Σι Τζινπίνγκ: «Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, που χαρακτηρίζεται από αναταραχές και μετασχηματισμό»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαίνεσε έντονα την οικονομική πολιτική του Κιρ Στάρμερ, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την πρώτη τους συνάντηση για να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις κυρώσεις κατά Βρετανών βουλευτών και τη μεταχείριση του ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας Τζίμι Λάι.

Κατά τη συνομιλία τους στη σύνοδο της G20 στο Ρίο, που ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας εδώ και έξι χρόνια, ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα ήθελε να φιλοξενήσει πλήρη διμερή συνάντηση με τον Σι και τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, είτε στο Πεκίνο είτε στο Λονδίνο, το συντομότερο δυνατό, με στόχο τη βελτίωση των ψυχρών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μία εμφανή αλλαγή τόνου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ο Σι δήλωσε ότι ο Στάρμερ «διορθώνει τα θεμέλια» της βρετανικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα «ανοίξουν νέους δρόμους» στη σχέση τους.

Ο πρωθυπουργός της Βρεατανίας, ωστόσο, έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Κινέζο πρόεδρο, αναφορικά με τις κυρώσεις κατά Βρετανών Συντηρητικών βουλευτών και την επιδείνωση της κατάστασης του Λάι, Βρετανού πολίτη και ακτιβιστή της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Στάρμερ υποσχέθηκε μια «ισχυρή σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας» και δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρχουν «εκπλήξεις» μεταξύ των χωρών τους. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι απομάκρυναν Βρετανούς δημοσιογράφους από τη συνάντηση όταν ο Στάρμερ έθιξε το ζήτημα του Λάι, ο οποίος κρατείται στο Χονγκ Κονγκ.

«Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, που χαρακτηρίζεται από αναταραχές και μετασχηματισμό», δήλωσε ο Σι στη συνάντηση. «Η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζεται για να διορθώσει τα θεμέλια της οικονομίας και να ξαναχτίσει τη Βρετανία, ενώ έχει θέσει το όραμα μιας Βρετανίας που επανασυνδέεται. Και η Κίνα εμβαθύνει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις της για να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της».

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι επιθυμούν «οι σχέσεις να είναι σταθερές, μακροχρόνιες, με σεβασμό και, όπως συμφωνήθηκε, να αποφεύγονται εκπλήξεις όπου είναι δυνατόν».

«Μια ισχυρή σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας είναι σημαντική και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα», δήλωσε στην αρχή της συνάντησης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένας προβλέψιμος, συνεπής, κυρίαρχος παράγοντας, δεσμευμένος στο κράτος δικαίου».

Πρότεινε πλήρη διμερή συνάντηση με τον Λι είτε στο Πεκίνο είτε στο Λονδίνο, καθώς και να συναντηθεί η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, με τον Κινέζο ομόλογό του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.