Οι 7 του ΝΑΤΟ που δεν θέλουν την Ουκρανία στη Συμμαχία – Ποιοι κρύβονται πίσω από τις ΗΠΑ

Αν και ο Zelensky υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία, να λάβει αυτή την πρόσκληση κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Σύμμαχοι αδιαφορούν…

Σαφείς αποστάσεις από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κρατούν τουλάχιστον επτά κράτη της Συμμαχίας, τα οποία είτε ανοιχτά είτε κρυφά εκφράζουν ξεκάθαρα την αντίρρηση τους σε αυτήν την προοπτική.
Δημοσίευμα του Politico υποστηρίζει, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους και διπλωμάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πως η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που επιβραδύνουν την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky για άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως αυτή διατυπώνεται άλλωστε και στο περίφημο «σχέδιο νίκης».
Μάλιστα ο Zelensky υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία, να λάβει αυτή την πρόσκληση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εκκλήσεις στο κενό

Ωστόσο, οι εκκλήσεις αυτές του Zelensky δεν εισακούγονται.
Όχι μόνο από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αλλά και από άλλα κράτη μέλη της Συμμαχίας, τα οποία ανησυχούν ότι μια τέτοια ενέργεια, θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία, σενάριο που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Δύση.
Πρόσφατα η Julianne Smith, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε την αμερικανική θέση, τονίζοντας ότι «η Συμμαχία δεν έχει φτάσει στο σημείο εκείνο που να είναι διατεθειμένη να προσφέρει ένταξη ή πρόσκληση στην Ουκρανία».

Παραδοχή για Γερμανία

Εξίσου αποκαλυπτικός όμως ήταν και ο ίδιος ο Zelensky, ο οποίος αναγνώρισε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz δεν θα τον υποστηρίξει στην πρόσκληση ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Έχω πολύ καλή σχέση με τον Scholz.
Είμαι ευγνώμων που ο Scholz βοηθά.
Η Γερμανία είναι δεύτερη όσον αφορά την υποστήριξη.
Αλλά το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά είναι δύσπιστη για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ είναι γεγονός…
Θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε πολύ με τη γερμανική πλευρά.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επιρροή σε αυτό», είπε ο Zelensky.

Σθεναρά αντίθετες Ουγγαρία, Σλοβακία

Πέρα όμως από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αντίθετες σε αυτήν την προοπτική είναι και η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Η Ουγγαρία με τον Victor Orban επισημαίνει ότι η λύση στην ουκρανική κρίση δεν είναι ο πόλεμος αλλά οι διαπραγματεύσεις.
Για αυτόν τον λόγο αρνείται να στηρίξει τις όποιες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ενώ είναι έτοιμη και να μπλοκάρει την προσπάθεια της ΕΕ όσον αφορά την έγκριση κονδυλίων για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Άλλωστε ο Orban χαρακτήρισε το «σχέδιο νίκης» του Zelensky «περισσότερο από τρομοκρατικό» καθώς στοχεύει στην επέκταση και όχι στη λήξη του πολέμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «θα ήταν μια καλή βάση για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα συμφωνούσε ποτέ» με αυτό.

Οι κρυφοί

Σύμφωνα με το Politico υπάρχουν και εκείνες οι χώρες που δεν επιθυμούν να κινηθούν γρήγορα στο αίτημα του Κιέβου, αλλά κρύβονται στη σκιά.
«Χώρες όπως το Βέλγιο, η Σλοβενία ή η Ισπανία κρύβονται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Είναι απρόθυμοι», είπε ένας από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος τόνισε ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας σε μια πιο γενική και αφηρημένη μορφή, επισημαίνοντας ότι όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης, «θα αρχίσουν να αποστρέφονται την ιδέα πιο δημόσια».
Η στάση αυτή τις φέρνει αντιμέτωπες με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής που τάσσονται σθεναρά υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το ταχύτερο δυνατό.

Δεν το αποκλείουν

Πάντως, αν και Biden και Scholz τηρούν ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι σε μια ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν αποκλείουν μελλοντικά την ενδεχόμενη ένταξη της στη Συμμαχία.
Η κυβέρνηση Biden επισημαίνει εδώ και καιρό ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου, αλλά δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να αποφευχθεί η οργή του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin.

Κατά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι

Αν και ο Biden έχει συνδράμει στην αναζωογόνηση και στην επέκταση του ΝΑΤΟ, και ενώ οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας, η κυβέρνησή του πιστεύει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα υποστήριζαν βραχυπρόθεσμα μια κίνηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το Politico, οποιαδήποτε μελλοντική προσφορά για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συνδέεται επίσης με την απαίτηση για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.