14 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2024 – Η Εσθονία, για παράδειγμα, έχει ξοδέψει περισσότερα τους τελευταίους 18 μήνες από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια!
Μετά από δεκαετίες λήθης το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, επενδύοντας σε στρατιωτικό εξοπλισμό μετά το ξέσπασμα του πολέμου proxy στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πολωνία και η Εσθονία πρωτοστατούν στις αμυντικές προμήθειες.
Ο πρόεδρος της Σλοβακίας μίλησε για μια «συγκινητική στιγμή» όταν τα πρώτα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 προσγειώθηκαν στη χώρα του τον Ιούλιο και το Βουκουρέστι πανηγύρισε ότι τα αμερικανικά F-35 «κατασκευάζονται για τη Ρουμανία».
Μαζί, 14 κράτη μέλη αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος.
Ωστόσο, οι παραγγελίες για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τανκς και συστήματα πυραύλων έχουν αποκαλύψει πόσο περισσότερα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ σε αυτό που οι διεθνείς παρατηρητές λένε ότι είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος από τον Ψυχρό Πόλεμο.
«Αφού δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα σε αυτόν τον τομέα για 20 χρόνια, είναι ουσιαστικά ένα άλμα από μηχανές πρώτης ή δεύτερης γενιάς κατευθείαν στην τέταρτη ή πέμπτη γενιά», δήλωσε ο στρατηγός Daniel Zmeko, αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβακίας.
“Είναι σαν να πηγαίνετε από έναν υπολογιστή με επεξεργαστή 386 στις πιο προηγμένες λύσεις δικτύου πολλών πυρήνων του σήμερα.”
Η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ υποκινήθηκε αρχικά από τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κριμαίας το 2014.
Η Εσθονία, για παράδειγμα, έχει ξοδέψει περισσότερα τους τελευταίους 18 μήνες από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών της χώρας της Βαλτικής, Magnus-Valdemar Saar.
Ορισμένοι επικριτές λένε ότι είναι ένα σημάδι ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αρχίζουν να κάνουν ό,τι έπρεπε όταν εντάχθηκαν στη συμμαχία το 1999.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν σήμερα πέντε από τους επτά κορυφαίους αμυντικούς δωρητές του ΝΑΤΟ, υπερβαίνοντας το 4% της Ακαθάριστης Εγχώριας Παραγωγής ως ποσοστό του ΑΕΠ, φέτος και η Πολωνία είναι πρώτη στη λίστα.
Μεταξύ των παραγγελιών στρατιωτικού εξοπλισμού είναι:
– δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη,
– περισσότερα από 1.300 άρματα μάχης από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και
– 100 επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Apache από την Boeing Co., η οποία, με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είναι η μεγαλύτερη αμυντική επένδυση που έκανε η Πολωνία.
Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Raytheon Technologies Corp. για την παραγωγή εξαρτημάτων για συστήματα αεράμυνας Patriot.
Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές, η επένδυση δεν περιορίζεται στην απόκτηση εξοπλισμού, αλλά και σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εκπαίδευση και επέκταση προσωπικού και ενσωμάτωση μεταξύ των εταίρων.
Η Πολωνία, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επαγγελματιών στρατιωτών σε 250.000 έως το 2035.
Ο στρατός έχει προσθέσει περίπου 20.000 στρατιώτες, ανεβάζοντας το σύνολο σε 134.000 ως το τέλος του 2023.
Σε μέρη όπως η Ρουμανία, υπάρχει πίεση για αύξηση των βασικών μισθών από περίπου 500 € (650 $) το μήνα και τώρα για να προσελκύσουν νέους στρατιώτες.
«Είναι δύσκολο να διδάξεις σε έναν 40 ή 45 ετών πώς να χρησιμοποιεί αυτά τα νέα συστήματα», είπε ο Zmeko.
«Στην ιδανική περίπτωση, θα βρεις έναν 18χρονο που έχει ήδη ξοδέψει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ώρες χρησιμοποιώντας υπολογιστές».
Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη έχει επίσης την ευκαιρία να αυξήσει τη δική της παραγωγή όπλων, ο Σλοβάκος είπε:
«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η Ευρώπη έχει τη βούληση να το κάνει.
«Θα είναι πρόθυμη να σφίξει το ζωνάρι της και να πει στους πολίτες της ότι, για τα επόμενα χρόνια, ή ακόμα και μια δεκαετία, το βιοτικό επίπεδο ενδέχεται να μην βελτιωθεί επειδή πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλειά μας;»
Υπενθυμίζεται ότι 23 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πέτυχαν τον στόχο – ρεκόρ αμυντικών δαπανών της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας το 2023.
Ο εκτιμώμενος αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν τετραπλάσια αύξηση από το 2021, όταν μόνο έξι κράτη μέλη πέτυχαν τον στόχο.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πέρυσι να διαθέσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, με την αύξηση των δαπανών να αντανακλά τις ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αμυντικές δαπάνες μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν σχεδόν κατά 18% μόνο φέτος, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα εκτιμώμενα στοιχεία του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιουνίου.
Πολλές χώρες μέλη, η Πολωνία και η Εσθονία, φοβούνται την πιθανή επανεκλογή του πρώην προέδρου Donald Trump, ο οποίος έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την Ατλαντική Συμμαχία.
Ο Trump είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ ως… «τζαμπατζήδες» που φόρτωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ και δήλωσε κατά την εκστρατεία ότι δεν θα υπερασπιζόταν τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τους στόχους των αμυντικών δαπανών.
Νίκη Trump
Αυτό συμβάλλει σε έναν άλλο λόγο για τον οποίο οι χώρες που συνορεύουν ή γειτνιάζουν με τη Ρωσία είναι κορυφαίοι επενδυτές άμυνας σύμφωνα με το ποσοστό του ΑΕΠ που ξοδεύουν στους εξοπλισμούς, καθώς υπάρχει πραγματική πιθανότητα ο Trump να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν παραληρηματικές πεποιθήσεις ότι μπορούν να αμφισβητήσουν τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας και να έχουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ εάν προκαλέσουν οποιαδήποτε επιδείνωση στις σχέσεις με τη Μόσχα.
Αυτό είναι απογοητευτικό για αυτά τα κράτη επειδή το Κρεμλίνο έχει εκφράσει πολλές φορές ότι η Ρωσία θέλει εγκάρδιες σχέσεις με τους γείτονές της και δεν ενδιαφέρεται να βαλτώσει στην αντίδραση στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ.
Για το λόγο αυτό, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής θέλουν να στρατιωτικοποιηθούν περαιτέρω με τη μάταιη ελπίδα να έχουν σκληρή άμυνα εάν είναι η αιτία στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η οποία δεν εμπίπτει στο άρθρο 5 του άρθρου συλλογικής άμυνας.
www.bankingnews.gr