Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο (12/10/2024) σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις συνεχείς γυναικοκτονίες στην Τουρκία. Η παρουσία της τουρκικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα έντονη, με δυνάμεις ασφαλείας να περικυκλώνουν τους διαδηλωτές.
Στην Κωνσταντινούπολη, οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στους δρόμους, υπό αυστηρή αστυνόμευση, διαμαρτυρόμενοι για τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών. Στην Άγκυρα, αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, με την αστυνομία να εμποδίζει τους διαδηλωτές από το να προχωρήσουν σε πορεία.
Σημαντικές εντάσεις προέκυψαν στη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας, όπου ομάδα γυναικών δικηγόρων κουρδικής καταγωγής σήκωσε πανό με το σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» στα κουρδικά, προκαλώντας αντιδράσεις από εθνικιστές δικηγόρους, που οδήγησαν σε επεισόδια.
Στη Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Νέων Φεμινιστριών και άλλων γυναικείων οργανώσεων. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Τέλος στους δολοφόνους, τους βιαστές και την ατιμωρησία», ενώ διεκδίκησαν δικαιοσύνη και ελευθερία.
Αντίστοιχη συγκέντρωση μικρότερης κλίμακας έγινε και στην ευρωπαϊκή πλευρά, στο Πέρα, όπου φοιτητές και γυναίκες ύψωσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. Η αστυνομία παρατάχθηκε γύρω από τους διαδηλωτές, δημιουργώντας κλοιό για να περιορίσει την πορεία τους.
Women do not feel safe in Turkey. We are protesting for our sisters who have been victims of femicide. We need you to hear our voices. #turkishwomenareindanger #TurkishWowenNeedHelp pic.twitter.com/Wv6jrUVNX3
— helin ?✮𖦹✰⚄ ⓹ (@v4vioIet) October 7, 2024
Στην Άγκυρα, οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή Τσάνκαγια, όπου παρόμοια συνθήματα αντήχησαν από το πλήθος. Οι αρχές ζήτησαν από τους διαδηλωτές να διαλυθούν, καθώς η συγκέντρωση δεν είχε λάβει την απαραίτητη άδεια, αλλά η αστυνομία δεν παρενέβη δυναμικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε πορεία.
Η Τουρκία βιώνει έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γυναικοκτονιών, με τις διαμαρτυρίες να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Η αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2021 έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν ότι η προστασία των γυναικών δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Μόνο τον Σεπτέμβριο, 34 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες, ενώ άλλες 20 έχασαν τη ζωή τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σύμφωνα με την πλατφόρμα «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες». Μία από τις πιο σοκαριστικές περιπτώσεις ήταν αυτή της 19χρονης Ικμπάλ Ουζούνερ, η οποία δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από τον πρώην σύντροφό της, προκαλώντας πανεθνική οργή.
Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αυστηρότερες ποινές στους δράστες, οι γυναικείες οργανώσεις επιμένουν ότι η ατιμωρησία και η ελλιπής προστασία παραμένουν σοβαρά προβλήματα, με τις γυναικοκτονίες να συνεχίζουν να στοιχειώνουν την τουρκική κοινωνία.