φωτοσύνθεση των φυτών κι έτσι θα μπορούσαν να καταστρέψουν μεγάλο μέρος της βλάστησης και της ζωικής ζωής της Γης.
Το ακραίο κρύο, τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και η εκτεταμένη καταστροφή βιομηχανικών, ιατρικών και μεταφορικών υποδομών, αλλά και προμηθειών τροφίμων και καλλιεργειών, θα προκαλούσαν τεράστιο αριθμό θανάτων από την πείνα, την έκθεση και τις ασθένειες. Έτσι, ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει τον ανθρώπινο πληθυσμό της Γης σε ένα κλάσμα των προηγούμενων αριθμών του.
Οπλοστάσια
Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και πιθανότατα η Βόρεια Κορέα διαθέτουν συνολικά περίπου 13.000 πυρηνικά όπλα, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολλές φορές ισχυρότερα από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.
Ακολουθεί χάρτης με τα πυρηνικά ανά χώρα.