Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας είχε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, από την ανακοίνωση της οποίας προκύπτει ότι μπορεί ο Τούρκος ηγέτης να ευχήθηκε στον αρχηγό του Κρεμλίνου για τα γενέθλιά του, ωστόσο το τηλεφώνημα ήταν μια πολύ καλή αφορμή για την ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η ενίσχυση και η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας είναι θετική εξέλιξη, ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου θα συνεχιστεί και ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν και το προσεχές διάστημα, σε διάφορες περιστάσεις, να ανταλλάσουν απόψεις λεπτομερώς για θέματα που αφορούν τόσο την περιοχή όσο και ολόκληρο τον πλανήτη.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι σχέσεις της Μόσχας με την ‘Αγκυρα αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τομείς. «Γενικά, είμαστε καλοί γείτονες και εργαζόμαστε προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας και τα καταφέρνουμε όλα, εν γένει. Υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή μας», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς η Τουρκία, παρά την ευνοϊκή της προς την Μόσχα στάση, στο θέμα της Ουκρανίας, παραμένει χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στις 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των BRICS, στο Καζάν της Ρωσίας.
Παντώς, παρ΄όλο που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στους BRICS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε λίγες ημέρες νωρίτερα ότι «όλες οι σημερινές χώρες μέλη των BRICS πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να δεχτούν νέα μέλη».