Εδώ και 10 χρόνια, η ακαθάριστη συγκομιδή σιτηρών στη Ρωσία έχει ξεπεράσει τους 120 εκατομμύρια τόνους
Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ρωσική αγρο – βιομηχανία – 2030: τρόποι για την επίτευξη τεχνολογικής ηγεσίας» που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 10/10 στο πλαίσιο της 26ης ρωσικής αγροτοβιομηχανικής έκθεσης «Χρυσό Φθινόπωρο», ο Ρώσος πρωθυπουργός, Mikhail Mishustin υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο των πρωτοφανών κυρώσεων κατά της χώρας μας, οι αγρότες μας αξιοποίησαν στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία» και ότι «μεγάλο μέρος από αυτά που αγοράζονταν από το εξωτερικό πριν από δέκα χρόνια, αγοράζονται τώρα στη Ρωσία».
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, η τοποθέτηση του Ρώσου πρωθυπουργού είναι αρκετά συγκρατημένη.
Αναδρομή στο παρελθόν
«Ας θυμηθούμε:
Ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη συλλογική Δύση κατά της Ρωσίας λόγω της επιστροφής της Κριμαίας στο «λιμάνι» της, το 2014, με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, επιβλήθηκε εμπάργκο τροφίμων – απαγόρευση των εισαγωγών σε Ρωσία ορισμένων τύπων γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων από μη φιλικές χώρες.
Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία δέκα χρόνια, το αγροτοβιομηχανικό μας συγκρότημα έχει κάνει κάτι περισσότερο από μια απλή πρόοδο, έχει κάνει μια φανταστική πρόοδο και έχει πετύχει ένα κατόρθωμα» αναφέρει το RIA Novosti.
Στην ελίτ σε μια δεκαετία
Όπως αναφέρεται, η Ρωσία, στην πραγματικότητα, είναι ένα βόρειο και αραιοκατοικημένο κράτος σε σχέση με την έκτασή του, με ένα μικρό μερίδιο γης να χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς.
Παρόλο αυτά κατάφερε να περάσει στην ελίτ των κρατών, όπου οι γεωργικές συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι γεωργικές εκτάσεις καταλαμβάνουν περισσότερο από το 50% της συνολικής έκτασης της χώρας (στη Ρωσία είναι μόλις 12% με 13%) και ακόμη και οι βόρειες περιοχές τους (με εξαίρεση την Αλάσκα) βρίσκονται στο γεωγραφικό πλάτος της Κριμαίας και της Anapa.
Αύξηση παραγωγής
Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια κυρώσεων, οι όγκοι της παραγωγής της ρωσικής γεωργίας αυξήθηκαν κατά τρεις φορές, ενώ στις βιομηχανίες τροφίμων και μεταποίησης, η αύξηση ήταν 1,5 φορές μεγαλύτερη.
Πίσω στο 2013, η Ρωσία εισήγαγε ένα σημαντικό μέρος των κρεάτων που κατανάλωνε, κάτι που έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, Oksana Lut «είμαστε εντελώς αυτάρκεις σε κρέας και έχουμε την ευκαιρία να εξάγουμε αυτά τα προϊόντα και σε άλλες χώρες, αυξάνοντας τους όγκους παραγωγής κάθε χρόνο».
Μιλώντας στη συνεδρίαση η Lut είπε ότι η Ρωσία υστερεί ακόμα σε πρόβειο κρέας, αν και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα και σε αυτόν τον τομέα, θα υπάρξει θεαματική πρόοδος.
Ρεκόρ στη συγκομιδή σιτηρών ρεκόρ
Σύμφωνα με το RIA Novosti, μπορεί η λέξη «ρεκόρ» να έχει γίνει ήδη λίγο βαρετή, αλλά δεν μπορεί να αποφευχθεί όταν η συζήτηση αφορά τη συγκομιδή.
Όπως αναφέρεται, εδώ και 10 χρόνια, η ακαθάριστη συγκομιδή σιτηρών στη Ρωσία έχει ξεπεράσει τους 120 εκατομμύρια τόνους.
Την περίοδο 2023-2024, η συγκομιδή σιτηρών ανήλθε σε 142,5 εκατομμύρια τόνους και αυτή τη στιγμή η συγκομιδή έχει ήδη ξεπεράσει τους 120 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της εγχώριας κατανάλωσης όλων των τύπων σιτηρών στη Ρωσία, η επισιτιστική ασφάλεια σε αυτόν τον τομέα είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Σε μόλις ένα χρόνο, η παραγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2% (για παράδειγμα, η παραγωγή ζώων και πουλερικών αυξήθηκε κατά 4,2%, το νωπό γάλα κατά 3,3%) και το επόμενο έτος θα προσθέσει ένα άλλο 4,4% .
Αλλά αυτό είναι απλώς μια προθέρμανση, έστω… και ρεκόρ, τονίζει το δημοσίευμα.
Επισιτιστική ασφάλεια
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα από τα κύρια στρατηγικά έγγραφα της κυβέρνησής μας είναι το «Δόγμα της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας».
Σύμφωνα με τον Mikhail Mishustin, «η εφαρμογή του είναι ένα από τα θεμέλια της κυριαρχίας μας, η οποία στοχεύει επίσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας».
Έτσι: σύμφωνα με το δόγμα και τις οδηγίες του προέδρου μας, έως το 2030 ο όγκος παραγωγής του ρωσικού αγροτοβιομηχανικού συγκροτήματος θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο σε σύγκριση με το 2021 και οι εξαγωγές να αυξηθούν κατά μιάμιση φορά.
Είναι φιλόδοξος στόχος;
Ναι.
Είναι εφικτός;
Σίγουρα, επισημαίνει το RIA Novosti.
Δεν είναι τυχαίο που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει το αγροτοβιομηχανικό της συγκρότημα σε υποκατάστημα του Υπουργείου Άμυνας και ότι οι ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων είναι το ισχυρό «σιωπηλό όπλο» μας.
Παγκόσμιος ηγέτης
Η Ρωσία είναι ο απόλυτος παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, μπιζελιών και κατεψυγμένων ψαριών: για παράδειγμα, κάθε πέμπτο καρβέλι ψωμιού στον κόσμο είναι ρωσικής προέλευσης.
«Κάθε χρόνο επεκτείνουμε τη λίστα των χωρών που αγοράζουν τα τρόφιμα μας: φέτος η Ρωσία προμηθεύει με τρόφιμα 160 χώρες και ακόμη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζει να αγοράζει το σιτάρι μας, παρά την τρέχουσα κατάσταση.
Ο αριθμός των χωρών που αγοράζουν ρωσικό σιτάρι έχει αυξηθεί από 57 σε 67 κατά τη διάρκεια του έτους.
Και αυτό σημαίνει ότι τεχνικά… παραγκωνίσαμε κάποιον.
Για παράδειγμα, η αγορά κατέγραψε απότομη πτώση στο μερίδιο του σιταριού από την Αργεντινή και την Αυστραλία, με τις οποίες ανταγωνιζόμασταν σκληρά.
Στην Τυνησία, στην Αλγερία και στο Μαρόκο, συνεχίζουμε να πιέζουμε το ευρωπαϊκό – κυρίως γαλλικό – σιτάρι, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των εξαγωγών του από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του έτους από 9 εκατομμύρια τόνους σε 5,6 εκατομμύρια τόνους» υποστηρίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ανταποκρινόμαστε ευέλικτα και δημιουργικά σε καταστάσεις».
Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των σοβαρών κλιματικών προβλημάτων με την παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία (περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς), στην Ινδία και στην Αυστραλία, οι αρχές μας ανέλαβαν αμέσως δράση και αίρουν την απαγόρευση των εξαγωγών ζάχαρης που ίσχυε μέχρι τώρα, και πλέον εισερχόμαστε σε 18 εθνικές αγορές με δυναμικό 600 χιλιάδων τόνων (για αρχή).
Παράταση εμπάργκο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Vladimir Putin παρέτεινε το εμπάργκο στην εισαγωγή οποιουδήποτε φαγητού από δυτικές χώρες στη Ρωσία για δύο χρόνια και τώρα θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
«Και μετά βλέπουμε.
Ο ρωσικός αγροτικός τομέας απασχολεί περίπου το 6% του συνολικού ενεργού πληθυσμού.
Αυτός είναι ένας ολόκληρος στρατός, ένας στρατός εργαζομένων που ενισχύουν καθημερινά την οικονομία της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον Mikhail Mishustin, η επιτυχία του εγχώριου αγροτοβιομηχανικού συγκροτήματος είναι «η αξία των γεωργικών παραγωγών μας».
Για όσους τώρα προχωρούν στο νοτιοδυτικό μέτωπο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι έχουν μια δυνατή οπισθοφυλακή.
Και μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι με τέτοια οπισθοφυλακή, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την πλήρη νίκη» υποστηρίζει το δημοσίευμα του RIA Novosti.
www.bankingnews.gr