Η παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη σύμφωνα με νέα στοιχεία – Τι δείχνουν τα ευρήματα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές 18 κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια, παρά την αντιμεταναστευτική ρητορική στον πολιτικό λόγο που υποστηρίζει ότι οι μετανάστες κατακλύζουν την Ευρώπη.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη δημόσια βάση δεδομένων στο πλαίσιο του πρότζεκτ MIrreM, που μετρά την παράτυπη μετανάστευση.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι είναι αδύνατο να παραχθούν απολύτως ακριβή δεδομένα, καθώς πολλοί άνθρωποι ζουν «κάτω από τον ραντάρ» λόγω του φόβου των μέτρων για την επιβολή της μετανάστευσης. Ωστόσο, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε αναμένεται να προσφέρει πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις από προηγούμενες έρευνες, αναφέρει ο Guardian.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Η μελέτη αποκάλυψε ότι υπήρχαν μεταξύ 2,6 και 3,2 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την περίοδο 2016-2023, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού αυτών των χωρών.

Συνολικά, η πληθυσμιακή ομάδα των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά από το 2008.

 

Ο εκτιμώμενος αριθμός των παράτυπων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, θυμάτων trafficking και άλλων μεταναστών, κυμαίνεται μεταξύ 594.000 και 745.000, σύμφωνα με την έκθεση. Η βάση δεδομένων ενημερώνει σημαντικά προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως αυτές του ερευνητικού έργου Clandestino το 2008 και μιας μελέτης του Pew Research Centre το 2019, προσφέροντας νέες πληροφορίες σε μια περίοδο θεμελιωδών αλλαγών στο ευρωπαϊκό τοπίο της μετανάστευσης.

Η παράτυπη μετανάστευση έχει γίνει κεντρικό θέμα στις τελευταίες εκλογές στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, με πολιτικούς να υπόσχονται την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της μετανάστευσης. Αυτό συνήθως αντανακλά την αντίληψη πολλών ψηφοφόρων ότι πάρα πολλοί μετανάστες φτάνουν μέσω παράνομων μεθόδων, όμως τα νέα δεδομένα αμφισβητούν αυτές τις αντιλήψεις.

Οι ΗΠΑ, τις οποίες η νέα έρευνα χρησιμοποίησε ως μέτρο σύγκρισης, έχουν τον μεγαλύτερο εκτιμώμενο πληθυσμό παράτυπων μεταναστών σε απόλυτους αριθμούς. Η Φινλανδία έχει τον μικρότερο εκτιμώμενο πληθυσμό παράτυπων μεταναστών σε όρους μεγέθους.

Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2008, η έρευνα του MIrreM δείχνει ότι σε τρεις χώρες, οι νέες εκτιμήσεις υποδηλώνουν μεγαλύτερους αριθμούς: την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Σε πέντε χώρες, ο εκτιμώμενος πληθυσμός των παράτυπων μεταναστών παρέμεινε ο ίδιος: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Σε πέντε χώρες μειώθηκε: Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες και Πολωνία

«Οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά είναι ήδη μέρος της κοινωνίας μας»

Η Michele LeVoy, διευθύντρια της πλατφόρμας διεθνούς συνεργασίας για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά (PICUM), δήλωσε: «Η εκτίμηση του πόσων ανθρώπων ζουν σε μια παράτυπη κατάσταση στην Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιαστούν συμπεριληπτικές πολιτικές που θα παρέχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες για αυτήν τη περιθωριοποιημένη πληθυσμιακή ομάδα και που θα προσφέρουν μονοπάτια εξόδου από την παράτυπη κατάσταση. Οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά είναι ήδη μέρος της κοινωνίας μας και είναι καιρός η Ευρώπη να το αναγνωρίσει».

Η Louise Calvey, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Asylum Matters, υποστήριξε την έκθεση, τονίζοντας: «Η “κρίση μετανάστευσης” έχει κατασκευαστεί από αποτυχημένες κυβερνήσεις και πολιτικούς ηγέτες. Χρησιμοποίησαν αυτή τη αφήγηση για να δικαιολογήσουν τις πιο δόλιες αντιαναγνωστικές πολιτικές που έχουμε δει ποτέ, κλείνοντας ασφαλείς διαδρομές, κλείνοντας το σύστημα ασύλου και αφήνοντας τους ανθρώπους σε μια ατελείωτη νομική εκκρεμότητα. Αυτή η έκθεση πρέπει να είναι θεμελιώδης για την προσέγγιση της κυβέρνησης Εργατικών [της Βρετανίας] στο άσυλο και τη μετανάστευση· να εργαστούν παγκοσμίως για να δημιουργήσουν ένα δίκαιο και ασφαλές σύστημα μετανάστευσης, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σεβασμό, να σταματήσουν να τιμωρούν τους ανθρώπους που χρειάζονται να βρίσκονται εδώ».

Η έκθεση αυτή έρχεται καθώς τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας δείχνουν ότι συνολικά 973 μετανάστες σε 17 μικρές λέμβους διέσχισαν τη Μάγχη προς το Ηνωμένο Βασίλειο το Σάββατο -την ίδια ημέρα που τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους- καθιστώντας την πιο πολυσύχναστη ημέρα της χρονιάς μέχρι σήμερα. Οι αφίξεις αυξάνουν το συνολικό για το έτος σε 26.612 σε σύγκριση με 25.330 την ίδια ημερομηνία πέρυσι και 33.611 το 2022, με 1.368 να έχουν πραγματοποιήσει το ταξίδι την Παρασκευή και το Σάββατο συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.