Λιβανέζοι αξιωματούχοι: «Τα εκρηκτικά στους βομβητές στα μέλη της Χεζμπολάχ δεν μπορούσαν να εντοπιστούν ούτε με ακτίνες Χ»

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι παρακολούθησαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων των ασυρμάτων συσκευών επικοινωνίας, οι οποίοι είχαν προηγουμένως ανακτηθεί και απομονωθεί

Για τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ με παγιδευμένους βομβητές κατηγόρησαν το Ισραήλ Λιβανέζοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας, όπως μεταδίδει το CNN, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν τόσο προηγμένη που οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πέρασαν απαρατήρητοι, γεγονός που επέτρεψε την εισαγωγή τους στο Λίβανο και την παγίδευση μαχητών της Χεζμπολάχ.

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι παρακολούθησαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων των ασυρμάτων συσκευών επικοινωνίας, οι οποίοι είχαν προηγουμένως ανακτηθεί και απομονωθεί. Κατά τις έρευνες, διαπιστώθηκε ότι οι συσκευές περιείχαν εκρηκτικά υλικά, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν, ακόμα και με σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με εκρήξεις στους βομβητές των μαχητών της Χεζμπολάχ και την επόμενη μέρα επεκτάθηκαν και σε ασυρμάτους. Σύμφωνα με τις λιβανέζικες υγειονομικές αρχές, οι εκρήξεις σκότωσαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000 άτομα, εκ των οποίων πολλοί ήταν πολίτες που βρίσκονταν κοντά στις περιοχές των εκρήξεων. Οι απώλειες ξάφνιασαν τη Χεζμπολάχ, η οποία είχε στραφεί στην αναλογική τεχνολογία προκειμένου να αποτρέψει την ισραηλινή παρακολούθηση, αποφεύγοντας τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Το Ισραήλ δεν έχει κάνει άμεσο σχόλιο για τις επιθέσεις, αλλά σύμφωνα με πηγές του CNN, η επιχείρηση αυτή ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Μοσάντ και του ισραηλινού στρατού. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, υπαινίχθηκε την εμπλοκή του Ισραήλ όταν επαίνεσε “τις εξαιρετικές επιτυχίες” των ισραηλινών υπηρεσιών. Τόσο η λιβανέζικη κυβέρνηση όσο και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τις επιθέσεις.

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις εκρηκτικές συσκευές ως πολύπλοκες και προηγμένες, με τα εκρηκτικά υλικά να είναι “ενσωματωμένα” μέσα στις μπαταρίες λιθίου των συσκευών. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, η τοποθέτηση των εκρηκτικών γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αόρατα στις περισσότερες ελέγχους ασφάλειας. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των εκρηκτικών ήταν τόσο καλά ενσωματωμένο που ούτε τα πιο σύγχρονα συστήματα απεικόνισης, όπως οι ακτίνες Χ, δεν μπόρεσαν να τα εντοπίσουν.

Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι οι τηλεειδοποιητές κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Gold Apollo, που εδρεύει στην Ταϊβάν, και τα ασύρματα από την ιαπωνική ICOM. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή και υποστήριξαν ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα είτε ήταν απομιμήσεις είτε είχαν παραχθεί σε άλλα εργοστάσια με άγνωστη προέλευση. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι το Ισραήλ είχε στήσει εικονικές εταιρείες για να καλύψει τη διαδρομή των συσκευών, με την ουγγρική BAC Consulting και τη βουλγαρική Norta Global Ltd να θεωρούνται εμπλεκόμενες στο δίκτυο μεταφοράς.

Η λιβανέζικη αποστολή στον ΟΗΕ, σε επιστολή που απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστήριξε ότι τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν πριν οι συσκευές φτάσουν στο Λίβανο και ότι αυτό έγινε με “επαγγελματική” παρέμβαση από “ξένες δυνάμεις.” Παράλληλα, η έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνεται στις εταιρείες BAC Consulting και Norta Global Ltd, οι οποίες φέρονται να είναι εμπλεκόμενες στη διακίνηση των τηλεειδοποιητών που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ.

Το δίκτυο των εμπλεκόμενων παραγόντων εκτείνεται από την Ταϊβάν μέχρι την Ευρώπη, με αρκετές χώρες να ερευνούν τις οικονομικές συναλλαγές και την ακριβή διαδρομή των συσκευών. Το αν οι εταιρείες που αναφέρονται στην υπόθεση είναι απλές βιτρίνες ή πραγματικά εμπλεκόμενες δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται, με τις αρχές να αναμένουν περισσότερες αποκαλύψεις για τη στρατηγική και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.