Γιατί ένας «υπερηχητικός» πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς ο Oreshnik προκάλεσε σοκ διεθνώς; – Υπάρχει βάσιμη αιτία

Γιατί τα πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV) είναι τόσο επικίνδυνα;

Μετά την σημαντική κλιμάκωση στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας που ξεκίνησε από την απόφαση της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθειά σε Ρωσικό έδαφος… η Ρωσία εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο χρησιμοποιώντας Πολλαπλά Ανεξάρτητα Οχήματα Επανεισόδου (MIRV) εναντίον μιας ουκρανικής πόλης στις 21 Νοεμβρίου.
Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη χρήση MIRV στη μάχη και έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε στις 21 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στο Dnipro, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία. Αμέσως μετά, εμφανίστηκε ένα κύμα αντικρουόμενων ισχυρισμών, με ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους να λένε στα μέσα ενημέρωσης ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM).

Putin… ήταν ο Oreshnik

O Ρώσος Πρόεδρος Putin αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ένα εντελώς νέο όπλο—ένας «υπερηχητικός» πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς—Oreshnik.

Η επίθεση οδήγησε σε πολλές αντεγκλήσεις αξιωματούχων και ειδικών που σοκαρίστηκαν για την επίθεση με αυτή την μορφή πυραύλων.
Ωστόσο, ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ όλων των ισχυρισμών ήταν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος είχε πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV).
Αυτοί οι ισχυρισμοί βασίστηκαν σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον πύραυλο να σπάει σε έξι κεφαλές.
Περισσότερο από τον ίδιο τον πύραυλο, η χρήση του MIRV έχει συγκλονίσει στρατιωτικούς παρατηρητές και πυρηνικούς ειδικούς.
Ο Hans Kristensen, διευθυντής του Έργου Πυρηνικής Πληροφορίας στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, είπε: «Από όσο γνωρίζω, ναι, είναι η πρώτη φορά που πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV) χρησιμοποιούνται σε μάχη».
Στον απόηχο της επίθεσης, στρατιωτικοί αναλυτές υπέθεσαν ότι η ανάπτυξη αυτού του νέου πυραύλου από τη Ρωσία με το MIRV ήταν παρόμοια με μια προειδοποίηση.
Ινδός στρατιωτικός αναλυτής και συνταξιούχος πιλότος μαχητικών της IAF το χαρακτήρισε αντίποινα χωρίς κλιμάκωση !
PI1.png
Γιατί τα πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV) είναι τόσο επικίνδυνα;

Η έννοια του MIRV είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένη, αλλά δεν περιορίζεται απαραίτητα σε, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που φέρουν θερμοπυρηνικά όπλα, γι’ αυτό και οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για επίθεση με ICBM.
Παρόλο που οι κεφαλές που εκτοξεύτηκαν στην ουκρανική πόλη Dnipro δεν ήταν πυρηνικές, η κατάρριψή τους θα ήταν μια αδύνατη αποστολή…
Η Ουκρανία έχει αναφέρει ψευδώς ότι έχει καταρρίψει υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.
Τυπικά, με πυραύλους μίας κεφαλής, εκτοξεύεται ένας πύραυλος για κάθε στόχο.
Αντίθετα, τα πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV) είναι ένας τύπος εξωατμοσφαιρικού βαλλιστικού πυραύλου με πολλές κεφαλές , οι οποίες μπορούν να κατευθυνθούν σε διαφορετικούς στόχους.
Τα MIRV είναι απεχθή (και αγαπημένα) για τον ίδιο λόγο: μπορούν να διεισδύσουν σε καλά προστατευμένους εναέριους χώρους και να κατακλύσουν τα αμυντικά συστήματα των αντιπάλων.

Δεν αναχαιτίζονται

Τα πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV) σχεδόν μηδενίζουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας από στρατιωτική και οικονομική άποψη, επειδή θα ήταν πολύ ακριβό να διατηρηθεί μια βιώσιμη άμυνα έναντι αυτών των πυραύλους γιατί απαιτούνται πολλοί αμυντικοί πύραυλοι για κάθε επιθετικό.
Επιπλέον, ο στρατός που θα ξεκινούσε να χτυπήσει μερικά οχήματα επανεισόδου αυτά μπορεί να ήταν δόλωμα…
Αυτό θα μείωνε την πιθανότητα αναχαίτισης πραγματικών κεφαλών πριν φτάσουν στους στόχους τους.

Τα πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV) είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη τεχνολογία που απαιτεί μεγάλους πυραύλους, μικρές κεφαλές, ακριβή πλοήγηση και έναν μηχανισμό που εκτοξεύει διαδοχικές κεφαλές κατά τη διάρκεια της πτήσης—όλα τεχνολογίες υψηλής ανάπτυξης.

Προφανώς οι πύραυλοι με σύστημα πολλαπλών ανεξάρτητων οχημάτων επανεισόδου (MIRV) θα είναι καταστροφικοί εάν ο βαλλιστικός πύραυλος ICBM ή IRBM είναι εξοπλισμένος με πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο.
Οι επιστήμονες έχουν καταδικάσει τη χρήση μιας τεχνολογίας που επιτρέπει την εκτόξευση πολλαπλών κεφαλών σε μια εποχή που τα έθνη σε όλο τον κόσμο συσπειρώνονται για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη μείωση του μεγέθους των πυρηνικών τους όπλων.

Στην πυρηνική εποχή, τα ICBM έχουν χρησιμεύσει ως το θεμέλιο για την αποτροπή παρέχοντας «αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή» ή MAD.
Πιστεύεται ότι εάν έστω και ένας μικρός αριθμός πυραύλων επιζήσει από ένα πυρηνικό πρώτο χτύπημα, ο εχθρός θα έχει ακόμα αρκετή δύναμη πυρός στο οπλοστάσιό του για να καταστρέψει αρκετές από τις μεγάλες πόλεις του επιτιθέμενου, διασφαλίζοντας ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να αποφύγει τις επιπτώσεις των πυρηνικών χτυπημάτων.
Αυτή η ιδέα είχε σκοπό να αποτρέψει ένα πρώτο χτύπημα. Ωστόσο, τα πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV) λειτουργούν ως αντίδοτο σε αυτήν την ιδέα.
p111.png
Ενθάρρυναν το πρώτο χτύπημα

Οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Kristensen, υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι με σύστημα πολλαπλών ανεξάρτητων οχημάτων επανεισόδου (MIRV) θα ενθάρρυναν το πρώτο χτύπημα αντί να το αποτρέψουν.
Σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, ο Kristensen και ο Matt Korda της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων έγραψαν ότι λόγω των εξαιρετικά καταστροφικών δυνατοτήτων τους, τα MIRV μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα πρώτου χτυπήματος όσο και ως στόχοι για τον αντίπαλο.

Ένα πρώτο χτύπημα με χρήση πυραύλων με σύστημα πολλαπλών ανεξάρτητων οχημάτων επανεισόδου (MIRV) θα αποκεφαλίσει τη χώρα-στόχο.
Μια πρόσφατη ανάρτηση από την Union of Concerned Scientists, μια μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης της επιστήμης με έδρα τις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι αυτό δημιουργεί μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι παρακινούνται να ενεργήσουν πρώτα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Εάν μια επίθεση με πρώτο χτύπημα καταστρέψει τους πυραύλους MIRV ενός έθνους, «η ικανότητα αυτού του έθνους να ανταποκριθεί θα καταστραφεί δυσανάλογα».

Η Βόρεια Κορέα είναι μια άλλη χώρα της οποίας η τεχνολογία MIRV μπήκε στο μικροσκόπιο…

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ανώτατος αξιωματικός των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού, ναύαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ Samuel Paparo, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έχει λάβει καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει επιτυχώς ένα όχημα επανεισόδου που μπορεί να φέρει πυρηνικό όπλο πίσω στη Γη μέσω της ατμόσφαιρας.
«Όλοι θα έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε τον μεγαλύτερο βαλλιστικό πύραυλο της, έχοντας φτάσει σε απόγειο άνω των 7.000 χιλιομέτρων [περίπου 4.349,5 μίλια]», τόνισε ο Paparo σε ανοιχτή εκδήλωση στο Brookings Institution. Αναφερόταν στη δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) της Βόρειας Κορέας Hwasong-19, ο οποίος λέγεται ότι έχει την μεγαλύτερη εμβέλεια μέχρι στιγμής. Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το μέγιστο ύψος του πυραύλου ήταν 7.687,5 χιλιόμετρα ή περίπου 4776,8 μίλια.

Τα σχόλια του Αμερικανού αξιωματικού είναι σημαντικά επειδή η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2024 ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς έναν πύραυλο πολλαπλών κεφαλών.
Εκείνη την εποχή, το κρατικό KCNA επικαλέστηκε τη Διοίκηση Πυραύλων τονίζοντας ότι οι δοκιμές όπλων είχαν φτάσει σε πλήρη κλίμακα για την ενίσχυση των πυραυλικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας και τη βελτίωση της πυραυλικής τεχνολογίας.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε συμπεριλάβει έναν πύραυλο πολλαπλών κεφαλών στη λίστα επιθυμιών του κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης του κυβερνώντος κόμματος στις αρχές του 2021.
Αυτό, ωστόσο, είναι άσχημα νέα για τους υποστηρικτές ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά.
Στην κοινή τους μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, οι Kristensen και Korda συζήτησαν τους κινδύνους του αναπτυσσόμενου κλαμπ MIRV, αναφέροντάς το ως «μια αναδυόμενη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» και «ένα σημάδι μιας μεγαλύτερης ανησυχητικής τάσης στα παγκόσμια πυρηνικά οπλοστάσια».
Σύμφωνα με το επιχείρημά τους, η προσθήκη περισσότερων πυρηνικών κεφαλών MIRV στα οπλοστάσια άλλων εθνών θα μείωνε δραστικά τη σταθερότητα στην κρίση παρέχοντας κίνητρα στους ηγέτες να εκτοξεύουν γρήγορα τα πυρηνικά τους όπλα σε μια κρίση.
«Ένας κόσμος στον οποίο σχεδόν όλες οι χώρες με πυρηνικά όπλα αναπτύσσουν σημαντική ικανότητα με πυραύλους με σύστημα πολλαπλών ανεξάρτητων οχημάτων επανεισόδου (MIRV) φαίνεται πολύ πιο επικίνδυνος από το σημερινό γεωστρατηγικό μας περιβάλλον».
Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε σε μάχη πύραυλο με σύστημα πολλαπλών ανεξάρτητων οχημάτων επανεισόδου (MIRV)… αυτό είναι γεγονός.
piraislloosss.png
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.