Είναι γνωστό ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ που δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, επικοινωνούσε μόνο με γραπτά μηνύματα σε χαρτί και απέφευγε τις συσκευές επικοινωνίας για να μην εντοπιστεί από τους Ισραηλινούς.
Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Τώρα η παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds δημοσίευσε τρία γραπτά μηνύματα του Σινουάρ στους μαχητές της Χαμάς με την εντολή να διασφαλίσουν την ζωή των Ισραηλινών ομήρων για να ανταλλαχθούν με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.
Το πρώτο χαρτί γράφει στίχους από το Κοράνι και αναφέρεται στους αιχμαλώτους που πιάνουν οι μουσουλμάνοι. Υπάρχει και μία προτροπή από ένα Χαντίθ, το οποίο αναφέρει: «Να επισκέπτεστε τους αρρώστους, να ταΐζετε τους πεινασμένους, να απελευθερώνετε τους αιχμαλώτους».
Με αυτές τις θρησκευτικές αναφορές ο Σινουάρ ζήτησε από τους μαχητές της Χαμάς, «να προσέχουν τις ζωές των αιχμαλώτων του εχθρού και να τις διασφαλίσουν θεωρώντας τις ένα χαρτί πίεσης στα χέρια μας».
Το δεύτερο χαρτί αναφέρει τον αριθμό των Ισραηλινών ομήρων με κάποιες λεπτομέρειες για την ηλικία τους, το φύλο και αν ανήκουν στον ισραηλινό στρατό ή είναι άμαχοι πολίτες. Συγκεκριμένα ο Σινουάρ γράφει ότι έχει στα χέρια του 5 άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών, 10 άνδρες ηλικίας κάτω των 60 ετών, 3 στρατιώτες, 3 γυναίκες κάτω των 40 ετών (αυτό το σημείο έχει σβηστεί αφού οι γυναίκες έχουν απελευθερωθεί) και 4 γυναίκες άνω των 40 ετών. Ο Σινουάρ φαίνεται ότι αναφέρεται συνολικά σε 22 Ισραηλινούς ομήρους.
Στη συνέχεια γράφει για 25 ομήρους εκ των οποίων οι 6 έχουν στρατιωτικές στολές, 12 εφέδρους με τον μεγαλύτερο να είναι 53 ετών και 7 νέα άτομα ηλικίας από 21 έως 27 ετών.
Σε σημείωση για την Ράφα, όπου είναι πιθανόν να κρατούνταν οι όμηροι, ο Σινουάρ γράφει για 2 άνδρες ηλικίας άνω των 60 και 70 ετών και 4 βεδουίνους. Για την Γάζα αναφέρει ότι κρατούνται 7 στρατιώτες (6 άνδρες + 1 γυναίκα), 3 έφεδροι του στρατού, 4 νέα άτομα, ένα ηλικιωμένο άτομο 66 ετών και ένας Άραβας βεδουίνος.
Συνολικά ο ηγέτης της Χαμάς αναφερόταν σε 114 Ισραηλινούς ομήρους, ενώ στο τρίτο χαρτί γράφει μια λίστα με τα ονόματα, τις ηλικίες, το φύλο και την κατάσταση της υγείας κάποιων ομήρων.
Τι επιδιώκει η Χαμάς
Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου Τελ Αβίβ και Χαμάς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ, στις οποίες θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι οι όμηροι πιθανόν να είναι νεκροί μετά από μήνες πολέμου στην Γάζα. Οι εντολές του Σινουάρ, όμως, στους μαχητές της Χαμάς δείχνει ότι ελήφθησαν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι ζωές τους. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η Χαμάς να επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι οι όμηροι είναι ζωντανοί.
Οι όμηροι είναι αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιέζεται έντονα μετά την δολοφονία Σινουάρ να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός και επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων.
Χθες ομάδα Ισραηλινών διαδήλωσε έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Καισάρεια ζητώντας να προχωρήσει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Αρκετές οικογένειες ομήρων θεωρούν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπεύθυνο που δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι αιχμάλωτοι συγγενείς τους. Στην τελευταία διαπραγμάτευση η Χαμάς φέρεται να είχε εν πολλοίς συμφωνήσει με την αμερικανική πρόταση κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων. Ωστόσο το Τελ Αβίβ φέρεται να πρόσθεσε τον όρο ο ισραηλινός στρατός να παραμείνει στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου και η συμφωνία κατέρρευσε.