Δορυφορικές εικόνες: Το Ισραήλ χτύπησε δύο μυστικές στρατιωτικές βάσεις του Ιράν – Έχουν συνδεθεί με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας

Ζημιές σε υποδομές που συνδέονται με το άλλοτε πυρηνικό πρόγραμμα όπλων του Ιράν και με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του εντοπίστηκαν έπειτα από την επίθεση του Ισραήλ κοντά στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που ανέλυσε το Associated Press.

Οι βάσεις που επλήγησαν βρίσκονται στην περιοχή Παρτσίν και στη στρατιωτική βάση Κοτζίρ, η οποία φημολογείται ότι περιλαμβάνει ένα σύστημα τούνελ και χώρους παραγωγής πυραύλων, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα υποψίες του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η Παρτσίν χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για δοκιμές εκρηκτικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση πυρηνικού όπλου. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, αν και υπηρεσίες πληροφοριών των δυτικών χωρών αναφέρουν πως διατηρούσε ενεργό πρόγραμμα όπλων έως το 2003.

Παρά τις ζημιές, ο στρατός του Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την καταστροφή στη βάση Κοτζίρ ή την Παρτσίν, επιβεβαίωσε ωστόσο το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών και ενός πολίτη. Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ και οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η επίθεση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, όμως δεν χρειάζεται να «υπερβάλλουμε», αποφεύγοντας έτσι την άμεση κλιμάκωση, σχολιάζει AP.

Σημαντικά πλήγματα στη βάση Παρτσίν

Δορυφορικές εικόνες του Planet Labs από την Παρτσίν, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Τεχεράνης, δείχνουν σημαντικές ζημιές σε δομές που φέρονται να συνδέονται με το παλιό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: Associated Press

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (Institute for Science and International Security), η καταστροφή αφορά στο κτίριο «Taleghan 2», το οποίο φέρεται να περιείχε εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας για τη διεξαγωγή μικρής κλίμακας εκρηκτικών δοκιμών.

Πηγή: Associated Press

«Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρχε εξοπλισμός εντός του Taleghan 2 κατά την επίθεση, υπάρχει ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνταν για δοκιμές με φυσικό ουράνιο», αναφέρει το Ινστιτούτο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του IAEA, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, διαβεβαίωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παραμένουν άθικτες και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση και προσοχή» για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών.

 

Η πρόσφατη επίθεση προκάλεσε καταστροφή ενός κτιρίου στη βάση της Παρτσίν και σοβαρές ζημιές σε άλλες υποδομές. Αν και δεν είναι σίγουρο αν στο «Taleghan 2» χρησιμοποιήθηκαν υλικά ουρανίου, το Ιράν είχε αρνηθεί πρόσβαση στην περιοχή όταν η IAEA είχε ζητήσει επιθεώρηση το 2011.

Καταστροφή στη βάση Κοτζίρ

Οι εγκαταστάσεις στην Κοτζίρ, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τεχεράνης, που επλήγησαν, πιθανόν περιελάμβαναν αποθήκες και κτίρια παραγωγής στερεών καυσίμων για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, αναφέρει ο Ντέκερ Έβελεθ, αναλυτής από τη δεξαμενή σκέψης CNA στη Βιρτζίνια.

Πηγή: Associated Press

Η καταστροφή αυτών των υποδομών ενδέχεται να επηρεάσει τη δυνατότητα του Ιράν να κατασκευάσει νέους πυραύλους και να ανανεώσει το οπλοστάσιό του, σύμφωνα με την ανάλυση που μεταδίδει το AP.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), η οποία εποπτεύει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, έχει παραμείνει σιωπηλή μετά την επίθεση του Σαββάτου.

Η βάση Κοτζίρ, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τεχεράνης, είναι από τις πιο μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο χώρος περιλαμβάνει εκτεταμένο υπόγειο σύστημα σηράγγων, ενώ αναλυτές πιστεύουν ότι κρύβει έναν σημαντικό αριθμό εργοστασίων παραγωγής και συναρμολόγησης πυραύλων.

Με την πρόσφατη επίθεση, το Ιράν διατηρεί το μεγαλύτερο βαλλιστικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, υπολογιζόμενο σε πάνω από 3.000 πυραύλους, με αρκετούς εξ αυτών να έχουν βεληνεκές που δεν φτάνουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Κεν ΜακΚένζι, από το 2022.

Επιθέσεις με ακρίβεια

Η ακρίβεια των ισραηλινών επιθέσεων και η στρατηγική επιλογή στόχων, που περιλαμβάνουν στρατιωτικές βάσεις, δείχνουν την πρόθεση αποφυγής παράπλευρων ζημιών, όπως αναφέρουν πηγές του Associated Press. Αντιθέτως, τα πλήγματα των ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν το Ισραήλ τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο συνοδεύονταν από αυξημένο αριθμό παράπλευρων καταστροφών.

Οι Ιρανικές αρχές παραμένουν σιωπηλές σχετικά με τις συνέπειες της επίθεσης, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε: «Η επίθεση υπήρξε ακριβής και ισχυρή, πέτυχε όλους τους στόχους της».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.