Ουκρανία: Γιατί οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βρετανικοί Storm Shadow έπληξαν υπόγεια βάση με Ρώσους και Βορειοκορεάτες διοικητές

Η Ουκρανία ενδέχεται να χρησιμοποίησε τους πυραύλους Storm Shadow που της προμήθευσε η Βρετανία για να πλήξει σήμερα μια μυστική ρωσική εγκατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ, υποστηρίζουν αναδυόμενες πληροφορίες, σύμφωνα με την Daily Mail.

Οι πύραυλοι φέρεται να έπληξαν ένα κτίριο με υπόγειο “δωμάτιο ελέγχου” όπου πιστεύεται ότι κρύβονται Ρώσοι και Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Συντρίμμια από το σημείο της έκρηξης υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι ήταν βρετανικοί Storm Shadows και όχι οι αντίστοιχοι γαλλικοί πύραυλοι SCALP.

Δυτικός αξιωματούχος φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να πλήξει τη Ρωσία για πρώτη φορά σήμερα, αφού οι ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS βαθιά μέσα στη Ρωσία την Κυριακή.

Έως και 12 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στην περιοχή του Κουρσκ την Τετάρτη, σύμφωνα με ρωσικές αναφορές. «Η μόνη λογική εξήγηση για τη δαπάνη ενός αρκετά μεγάλου ποσού Storm Shadow / SCALP σε μια τέτοια εγκατάσταση είναι η παρουσία της διοίκησης της ρωσικής ομάδας στρατού στην περιοχή του Κουρσκ, μαζί με Βορειοκορεάτες στρατηγούς» ανέφερε ο ιστότοπος  Defence Express.

Η Ρωσική Ομοσπονδία άρχισε να διαμαρτύρεται ότι η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί όχι μόνο βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, αλλά και πυραύλους cruise, Storm Shadow / SCALP στο έδαφός της. «Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα βίντεο από την περιοχή του Κουρσκ από το χωριό Μαρίνο. Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πυραύλων».

Το δημοσίευμα προειδοποίησε ότι ο στόχος της επίθεσης παραμένει εικασία. Η σημερινή επίθεση πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα βρετανικά Storm Shadows για να πλήξει τη Ρωσία, αφού οι ΗΠΑ δημιούργησαν προηγούμενο με την άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS εναντίον ρωσικών στόχων.

Ανεπιβεβαίωτες εικόνες και πλάνα που αναρτήθηκαν σήμερα στο X/Twitter έδειξαν κατοίκους στο χωριό Μαρίνο του Κουρσκ να σκοντάφτουν σε θραύσματα του πυραύλου.  Μια εικόνα δείχνει έναν κάτοικο να κρατά στο χέρι του ένα χοντρό κομμάτι σπασμένου μετάλλου, ενώ μια άλλη αποκαλύπτει μια γραπτή εγκοπή που γράφει: “Storm Shadow”.

Οι πύραυλοι Storm Shadow της Βρετανίας είναι ικανοί να αποφεύγουν την αεράμυνα – καθιστώντας τους ένα εφιαλτικό όπλο επίθεσης για τον εχθρό.  Οι πύραυλοι αξίας 800.000 λιρών χρησιμοποιούν τεχνολογία GPS για να ανατινάξουν με ακρίβεια τους στόχους και μπορούν να ταξιδέψουν στον αέρα με ταχύτητα 600 μίλια/ώρα.

Οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία εντός της επικράτειάς της εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το Κίεβο φαίνεται ότι τώρα έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει τα όπλα για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Keir Starmer δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει αναφορές ή επιχειρησιακά θέματα. Ο Starmer άφησε χθες να εννοηθεί ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει Storm Shadows, καθώς απέρριψε την τακτική τρόμου του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους βρετανικής κατασκευής, ο πρωθυπουργός δήλωσε:  «Έχω επαναλάβει το σαφές μήνυμά μου ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η Ουκρανία θα έχει ό,τι χρειάζεται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Πούτιν.  Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Δεν θα περιμένατε να το κάνω.

Ο μόνος νικητής σε αυτό θα ήταν ο Πούτιν και θα υπονόμευε την Ουκρανία. Ο απλούστερος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση είναι να σταματήσει η Ρωσία την επιθετικότητα και να τη σταματήσει σήμερα. Βρισκόμαστε στην 1.000η ημέρα αυτής της επίθεσης», είπε.

Τι είναι και πώς λειτουργούν οι Storm Shadow

Το Storm Shadow -που ονομάζεται Scalp από τους Γάλλους- είναι ένα όπλο εξοπλισμένο με ένα σύστημα πλοήγησης που μόλις εκτοξευθεί, κατεβαίνει σε χαμηλό ύψος για να αποφύγει τον εντοπισμό πριν κλειδώσει στο στόχο του χρησιμοποιώντας έναν υπέρυθρο ανιχνευτή.

Κατά την τελική προσέγγιση, ο πύραυλος ανεβαίνει σε μεγαλύτερο ύψος για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να χτυπήσει τον στόχο.

Κατά την πρόσκρουση, διαπερνά τον στόχο, αν είναι υπόγειος, με διάτρηση, πριν ένα καθυστερημένο φυτίλι πυροδοτήσει την κύρια κεφαλή, μέσα στον στόχο πλέον.

Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow έχουν βεληνεκές έως και 180 μίλια, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε τώρα να έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι θα προμήθευε την Ουκρανία με πυραύλους Storm Shadow τον περασμένο Μάιο, για χρήση σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία.

Τότε ο υπουργός Άμυνας Ben Wallace είχε διαφημίσει ότι τα όπλα θα έδιναν στην Ουκρανία την “καλύτερη ευκαιρία” να αμυνθεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.