Εξοπλίζουν το νέο θέατρο πολέμου οι ΗΠΑ – Στέλνουν συστήματα αεράμυνας NASAMS στην Ταϊβάν αξίας 1,16 δισ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως το State Department ενέκρινε την πώληση αντιαεροπορικού εξοπλισμού NASAMS στην Ταϊβάν

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση τριών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων NASAMS και ραντάρ Sentinel, αξίας 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Το σύστημα NASAMS είναι ένα νέο όπλο για την Ταϊβάν, με την Αυστραλία και την Ινδονησία να είναι οι μόνες στην περιοχή που το χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, από ανώνυμη κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ.
«Το State Department αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στο Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στις Ηνωμένες Πολιτείες του Εθνικού Προηγμένου Συστήματος Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
Το Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε να αγοράσει τρία (3) συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς του Προηγμένου Εθνικού Συστήματος Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS), τα οποία περιλαμβάνουν:
– τρία (3) Συστήματα ραντάρ  AN/MPQ-64F1 Sentinel και
– εκατόν είκοσι τρία (123) προηγμένα βλήματα αέρος-αέρος-εκτεταμένης εμβέλειας μέσου βεληνεκούς (AMRAAM-ER)»
, όπως ανέφερε η δήλωση.
Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει επίμονο στην ασιατική πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, αφού οι ηττημένες δυνάμεις της Κουομιντάγκ κατέφυγαν στο νησί.

nasams.jpg

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η κυριαρχία της στην Ταϊβάν είναι αδιαμφισβήτητη και επικρίνει κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να προμηθεύσουν όπλα στην τοπική διοίκηση.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν το 2022 όταν η τότε Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Nancy Pelozi, έκανε ένα ταξίδι στο νησί κατά σαφή παραβίαση της πολιτικής μιας Κίνας που τηρούσε η αμερικανική κυβέρνηση για δεκαετίες.
Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε ένα στρατιωτικό πακέτο 567 εκατομμυρίων δολαρίων προς το νησί – μια κίνηση που πυροδότησε σκληρή κριτική ως προσπάθεια υπονόμευσης της «ειρήνης και σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν».
“Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”.
Το μέλλον της Ταϊβάν έγκειται στην πλήρη επανένωση της με τη μητέρα πατρίδα”, επανέλαβε το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου.
34-1.jpg
Tι είναι το σύστημα αεράμυνας NASAMS

Το NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System, γνωστό και ως Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) είναι ένα επίγειο σύστημα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από την Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) και τη Raytheon.
Το σύστημα προσφέρει άμυνα ενάντια σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) και αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας, εκτοξεύοντας ένα ευρύ φάσμα πυραύλων.
Το NASAMS στην πρώτη εφαρμογή του έγινε γνωστό ως σύστημα επιφανείας AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile).
Το NASAMS 2 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος με δυνατότητα χρήσης Link 16, που λειτουργεί από το 2007.
Το NASAMS 3 είναι η πιο πρόσφατη αναβάθμιση του 2022.
Αναπτύχθηκε το 2019, προσθέτει δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων AIM-9X Sidewinder και AMRAAM-ER, και κινητούς εκτοξευτές με ανυψωτικό αέρα.
Η NASAMS έχει αποδεδειγμένη διαλειτουργικότητα με συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας όπως το Patriot.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.