Η JP Morgan και η BlackRock, σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, συνεργάζονται με την ουκρανική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός «ταμείου ανασυγκρότησης»…
Ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τον πραγματικό αντίτυπο του πολέμου στην Ουκρανία για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία βλέπουν τη σύγκρουση ως ευκαιρία για αμύθητα κέρδη. Δεν πρόκειται μόνο για τα συμβόλαια εξοπλισμού ή τα σχέδια μεταπολεμικής ανοικοδόμησης. Οι εκτεταμένες και εύφορες γεωργικές εκτάσεις της Ουκρανίας—κάποιες από τις πλουσιότερες στον κόσμο—προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για οικονομική εκμετάλλευση.
Η JP Morgan και η BlackRock, σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, συνεργάζονται με την ουκρανική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ταμείου ανασυγκρότησης. Το «Ταμείο για την Ανάπτυξη της Ουκρανίας» στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων ύψους 400 δισεκατομμυρίων έως 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με προτεραιότητα σε τομείς όπως οι υποδομές, η αγροτική ανάπτυξη και οι κλιματικές λύσεις. Για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, που χρησιμοποιείται ένα μοντέλο «μικτής χρηματοδότησης», το οποίο συνδυάζει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.
Παρά την εντυπωσιακή τους «γενναιοδωρία», αφού η BlackRock και η JP Morgan προσφέρουν τις υπηρεσίες τους pro bono, η πρωτοβουλία εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά τους κίνητρα. Ο σχεδιασμός του ταμείου έχει ήδη ξεκινήσει και παρουσιάστηκε σε πρόσφατα διεθνή συνέδρια, με την πλήρη εφαρμογή του να γίνει μετά το τέλος του πολέμου.
Τα όρνεα της ανοικοδόμησης
Η συνεργασία της JP Morgan, της BlackRock και της McKinsey για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ειρωνείας στη γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτοί οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί παρουσιάζονται ως σωτήρες, αν και σε μεγάλο βαθμό έχουν επωφεληθεί από τη γεωπολιτική αποσταθεροποίηση που οδήγησε στην κατάσταση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακρά ιστορία στρατηγικών επεμβάσεων και αποσταθεροποίησης σε διάφορες περιοχές, και η κρίση στην Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πολιτική τους στόχευε εξαρχής στην αποδυνάμωση της Ρωσίας και την ενίσχυση της δυτικής επιρροής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες οντότητες που επλήγησαν από τις συγκρούσεις προβάλλονται τώρα ως οι βασικοί πρωταγωνιστές της ανοικοδόμησης.
Ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν
Οι JP Morgan και BlackRock είναι παγκόσμιοι γίγαντες του χρηματοπιστωτικού τομέα με ιστορικό που εγείρει σοβαρές υποψίες. Η JP Morgan φέρει βαρύ παρελθόν στη χρηματοδότηση πολέμων και αυταρχικών καθεστώτων, ενώ η BlackRock, ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, κατέχει σημαντικές επενδύσεις στις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως. Αυτές οι εταιρείες επωφελούνται από την παραγωγή και την πώληση όπλων που τροφοδοτούν συγκρούσεις, όπως αυτή στην Ουκρανία.
Το γεγονός ότι οι ίδιες εταιρείες αναλαμβάνουν τώρα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση γεννά ανησυχίες για την ακεραιότητα της διαδικασίας. Το προτεινόμενο ταμείο δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία· αποτελεί μια στρατηγική κίνηση για τη διασφάλιση του ελέγχου της Ουκρανικής οικονομίας από τα δυτικά συμφέροντα.
Η εμπλοκή της McKinsey & Company επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για αδιαφανείς πρακτικές και συνεργασία με αμφιλεγόμενα καθεστώτα, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ηθική διάσταση της ανοικοδόμησης.
Η ανοικοδόμηση ως κερδοφόρα επιχείρηση
Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, με προβλεπόμενο κόστος έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, παρουσιάζεται ως χρυσή ευκαιρία για τους συμμετέχοντες χρηματοπιστωτικούς γιγαντές. Παρότι η πρωτοβουλία φαινομενικά προωθεί την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, τα δυτικά συμφέροντα διασφαλίζουν ταυτόχρονα ότι ο έλεγχος των πόρων και της οικονομικής υποδομής της Ουκρανίας θα βρίσκεται στα χέρια τους.