Άγκυρα και Μόσχα δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων

Ο Ερντογάν συζήτησε με τον Πούτιν τη ρωσική συνδρομή υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, αν και όποτε η Τουρκία αποφασίσει να εγείρει το θέμα επισήμως στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες

Της Κύρας Αδάμ

Αν υπάρχει ένα θέμα στο οποίο Πούτιν και Τραμπ έχουν τα ίδια αισθήματα, χωρίς καν να έχουν συνομιλήσει ή συναντηθεί ακόμα, αυτό είναι… ο Ερντογάν.

Κανένας από τους δύο δεν είναι πλήρως ευχαριστημένος από τον Ερντογάν, αλλά και κανένας από τους δύο δεν είναι πλήρως δυσαρεστημένος από αυτόν.

Και τούτο διότι ο Ερντογάν δεν ακολουθεί, για την ακρίβεια περιφρονεί και δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκαλώντας την εμφανή δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δηλώνει όμως ότι δεν απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. Αυτή η μερική αποστασιοποίηση του Ερντογάν από την πολιτική της Δύσης μόνο χαμόγελα προκαλεί στη Μόσχα, που τον χαρακτηρίζει αξιόπιστο σύμμαχο.

Από την άλλη, ο Ερντογάν έχει βρει την κότα με τα χρυσά αβγά, πουλώντας στην Ουκρανία τεράστιο αριθμό drones της τουρκικής εταιρίας Μπαϊρακτάρ, που του αποφέρουν 1,5 δισ. δολάρια μηνιαίως. Σε σημείο, μάλιστα, που ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την πρόσφατη συνομιλία τους, επισήμανε στον Ερντογάν να σταματήσει τις πωλήσεις αυτές στην Ουκρανία διότι στην πραγματικότητα… οι ΗΠΑ πληρώνουν τον Ερντογάν για να στέλνει drones στην Ουκρανία, που τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ρωσίας.

Εξυπακούεται ότι και η Μόσχα είναι δυσαρεστημένη με τη χρήση τουρκικών drones από την Ουκρανία εναντίων της Ρωσίας και δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσίως Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συστήσει στον Ερντογάν να σταματήσει αυτές τις πωλήσεις.

Όμως και η Δύση και η Ρωσία δεν προβάλλουν αντίδραση στη συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια του Ερντογάν να πλασαριστεί ως ο μόνος αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, ύστερα μάλιστα από την επιτυχημένη τουρκική μεσολάβηση για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, στην αρχή του πολέμου.

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ακολουθεί αυτή την επαμφοτερίζουσα πολιτική ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα διότι έτσι εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας, ειδικά λόγω της μερικής προσέγγισης με τη Μόσχα, έχει πολλές πλευρές, και μία από τις σοβαρότερες είναι η διαφαινόμενη προσέγγιση και πιθανή συνεργασία Άγκυρας – Μόσχας εναντίον ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Ιδεοληπτική πολιτική

Η Ελλάδα -και η κυβέρνηση Μητσοτάκη-, με την κοντόφθαλμη ιδεοληπτική πολιτική της υπέρ της Δύσης, ό,τι και αν αποφασίσει η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας, ήταν από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε χωρίς βάθος σκέψης να κόψει οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τη Ρωσία. Η κομβική εμπλοκή της βάσης της Αλεξανδρούπολης στις επιθέσεις εναντίον της Μόσχας οδήγησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατονομάσει και να κατατάξει την Ελλάδα στις εχθρικές χώρες προς τη Ρωσία.

Θα ήταν απίθανο να μην εκμεταλλευτεί η Άγκυρα υπέρ των εθνικών συμφερόντων της αυτή την εμφανή εχθρότητα Αθήνας – Μόσχας. Και, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να εμπλέξει τη Μόσχα στα σχέδιά της για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων με βάση τη Συνθήκη των Παρισίων, συμβαλλόμενο μέρος της οποίας είναι η Ρωσία.

Η τουρκική κυβέρνηση εν μέσω των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων «ψάχνεται» να θεμελιώσει τον ισχυρισμό της ότι η Ελλάδα παραβιάζει σοβαρά τη Συνθήκη των Παρισίων, η οποία είναι η πιο αυστηρή και απολύτως αρνητικά δεσμευτική για την Ελλάδα, τη στρατιωτική παρουσία της και τις κινήσεις της στην περιοχή.

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, ο Ερντογάν συζήτησε με τον Πούτιν τη ρωσική συνδρομή υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, αν και όποτε η Άγκυρα αποφασίσει να εγείρει το θέμα επισήμως στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, με την Ελλάδα να μην έχει ούτε έναν ισχυρό σύμμαχο…

Δημοσιεύεται στη «Δημοκρατία»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.