Αρμαγεδδών με υπογραφή Μπάιντεν!

Άκρως επικίνδυνος ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος – Προτού κλείσει την πόρτα του Λευκού Οίκου πίσω του, προκάλεσε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, με ανεξέλεγκτες συνέπειες

Ο παραιτηθείς από τις εκλογές, βαριά ηττημένος, απερχόμενος Τζο Μπάιντεν αποδεικνύεται ένας άκρως επικίνδυνος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οχι μόνο για τη χώρα του, σίγουρα για την Ευρώπη, αλλά ενδεχομένως και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο κ. Μπάιντεν προτού κλείσει οριστικά την πόρτα του Λευκού Οίκου πίσω του, ανέτρεψε μόνος του την ίδια την πολιτική του, στην οποία σταθερά επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα και, χωρίς καμιά εξήγηση ή δικαιολογία, επέτρεψε ξαφνικά και μετά την εκλογή Τραμπ στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής πυραύλους, μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS, για χτυπήματα βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.

Αυτή η επικίνδυνη, στο όριο της εγκληματικής ενέργειας, απόφαση Μπάιντεν, χωρίς καμιά επίπτωση σε βάρος του, αφού αυτός πηγαίνει σπίτι του να απολαύσει τα γηρατειά του, μπορεί να προκαλέσει δραματική επιδείνωση του πολέμου, στο όριο ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου, και πάλι στο ευρωπαϊκό έδαφος και χωρίς οδό επιστροφής.

Σε ετοιμότητα

Η δραματική επιδείνωση ή όχι του πολέμου εξαρτάται από τη διπλωματική ψυχραιμία και την πολεμική ετοιμότητα το Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν να αντιμετωπίσει επιχειρησιακώς και να αποτρέψει αποτελεσματικά τους αμερικανικούς πυραύλους ΑΤΑCMS, αν αυτοί φτάσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος και όχι μόνο στην περιοχή του Κουρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, με την πλάτη στον τοίχο, αναβάθμισε το πυρηνικό δόγμα για την αμυντική υπεράσπιση της χώρας του και στην πραγματικότητα το διεύρυνε: «Οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική δύναμη που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση. Οποιαδήποτε επίθεση από ένα μέλος ενός στρατιωτικού μπλοκ θα θεωρηθεί επίθεση από ολόκληρη τη συμμαχία». Διά αυτού του τρόπου ο Πούτιν προειδοποιεί τις αμερικανικές και νατοϊκές βάσεις και εγκαταστάσεις στην Ευρώπη ότι θα υποστούν το ρωσικό ανταποδοτικό χτύπημα -συμβατικό ή πυρηνικό- και εξυπακούεται βεβαίως ότι από τη ρωσική απάντηση δεν θα εξαιρεθεί ούτε η Αλεξανδρούπολη ούτε η Σούδα

Aμερικανικοί πύραυλοι ΑΤΑCMS

Ο επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη ηττημένος και απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν δεν έδωσε καμιά επίσημη αιτιολογία για την απόφασή του αυτή, πλην τα ψελλίσματα ανθρώπων του περιβάλλοντός του ότι ήταν υποχρεωμένος να λάβει την απόφαση αυτή λόγω της παρουσίας Βορειοκορεατών στρατιωτών στο Κουρσκ.

Ο επικίνδυνος Μπάιντεν δεν ενημέρωσε τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ γι’ αυτήν την απόφαση της τελευταίας στιγμής, εξαντλώντας για ίδιους σκοπούς τα χρονικά περιθώρια των δύο μηνών παραμονής του στην εξουσία. Διά αυτού του τρόπου φαίνεται η προσπάθεια Μπάιντεν να βάλει τορπίλη σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης Τραμπ – Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι μέχρι τώρα συνεννοήσεις Τραμπ – Πούτιν, που δεν έχουν διαψευστεί από καμιά πλευρά, θέλουν τον πρόεδρο Τραμπ να πιέζει τη Μόσχα για επιστροφή εδαφών στην Ουκρανία, τα οποία, όμως, δεν θα αλλάξουν σημαντικά την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, και τον πρόεδρο Πούτιν να πιέζει την Ουάσινγκτον για την παραμονή της Ουκρανίας εκτός ΝΑΤΟ, κάτι που δεν βρίσκει αντίθετο τον Τραμπ.

Αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης φαίνεται να είναι η περιοχή της Οδησσού, με τη Μόσχα να δέχεται μόνο την παραμονή στην Ουκρανία μικρής λωρίδας γης, με δημιουργία νέου ουκρανικού λιμένος για ουκρανική διέξοδο στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που δεν απομακρύνεται από τον ρωσικό στόχο να καταστεί η Ουκρανία περίκλειστο κράτος στην περιοχή, με τη Μόσχα να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Θάλασσας.

«Μεγάλο λάθος»

Με την απόφαση χρήσης αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος το «σύστημα Μπάιντεν» προσδοκά το «μεγάλο λάθος» από τον Πούτιν, δηλαδή την ενεργοποίηση του ρωσικού αποτρεπτικού πυρηνικού δόγματος, με πλήγματα εναντίον αμερικανικών και νατοϊκών εγκαταστάσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Χτύπημα, όμως, σε αμερικανική εγκατάσταση αυτομάτως ενεργοποιεί, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, τον στρατιωτικό νόμο στις ΗΠΑ και την παραμονή Μπάιντεν στην εξουσία για ακόμα δύο χρόνια, με τον Τραμπ να γίνεται «έκπτωτος πρόεδρος», χωρίς καμιά ισχύ και δικαίωμα παρέμβασης στην αμερικανική κυβέρνηση.

Προκαλεί κατάπληξη η αναφορά στην πιθανότητα ενεργοποίησης του στρατιωτικού νόμου στις ΗΠΑ σε άρθρα Αμερικανών εξειδικευμένων αναλυτών και αμερικανικών ΜΜΕ, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι και χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Οι ATACMS «οδηγούν» τον Πούτιν σε ευθεία σύγκρουση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η επιλογή των αμερικανικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας ATACMS για χτυπήματα μέσα στη ρωσική επικράτεια δεν είναι τυχαία, αλλά απολύτως επιλεγμένη, ώστε να κλιμακώσει την πολεμική ένταση Ουκρανίας – Ρωσίας και επί της ουσίας να προκαλέσει απευθείας σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του από τον περασμένο Μάιο στους πυραύλους ATACMS, για να επισημάνει τον κίνδυνο απευθείας σύγκρουσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Και τούτο διότι:

  • Οι πύραυλοι ATACMS κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ.
  • Ο χειρισμός των πυραύλων αυτών γίνεται μόνο από ειδικούς ή από εξωτερικούς συνεργάτες (contractors) εξουσιοδοτημένους από τις ΗΠΑ.
  • Η ενεργοποίηση των ATACMS απαιτεί στοιχεία αναγνώρισης μέσω δορυφόρων, που παρέχονται από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ.
  • Οι στόχοι που θα επιλεγούν σε ρωσικό έδαφος απαιτούν δορυφορικά στοιχεία αναγνώρισης μέσω AWACS, που παρέχονται από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ.

Εν ολίγοις, οι πύραυλοι ATACMS κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, διατίθενται από το ΝΑΤΟ, λειτουργούν και εκτοξεύονται μόνον από εξειδικευμένο αμερικανικό προσωπικό ή τρίτους εξουσιοδοτημένους από τις ΗΠΑ και όχι από τον ουκρανικό στρατό, αν και οι πύραυλοι βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Πρόκειται, δηλαδή, για μια καθαρά αμερικανική επιχείρηση εναντίον εδάφους άλλου κράτους, της Ρωσίας, βάλλοντας εναντίον της ρωσικής κυριαρχίας και ασφάλειας. Η ενέργεια αυτή επιτρέπει στον Πούτιν να αντεπιτεθεί για την άμυνα της χώρας του.

Από την Κυριακή, όταν ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση των ATACMS, οι πύραυλοι αυτοί έχουν χτυπήσει μόνο στόχους στην περιοχή του Κουρσκ. Τα πρώτα θύματα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι 700 Βορειοκορεάτες στρατιώτες, που μεταφέρθηκαν στην περιοχή για ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων και που έχασαν τη ζωή τους χωρίς καν να γνωρίζουν τον λόγο

Σύμφωνα με διάφορους εξειδικευμένους αναλυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η χρήση των πυραύλων ATACMS στην περιοχή του Κουρσκ είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια του Κιέβου να κρατήσει υπό την κατοχή του ψήγματα εδάφους, ώστε να υπάρχει περιθώριο «ανταλλαγής εδαφών» στην περίπτωση που οι πλευρές οδηγηθούν σε διαπραγματεύσεις. Οπως είναι γνωστό από τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή εδώ και 100 ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν γιγαντιαία επιχείρηση για την κατάληψη και την κατοχή ρωσικών περιοχών στο Κουρσκ. Στα μέσα Αυγούστου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει έκταση 1.320 χλμ., την οποία όμως δεν έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν.

Στα μέσα Νοεμβρίου η έκταση αυτή έχει συρρικνωθεί σε 552 χλμ., ύστερα από τις ρωσικές αντεπιθέσεις, και βαίνει συνεχώς μειούμενη. Στην περίπτωση που δεν συγκρατηθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στις θέσεις τους επί ρωσικού εδάφους, τότε -αργά ή γρήγορα-, το Κίεβο δεν θα έχει τίποτα να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα στην ανταλλαγή εδαφών. Εξ ου και η χρήση των πυραύλων ATACMS εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ. Προσώρας.

Η απάντηση του Πούτιν μέχρι στιγμής είναι ο ανηλεής βομβαρδισμός της Ουκρανίας, αναγκάζοντας για πρώτη φορά πρεσβείες δυτικών χωρών στο Κίεβο να κλείσουν για τον φόβο χτυπημάτων.

Το επικίνδυνο είναι ότι οι ATACMS από το βορειοδυτικό σύνορο της Ουκρανίας και με το βεληνεκές των 300 km που διαθέτουν μπορεί να πλήξουν περιοχές της Μόσχας. Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, η αντίδραση της Μόσχας δεν θα είναι «χάδι» απέναντι σε αμερικανικές και νατοϊκές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, που -το λιγότερο- θα ισοπεδωθούν, οδηγώντας στα πιο ακραία σενάρια πολέμου, όπως η αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, ρωσικό χτύπημα σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο από τα αόρατα -για την ώρα- ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο, αλλά και από έδαφος της Ουκρανίας.

*πηγή: εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.