«Κανείς δεν πιστεύει ότι ήταν τυχαίο» λέει ο Γερμανός ΥΠΑΜ
Και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική υπέστη ζημιές όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο, μιλώντας πλέον ανοιχτά για δολιοφθορά.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες αναφορές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ότι στην περιοχή έπλεε ένα κινέζικο πλοίο.
Πολωνικοί λογαριασμοί κατηγορούν το κινέζικο φορτηγό πλοίο «Yi Peng» ότι ευθύνεται για την καταστροφή των καλωδίων.
The Chinese vessel NewNew Polar Bear destroyed the undersea gas pipeline Balticconnector between Finland & Estonia last year
Y-day, the Chinese vessel Yi Peng destroyed 2 telecom cables connecting Finland-Germany & Sweden-Lithuania.
The West can’t pretend nothing is going on 🇨🇳 pic.twitter.com/uzEMca5xGp
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 19, 2024
Strong circumstantial evidence that 🇨🇳Chinese-flagged cargo ship Yi Peng was responsible for breaking two underwater telecoms cables in the Baltic Sea (17-18th November).
CLion1 connecting 🇫🇮Finland and 🇩🇪Germany and BSC connecting 🇸🇪Sweden and 🇱🇹Lithuania severed.
Via… pic.twitter.com/3Bknm21RVo
— Navy Lookout (@NavyLookout) November 19, 2024
Λένε μάλιστα ότι ένα άλλο κινέζικο φορτηγό πλοίο, το «Newnew Polar Bear» ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή ενός αγωγού φυσικού αερίου, του Balticconnector, που συνέδεε την Φινλανδία με την Εσθονία, πριν ένα χρόνο περίπου.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια καταστράφηκαν κατά λάθος. Δεν θέλω επίσης να πιστέψω ότι οι άγκυρες των πλοίων προκάλεσαν τη ζημιά κατά λάθος», δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Πιστόριους.
«Πρέπει να υποθέσουμε, χωρίς ασφαλείς πληροφορίες, ότι η ζημιά προκλήθηκε από σαμποτάζ».
Η πρώτη από τις ύποπτες επιθέσεις έγινε σε μια σύνδεση διαδικτύου μήκους 135 μιλίων (218 χιλιομέτρων) μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ στη Σουηδία περίπου στις 8 π.μ. ώρα Ελλάδας την Κυριακή, ανέφερε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telia Lietuva, προκαλώντας διακοπή της υπηρεσίας.
Η δεύτερη ήταν στο καλώδιο μήκους 1.200 χιλιομέτρων (746 μιλίων) μεταξύ του Ελσίνκι και του γερμανικού λιμανιού του Ροστόκ.
Σταμάτησε να λειτουργεί περίπου στις 2 π.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και τηλεπικοινωνιών, Cinia.
Η ίδια θαλάσσια διαδρομή πιστεύεται ότι έχει αποτελέσει στόχο αρκετών τέτοιων ύποπτων επιθέσεων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Γερμανίας εξέδωσαν τη Δευτέρα κοινή δήλωση στην οποία εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για το κομμένο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και δήλωσαν ότι διεξάγεται «ενδελεχής έρευνα».
«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό εγείρει αμέσως υποψίες για εσκεμμένη ζημιά λέει πολλά για την αστάθεια της εποχής μας», δήλωσαν η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών, Ελίνα Βαλτόνεν, και η Γερμανίδα ομόλογός της, Ανναλένα Μπέρμποκ.
«Η ευρωπαϊκή μας ασφάλεια δεν απειλείται μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο κακόβουλων φορέων.
Η διασφάλιση των κοινών μας κρίσιμων υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας» πρόσθεσε.
Ο υπουργός πολιτικής άμυνας της Σουηδίας, Καρλ-Όσκαρ Μπολίν ανέφερε ότι οι σουηδικές αρχές διερευνούν τα συγκεκριμένα περιστατικά.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι αρμόδιες σουηδικές αρχές διερευνούν τα γεγονότα», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των γεγονότων στο πλαίσιο μιας σοβαρής κατάστασης ασφαλείας και βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές. Είναι απολύτως σημαντικό να μάθουμε γιατί υπάρχουν σήμερα δύο καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα που δεν λειτουργούν».