Μέση Ανατολή: Μετρούν δυνάμεις Ισραήλ και Ιράν – Το πετρέλαιο μέσο πίεσης της Τεχεράνης σε ΗΠΑ, Κόλπο και παγκόσμια οικονομία

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Ισραήλ που αποφασίζει πότε και πώς θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη Τρίτη.

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου απόψε έχει συναντήσεις με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στα θέματα ασφάλειας, όπου φαίνεται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Υπουργικές πηγές είπαν στο ισραηλινό δίκτυο Channel 12 ότι το Ισραήλ «θα απαιτήσει ένα βαρύ τίμημα από το καθεστώς των αγιατολάδων». Το ίδιο κανάλι μεταδίδει ότι τα ισραηλινά αντίποινα θα πραγματοποιηθούν «εντός των ημερών».

Η ίδια πηγή αποκαλύπτει ότι πολλές επιλογές εξετάζονται από την ισραηλινή ηγεσία. Μάλιστα το κανάλι υποστηρίζει ότι το Ισραήλ βλέπει σε αυτή την χρονική στιγμή μία στρατιωτική ευκαιρία να χτυπήσει σκληρά το Ιράν και να πετύχει την απομόνωση του από την Δύση, την οποία θα ήθελε να δει να επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ λένε ότι η ισραηλινή απάντηση θα έρθει μετά από συντονισμό των δύο χωρών. Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή το χτύπημα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν στηρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο σήμερα αποκάλυψε ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται το ενδεχόμενο πληγμάτων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Τα μηνύματα της Τεχεράνης

Σύμφωνα με αναλυτές, το Ιράν φάνηκε να μην «διαβάζει» σωστά τις ισορροπίες και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες. Έτσι σήμερα η Τεχεράνη βρέθηκε να μην έχει την στρατιωτική λύση της Χεζμπολάχ και να πρέπει να αναμετρηθεί η ίδια με το Τελ Αβίβ, μία εξέλιξη που θα ήθελε να αποφύγει.

Το Ιράν θεωρεί ότι με το χτύπημα της Τρίτης η κλιμάκωση με το Ισραήλ μπορεί να λήξει εδώ και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε έναν πόλεμο βαλλιστικών πυραύλων και βομβαρδισμών. Ο στρατιωτικής αναλυτής Ελάιτζα Μανιέρ είπε στο δίκτυο Al Jazeera ότι το Ιράν είχε δύο επιλογές σε αυτή την φάση: «είτε να περιμένει μέχρι να ηττηθούν όλοι οι σύμμαχοι του και μετά να έρθει η σειρά του για να του επιτεθεί το Ισραήλ ή να μπει στην μάχη τώρα».

«Το Ιράν δεν θα ανεχθεί καμία ισραηλινή επίθεση ακόμη και εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή εγκαταστάσεων ασφαλείας επειδή το Ιράν θεωρεί ότι είναι ισόπαλοι. Το Ισραήλ χτύπησε δύο φορές. Το Ιράν χτύπησε δύο φορές», ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής. Εκτίμησε ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί «επειδή ο Νετανιάχου είναι πολεμοκάπηλος. Τώρα ξεκινάει».

Η Τεχεράνη προσπαθεί να διατηρήσει μία ισορροπία και τα μηνύματα που στέλνει τόσο στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Μέση Ανατολή είναι ότι δεν επιθυμεί έναν πόλεμο αλλά δεν θα φοβηθεί να χτυπήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της.

Οι σύμμαχοι του Ιράν σε αυτή την φάση δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση με σοβαρό αντίκτυπο, την ώρα που οι ΗΠΑ στηρίζουν διπλωματικά και στρατιωτικά το Ισραήλ. Η Κίνα και η Ρωσία πέρα από πύρινες δηλώσεις μέσα στον ΟΗΕ δεν έχουν αναλάβει δράση.

Έτσι η Τεχεράνη υποχρεώνεται να βρει στηρίγματα μέσα στην Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν μετέβη από χθες στην Ντόχα του Κατάρ και είχε συνάντηση σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Σήμερα ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι έχει διατάξει την παροχή βοήθειας στην χώρα, ενώ έκανε λόγο για «βάναυσες επιθέσεις» από το Ισραήλ.

Το μέσο πίεσης και οι απειλές στα κράτη του Κόλπου

Η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν – Ισραήλ συζητήθηκε από τους υπουργούς των αραβικών κρατών του Κόλπου και του Ιράν που συμμετείχαν σε συνάντηση ασιατικών κρατών στο Κατάρ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα κράτη του Κόλπου επιδίωξαν να διαβεβαιώσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους στη σύγκρουση, με αφορμή τις ανησυχίες ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση της βίας θα μπορούσε να απειλήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου, ανέφεραν ανώνυμα δύο πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ιράν δεν έχει απειλήσει να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι αν οι «υποστηρικτές του Ισραήλ» επέμβουν άμεσα, τα συμφέροντά τους στην περιοχή θα αποτελέσουν στόχο.

«Τα κράτη του Κόλπου θεωρούν απίθανο να χτυπήσει το Ιράν τις πετρελαϊκές τους εγκαταστάσεις, αλλά οι Ιρανοί αφήνουν υπονοούμενα ότι μπορεί να το κάνουν από ανεπίσημες πηγές. Είναι ένα εργαλείο που έχουν οι Ιρανοί εναντίον των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο σχολιαστής που βρίσκεται κοντά στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Σιχάμπι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.