Αν εφαρμοστεί το γαλλικό σενάριο, τότε μετά τις εκλογές θα υπάρξει διπλή εξουσία στη χώρα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili δέχτηκε να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» Bidzina Ivanishvili.
Αυτή η συνομιλία διεξήχθη με κάποιον «υψηλόβαθμο αξιωματούχο από δυτική χώρα».
Στην ερώτηση: «Πώς το φαντάζεστε αυτό, πόσες μέρες μπορούμε να αντέξουμε;» απάντησε: «Τρεις ή τέσσερις μέρες»…
Η Δύση θα βοηθήσει, όπως έκανε στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’80 ή στην Τσετσενία τη δεκαετία του ’90.
Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως στη Γεωργία προσπαθούν να κάνουν ελιγμούς μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανού Ονείρου», Irakli Kobakhidze, ο οποίος αντικατέστησε τον Garibashvili, είπε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για τη Ρωσία ώστε να γίνει αντιληπτή η θέση του λαού.
Ο πολιτικός επιστήμονας Stanislav Tarasov υπενθύμισε ότι ο «πόλεμος της Γεωργίας με τη Ρωσία» είναι ένα σύνηθες ζήτημα.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι πρόσφατα η γεωργιανή αντιπολίτευση μάζεψε 50.000 άτομα.
Πρόκειται για μια πρόβα τζενεράλε για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, μια επίδειξη δύναμης.
Υπήρξε ακόμη σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη Γεωργία κατά του νέου «Νόμου για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής», ο οποίος χαρακτηρίζει τις ΜΚΟ «πράκτορες ξένης επιρροής».
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποσυρθεί η νομοθεσία. Όμως δεν κατέστη δυνατό να συγκληθεί «τεχνική κυβέρνηση» παράλληλη με την επίσημη, όπως ήθελαν.
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια επιτροπή για την παρακολούθηση της εξέλιξης των εκλογών και την καταμέτρηση των ψήφων.
Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής.
Η αντιπολίτευση λέει ότι οι εκλογές, που δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, θα κηρυχθούν «νόθες», εάν το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση…
«Προσωρινή γεωργιανή πρωτεύουσα»…
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «προσωρινή κυβέρνηση», με επικεφαλής τη σημερινή πρόεδρο Salome Zurabishvili.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, βάσει όσων αναφέρει ο ρωσικός ιστότοπος svpressa.ru, η Zurabishvili την επόμενη εβδομάδα μπορεί να πάρει βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Κουτάισι και να δημιουργήσει εκεί μια «προσωρινή γεωργιανή πρωτεύουσα».
Με άλλα λόγια, η Γεωργία είναι πολύ κοντά στον Εμφύλιο.
Δεδομένου ότι η Zarubishvili ήταν Γαλλίδα υπήκοος, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο ανώνυμος «υψηλόβαθμος αξιωματούχος δυτικής χώρας» που προέτρεψε τους Γεωργιανούς σε πόλεμο ήταν ο Emmanuel Macron.
Σενάριο βίας
Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να διαβλεφθεί πώς θα εξελιχθούν περαιτέρω τα γεγονότα.
Εάν το κυβερνών κόμμα δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και αναγκαστεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, τότε η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να χτυπά την κυβέρνηση και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.
Σύμφωνα με μετρήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή, το κυβερνών κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.
Η αντιπολίτευση στη Βουλή θα είναι 35-40%. Το εκλογικό σώμα που διαμαρτύρεται συγκεντρώνει αρκετά μεγάλα ποσοστά.
Η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση. Από κοντά παρακολουθεί και το Αζερμπαϊτζάν, γιατί όλες οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις με πρόσβαση στην Τουρκία περνούν από τη Γεωργία.
Εάν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί, η Δύση μπορεί να τους πάρει τον έλεγχο και να ασκήσει πίεση στο Μπακού, αναγκάζοντάς το να συνάψουν ειρήνη με το Ερεβάν υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εκβιάζοντάς το με περιορισμούς στη διέλευση.
Η Γεωργία δεν είναι προεδρική, αλλά κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως η Ιταλία ή η Τσεχία, για παράδειγμα. Ο πρόεδρος ουσιαστικά δεν έχει εξουσία.
Αυτό σημαίνει ότι ο Zarubishvili θέλει περισσότερη εξουσία;
Η θητεία της λήγει στις αρχές του επόμενου έτους.
Στο μεταξύ, οι τρέχουσες ενέργειες της Zarubishvili θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τους συνταγματικούς κανόνες.
www.bankingnews.gr