Ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας και της Κίνας αν το Ιράν είναι πραγματικά κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα: Υπάρχει όντως μυστικό πρόγραμμα;

Για τα ενδεχόμενα αντίποινα στα οποία ετοιμάζεται να προβεί το Ισραήλ κατά του Ιράν αναφέρεται ο Nicolas Barotte στην ανάλυση του με τίτλο «Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο επόμενος στόχος του Ισραήλ;», στη Le Figaro, εκτιμώντας ότι τα χτυπήματα θα είναι ‘χορογραφημένα’ για να στείλουν ένα μήνυμα όσο και για να προκαλέσουν ζημιά.

Όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος, η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο έχει στερήσει από το Ιράν τη συμβατική αποτρεπτική του ικανότητα. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου παίρνει ρίσκα», ανέλυε στις αρχές της εβδομάδας ανώτερος Γάλλος αξιωματικός, ο οποίος, επικαλούμενος το παράδειγμα της Tsahal, αναρωτιόταν για τη νέα στάση που πρέπει να υιοθετήσουν οι δημοκρατίες απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα και επιδεινούμενες κρίσεις. «Μια στρατηγική μπορεί να είναι να αποτρέψουμε τα πράγματα από το να συμβούν παρά να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», σχολίασε.. Για την ασφάλεια του Ισραήλ, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι κόκκινη γραμμή. Ένας στόχος που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν η Τεχεράνη περάσει το μοιραίο κατώφλι; [..]

«Ορισμένοι φοβούνται ότι η πρόθεση του Ισραήλ είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Το Ισραήλ καλεί εδώ και καιρό την αμερικανική κυβέρνηση να χτυπήσει αυτές τις εγκαταστάσεις ή να υποστηρίξει μια ισραηλινή επίθεση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Bronwen Maddox, διευθύντρια της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Chatham House. Η κυβέρνηση Biden βρίσκεται σε επιφυλακή.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται, η ιρανική πυρηνική εξίσωση παραμένει αμφίσημη. Λίγο πριν από την εκλογή του μεταρρυθμιστή Massoud Pezeshkian τον Ιούλιο, η Δύση ανησυχούσε ανοιχτά για την ύπαρξη ενός «μυστικού προγράμματος». Η Τεχεράνη είχε δοκιμάσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 84%, μόλις ένα βήμα πριν από το όριο του 90%

Μπορεί το Ιράν να σταματήσει εκεί; Παραμένοντας κάτω από το πυρηνικό όριο, η Τεχεράνη μπορεί να παίξει με τα νεύρα της Δύσης χωρίς να υποστεί τις συνέπειες της ανάληψης δράσης. Το Πεκίνο και η Μόσχα θα έβλεπαν, επίσης, με δυσάρεστο μάτι τους κινδύνους της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Σε αυτό το πολιτικοστρατιωτικό πλαίσιο, η στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ θα ζυγιστεί μέχρις εσχάτων. Το στοίχημα μιας πραξικοπηματικής κίνησης μπορεί να είναι πέρα από τις δυνατότητές του. [..] Το Ισραήλ θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα: επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δολοφονίες κ.ά. Αλλά προς το παρόν, το εβραϊκό κράτος χρειάζεται μια επίδειξη δύναμης. Αν όχι πυρηνικά, τα αντίποινα του Τελ Αβίβ θα μπορούσαν να στοχεύσουν υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή ακόμη και χώρους διαστημικών προγραμμάτων…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.