Η κατάσταση που επικρατεί στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, που είναι σε… αποδρομή…
Έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια πολεμικών επιχειρήσεων, Ηλίου φαεινότερον είναι το ότι οι ΗΠΑ, μέσω Ουκρανίας, στέλνουν την Ευρώπη ως πρόβατον επί σφαγήν στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
Η κατάσταση που επικρατεί στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, που είναι σε… αποδρομή.
Ων σε πανικό, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz πραγματοποίησε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου μια πολυδιαφημισμένη «βιομηχανική σύνοδο κορυφής», μαζί με ηγέτες επιχειρήσεων και επικεφαλής συνδικάτων, με θέμα το πώς να βγάλουν τη Γερμανία από την τρέχουσα αδιαθεσία της.
Εκτός λίστας οι δικοί του υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας.
Ο Robert Habeck, ο υπουργός Οικονομίας, απάντησε αποκαλύπτοντας σχέδια για ένα επενδυτικό ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο με χρέος -ιδέα που δεν είχε συζητηθεί προηγουμένως στο υπουργικό συμβούλιο- ενώ ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner απλώς προγραμμάτισε τη δική του, αντίπαλη επιχειρηματική σύνοδο κορυφής την ίδια μέρα.
Η μονομαχία των συνόδων κορυφής, στο πλαίσιο μιας στάσιμης οικονομίας και της Volkswagen που σκέφτεται το κλείσιμο εγχώριων εργοστασίων για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμβολίζει την αναταραχή στην καρδιά του συνασπισμού του Scholz –ενός γάμου χωρίς αγάπη που φτάνει από ό,τι φαίνεται στο διαζύγιο.
Οι εικασίες στο Βερολίνο ότι η συμμαχία θα μπορούσε σύντομα να καταρρεύσει αυξάνονται, αποσυναρμολογημένη από τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις.
Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ορίσει ακόμη και μια πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εκλογές: 9 Μαρτίου, σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Την Τρίτη, ο Lindner απέρριψε τις εικασίες ότι το τέλος ήταν κοντά. «Υπάρχει κάτι που λέγεται υποχρέωση διακυβέρνησης», είπε, «και για τη Γερμανία είναι πάντα καλύτερο όταν μια κυβέρνηση συμφωνεί σε μια κοινή κατεύθυνση, την περιγράφει και την εφαρμόζει».
Αλλά πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι οι πιθανότητες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Scholz, των Πρασίνων του Habeck και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του Lindner να ανακαλύψουν αυτή την κοινή κατεύθυνση κατά το τελευταίο έτος της εξουσίας τους είναι ελάχιστες.
«Δεν έχουμε δει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 τέτοιες θεμελιώδεις διαφορές – και τέτοια επιχειρήματα – μεταξύ των εταίρων σε έναν γερμανικό συνασπισμό», δήλωσε ο Uwe Jun, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Trier αναφερόμενος στη διάλυση της συμμαχίας SPD-FDP. το 1982.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον καμία βάση εμπιστοσύνης μεταξύ τους».
Υπάρχει επίσης ένα σαφές έναυσμα για μια διάλυση: η αποτυχία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2025.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν γεμάτες ένταση: το προσχέδιο σχεδίου δαπανών της κυβέρνησης διαθέτει χρηματοδοτικό κενό σχεδόν 10 δισ. ευρώ και οι εταίροι του συνασπισμού είναι απελπιστικά διχασμένοι για το πώς για να το καλύψουν πριν από την προθεσμία της 14ης Νοεμβρίου.
Αλλά οι πιστοί του Scholz λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να προσπαθούν.
«Ο συνασπισμός είναι σαν ένα ζευγάρι που έχει χωρίσει αλλά πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά μαζί», είπε ένας βουλευτής του SPD.
«Ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, πρέπει να εξαντλήσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό και να τον ολοκληρώσουμε».
Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αγνοεί έναν σημαντικό παράγοντα – τον Donald Trump.
Πολλοί στο Βερολίνο λένε ότι μια νίκη του Ρεπουμπλικανικού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της επόμενης εβδομάδας θα προκαλέσει σοκ στο γερμανικό πολιτικό σύστημα – και τη διατλαντική συμμαχία.
«Μια νίκη Trump μειώνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να διαλυθεί ο συνασπισμός», είπε ένας βουλευτής των Πρασίνων. «Η Γερμανία θα έπρεπε να επιδείξει ηγετικό ρόλο και δεν μπορεί να το κάνει αυτό αν επικρατεί χάος εδώ».
Η Γαλλία έπεσε στις παγίδες των πρόωρων εκλογών. «Σε αυτή την περίπτωση, είδαμε πώς οδήγησαν σε ένα μακρύ πολιτικό αδιέξοδο», δήλωσε ο Johannes Fechner, ανώτερος βουλευτής του SPD.
«Έχουμε κυβέρνηση, σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και κίνητρο να ψηφίσουμε νόμους. Όλα τα κόμματα του συνασπισμού είναι υπεύθυνα να συνεργάζονται για να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, οπότε γιατί οι Πράσινοι ή το FDP να ενδιαφέρονται να φύγουν νωρίς;».
«Το πρόβλημα είναι ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο λιγότερα φαίνεται να έχουμε κοινά», είπε ένας βουλευτής του FDP.
«Ο συνασπισμός πρέπει να ενωθεί – και το τονίζω μαζί – για να εφαρμόσει τη σωστή οικονομική πολιτική», δήλωσε ο Rainer Dülger, επικεφαλής της ομοσπονδίας εργοδοτών της Γερμανίας, BDA.
«Αυτό σημαίνει να κάνουμε την οικονομία της Γερμανίας και πάλι ανταγωνιστική». Άλλοι όμως χάνουν την ελπίδα τους.
«Θα θέλαμε να δράσουν από κοινού», είπε ένα στέλεχος σε ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά λόμπι.
«Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι ο καθένας για τον εαυτό του».
H Γερμανία απέφυγε την ύφεση αλλά… παραμένει μαγνήτης αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων
Στο μεταξύ, αύξηση 0,2% κατέγραψε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο του 2024, η οποία αποτέλεσε έκπληξη για τους αναλυτές.
Αυτό επέτρεψε στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αποφύγει προσώρας την ύφεση που είχαν προβλέψει ορισμένοι οικονομολόγοι, καθώς παλεύει με τη συρρίκνωση στον μεταποιητικό της τομέα.
«Παρόλο που αποφεύχθηκε μια τεχνική ύφεση, η γερμανική οικονομία παραμένει μόλις και μετά βίας μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας» ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «μαγνήτη για αρνητικές μακροοικονομικές ειδήσεις».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Destatis, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2024, μετά από συρρίκνωση κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση του ΑΕΠ με ρυθμό 0,1%.
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το γ’ τρίμηνο, μετά τη μηδενική ανάπτυξη που είχε αναφερθεί το β’ τρίμηνο και έναντι της πρόβλεψης -0,3%.
Συνολικά για το τρέχον έτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ύφεση 0,2%.
Από την πλευρά των οικονομολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Clemens Fuest εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και δήλωσε ότι «η γερμανική οικονομία κατάφερε προς το παρόν να σταματήσει την πτώση», ενώ σημείωσε ότι και στους δείκτες που ερευνά το Ifo, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για τις εξελίξεις από ό,τι το προηγούμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα πάντως τόσο η Bundesbank όσο και το ΔΝΤ αναφέρουν ότι δεν διαφαίνεται πραγματική ανάκαμψη και παραπέμπουν στο γεγονός ότι οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών του κόσμου αναπτύσσονται ταχύτερα από αυτήν της Γερμανίας.
Κείμενο σε εξέλιξη…