Ντόναλντ Τραμπ: «Ιρανοί χάκερ» έβγαλαν στη φόρα κλεμμένα email της εκστρατείας του

Ιρανοί χάκερ που κατηγορούνται για την υποκλοπή email από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πούλησαν το υλικό στους πολιτικούς αντιπάλους του πρώην προέδρου.

Το Reuters αναφέρει πως οι χάκερ μεταβίβασαν τα κλεμμένα μηνύματα σε ανώτερο στέλεχος των Δημοκρατικών, ο οποίος, κατόπιν, ανάρτησε το υλικό στην πλατφόρμα της American Muckrakers, μιας επιτροπής πολιτικής δράσης που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Το υλικό αυτό κυκλοφόρησε περαιτέρω σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και δημοσιεύθηκε στο Substack, προσφέροντας μια ευρεία βάση για ανάλυση και σχολιασμό. Τα email περιλαμβάνουν επικοινωνίες μεταξύ της ομάδας του Τραμπ και εξωτερικών συνεργατών σχετικά με τις εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς όμως να περιέχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τον ίδιο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια των χάκερ, σύμφωνα με το Reuters, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Ιράν να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, παρά το ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποδίδει την επίθεση σε ομάδα χάκερ που συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, το υπουργείο κατονομάζει την ομάδα Mint Sandstorm ή APT42, η οποία φέρεται να έχει παραβιάσει τους λογαριασμούς εργαζομένων της καμπάνιας του Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες κατά τριών Ιρανών που φέρονται να ενεργούσαν υπέρ της παραστρατιωτικής ομάδας Basij. Σε απάντηση, η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ απέρριψε τις κατηγορίες.

Ο ιδρυτής της American Muckrakers, Ντέιβιντ Ουίλερ, ισχυρίζεται ότι τα μηνύματα που δημοσιεύθηκαν είναι αυθεντικά, υπογραμμίζοντας πως η δημοσίευσή τους εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στόχος του είναι να δείξει «την απόγνωση της καμπάνιας Τραμπ για τη νίκη».

Πριν από μερικές ημέρες, η πλευρά Τραμπ προχώρησε σε καταγγελία σχετικά με την κυβερνοεπίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως παρέμβαση του Ιράν στις εκλογές του 2024 και απόπειρα πρόκλησης αναταραχής στη δημοκρατική διαδικασία. Η εκστρατεία προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δημοσιοποίηση του υλικού εξυπηρετεί εχθρικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε τηρήσει διαφορετική στάση το 2016, όταν προέτρεψε τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στα email της Χίλαρι Κλίντον και να τα παραδώσει στα ΜΜΕ.

Τέλος, το Reuters επισημαίνει πως οι χάκερ προσέγγισαν αρχικά τα μέσα ενημέρωσης Politico, Washington Post και New York Times, ωστόσο, κανένα από αυτά δεν δημοσίευσε σχετικό περιεχόμενο, με το ίδιο το Reuters να αποφασίζει την αποχή από τη δημοσίευση των email, κρίνοντας ότι δεν προσέφεραν ειδησεογραφική αξία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.