Ο επιχειρηματίας που αλλάζει τον κόσμο

Οι πρόσφατες επιτυχίες του Μασκ συμπληρώνουν μια μεγάλη γκάμα προηγμένων επιτευγμάτων από τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του πλανήτη

Του Βασίλη Γαλούπη

Για τους υποστηρικτές του είναι ο Μεσσίας. Για τους επικριτές του είναι ο εκκεντρικός μεγιστάνας που συμπεριφέρεται σαν να είναι σε αποστολή να σώσει την ανθρωπότητα, επικεντρώνοντας και στις πολιτικές του θέσεις. Ό,τι κι αν συμβαίνει, ο Ίλον Μασκ έφερε τη δική του τεχνολογική επανάσταση. Από τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το ξεπέρασμα των δυσκολιών και του υψηλού κόστους ενός ταξιδιού στο Διάστημα.

Εδώ και δύο μέρες η εταιρία του, SpaceX, μπόρεσε να προσγειώσει και να επαναχρησιμοποιήσει τον πιο ισχυρό πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ, κάνοντας πιο κοντινή την προοπτική να φτάσουμε στον Άρη. Το βέβαιο είναι ότι βλέπουμε για πρώτη φορά πανίσχυρες τεχνολογίες, που μέχρι πρότινος ελέγχονταν από μεγάλα κράτη και καρτέλ συμφερόντων, να βρίσκονται στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου, μάλιστα ιδιόρρυθμου. Ο συγκεκριμένος, όμως, δείχνει τουλάχιστον να συμπαθεί την ανθρωπότητα.

Το 2022, ο Μασκ αγόρασε το twitter για 44 δισ. δολάρια και το μετονόμασε σε X, θέλοντας να σταματήσει την πολιτική κατήχηση του μέσου. Είναι ο CEO της Tesla, που εξελίχθηκε στον βασιλιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έχει κατασκευάσει από το μηδέν το δορυφορικό ευρυζωνικό ίντερνετ Starlink, στέλνοντας χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά.

Το 2016 ίδρυσε την εταιρία νευροτεχνολογίας Neuralink, με φιλοδοξία να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους μέσω του ελέγχου υπολογιστών. Έναν χρόνο πριν είχε «γεννήσει» την Open AI για την Τεχνητή Νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα, με σκοπό να μπουν ανθρώπινοι έλεγχοι στην τεχνολογία, που ο ίδιος περιγράφει ως τη «μεγαλύτερη υπαρξιακή μας απειλή».

Τώρα παρουσίασε το αυτόνομο ρομποταξί της Tesla, το Cybercab, χωρίς τιμόνι και πεντάλ, με μόλις 30.000 δολάρια και επαγωγική φόρτιση, «10 με 20 φορές ασφαλέστερο από ένα τυπικό όχημα». Στην ίδια εκδήλωση αποκάλυψε και το Robovan, το αυτόνομο όχημα που μπορεί να μεταφέρει 20 επιβάτες ή εμπορεύματα, όπως και το εντυπωσιακό ρομπότ Optimus, που φτιάχνει μέχρι και ποτά!

Ο Μασκ, που το 2027 αναμένεται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη, ανησυχεί για τα χέρια στα οποία βρίσκεται το περίπλοκο ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Φοβάται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί να προβαίνει σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τον πλανήτη. Από άμεσες, όπως θηριώδους κλίμακας προπαγάνδα που θα καταστρέψει τη δημοκρατία, μέχρι συστήματα AI εχθρικά προς το ανθρώπινο είδος.

Χαρακτηριστικός είναι ένας ανατριχιαστικός καβγάς που είχαν ο Μασκ με τον Λάρι Πέιτζ, τον συνιδρυτή της Google. Στο πάρτι γενεθλίων του Μασκ, το 2013, στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, οι δυο τους ξεκίνησαν μια αντιπαράθεση πάνω στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ζήτημα που απασχολεί τον Μασκ παθιασμένα. Θεωρεί ότι ο τρόπος ζωής όλων μας κινδυνεύει από τη μανία των εταιριών AI να βάζουν τα κέρδη τους μπροστά από τις δικλίδες ασφαλείας.

«Αν δεν δημιουργήσουμε μέτρα ασφαλείας» υποστήριξε ο Μασκ «τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, παραγκωνίζοντας ή εξαφανίζοντας το είδος μας». Ο Πέιτζ της Google δυσαρεστήθηκε. «Γιατί να πειράζει» ρώτησε «αν κάποια μέρα οι μηχανές ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε νοημοσύνη, ακόμα και σε συνείδηση;».

Η ανθρώπινη συνείδηση, απάντησε ο Μασκ, είναι ένα πολύτιμο φως στο σύμπαν και δεν πρέπει να το αφήσουμε να σβήσει. Αλλά ο Πέιτζ τον κατηγόρησε για συναισθηματικό «σπισιστή», κάποιον δηλαδή που υποστηρίζει το είδος του! «Λοιπόν, ναι, είμαι υπέρ του ανθρώπου. Μου αρέσει η ανθρωπότητα, φίλε» απάντησε ο Μασκ.

Σε έναν κόσμο όπου όσοι δεν αποδέχονται την καταστροφή της ίδιας της ανθρωπότητας για χάρη των κερδών κάποιων εταιριών χαρακτηρίζονται εχθροί, ακούγεται έστω παρήγορο να «αρέσουν οι άνθρωποι» στον πλουσιότερο επιχειρηματία του πλανήτη.

Ο Μασκ πριν από δύο μέρες έκανε το μεγαλύτερο άλμα που έχει γίνει στις διαστημικές πτήσεις από τη δεκαετία του 1960. Τα ξημερώματα της 13ης Οκτωβρίου εκτόξευσε έναν πύραυλο με ισχύ δύο φορές αυτής του Saturn-V του διαστημικού προγράμματος Apollo, αλλά αυτό έχει ήδη γίνει άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν.

Ήταν η προσγείωση αυτής της πέμπτης δοκιμαστικής πτήσης Starship της SpaceX, που χαρακτηρίστηκε θαύμα. Επτά λεπτά μετά την απογείωσή του, ο μήκους 71 μέτρων πύραυλος του Μασκ, μεγαλύτερος από την άτρακτο ενός Boeing, οδηγήθηκε πίσω στον πύργο της γερανογέφυρας απ’ όπου είχε εκτοξευθεί, οι τεράστιοι βραχίονες του πύργου έκλεισαν πάνω του κι έτσι πραγματοποιήθηκε η προσγείωση-θρίαμβος για τη SpaceX.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια της εταιρίας για ένα τεράστιο διαστημικό σκάφος που θα μπορεί να είναι επαναχρησιμοποιούμενο είναι επιτεύξιμα. Έτσι, είναι εφικτό να αυξηθεί θεαματικά η ποσότητα του φορτίου που θα μπορεί να θέσει σε τροχιά η SpaceX για τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής κυβέρνησης, και παράλληλα να μειώσει σημαντικά το κόστος ανά τόνο στο να εκτοξεύσει κανείς πράγματα ή και ανθρώπους στο Διάστημα.

Ο Μασκ επιμένει ότι το μέτρο της τεχνολογίας πρέπει να είναι ο άνθρωπος, όχι τα κέρδη ή η παγκόσμια προπαγάνδα. Τον Μάρτιο μήνυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Open AI, κατηγορώντας την εταιρία ότι πρόδωσε τη θεμελιώδη αποστολή της με το να αναπτύσσει τώρα την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI), μια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να εκτελέσει εργασίες πάνω από το ανθρώπινο επίπεδο, μόνο και μόνο για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της η Microsoft.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.