Τον παραγκωνισμό των δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου στην Μεσόγειο προκαλούν οι επιλογές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Έντονη ανησυχία για τις στοχεύσεις της ΕΕ και τον παραγκωνισμό των δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου στην Μεσόγειο προκαλούν οι επιλογές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα Κομισιόν.

Από την Μύρνα Νικολαϊδου

Αν και η Ελλάς έλαβε αυτό που επιθυμούσε, επιβεβαιώνοντας παλαιότερο δημοσίευμα της «ΕτΚ» όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών -προστέθηκε και ο Τουρισμός- και η Κύπρος δηλώνει ικανοποιημένη για την ανάληψη αυτού της «Αλιείας και Ωκεανών», ουσιαστικά αυτό που συνέβη είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία αποκλείστηκαν από το σημαντικότερο όλων, το νέο χαρτοφυλάκιο για την Μεσόγειο, δεδομένης της συνεχούς αμφισβητήσεως των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων από την γείτονα Τουρκία. Αντί αυτού η πρόεδρος της Κομμισσιόν προσέφερε «γη και ύδωρ» στους «αντιπάλους» της Ελλάδος εντός της ΕΕ, δίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στις αντιρωσόφιλες κραυγές και όχι στην προστασία δύο κρατών μελών από τις ακόρεστες ορέξεις και διαθέσεις της πολλαπλώς επικίνδυνης Τουρκίας.

Δεν ήταν μυστικό ότι η Λευκωσία επεδίωκε την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπου η Άγκυρα επιμένει στην λύση των δύο κρατών. Και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές συνομιλίες για το έργο της ηλεκτρικής διασυνδέσεως Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, έργο που χρηματοδοτεί η ίδια η ΕΕ και προσκρούει στο γεωπολιτικό ρίσκο που προκαλεί το μόνιμο «αγκάθι» μια τυχόν τουρκικής εμπλοκής. Και η ελπίδα να δοθούν κάποιες εγγυήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περάτωση του έργου, αίφνης εξανεμίσθηκαν. Αντιθέτως, το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου ανατέθηκε στην Κροατία, που δεν φημίζεται για την ναυτική της παράδοση, ούτε για τις στενές εμπορικές της σχέσεις με τα κράτη της Μεσογείου. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «ΕτΚ» ότι η επιλογή της Κροατίας δεν είναι τυχαία, καθώς δείχνει ότι η κα φον ντερ Λάυεν θέλει να αποσυνδέσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας (εμπορικά, ενέργεια) από τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

Η αμφιλεγόμενη Επίτροπος για την Μεσόγειο

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει και το πρόσωπο που επελέγη για την ανάληψη του εξαιρετικά κρίσιμου αυτού χαρτοφυλάκιού. Πρόκειται για την Αντιπρόεδρο της απερχόμενης Κομμισσιόν Dubravka Šuica, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο έρευνας στην γενέτειρά της λόγω της άγνωστης πηγής του πλούτου και της περιουσίας της στην Κροατία και την Βοσνία. Πριν εισέλθει στην πολιτική, η Šuica ήταν δασκάλα αγγλικών και γερμανικών και ο σύζυγός της ήταν ναυτικός, κάτι που δεν δικαιολογεί την συσσώρευση πολλών ακινήτων αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τοπικές έρευνες. Επιπλέον πολλά ερωτηματικά έχουν προκαλέσει και τα 148 επίσημα ταξίδια που πραγματοποίησε η νέα Επίτροπος Μεσογείου -αν περάσει και την ακρόαση στην Ευρωβουλή- από το 2019 έως το 2024 με συνολικά έξοδα ταξιδιού 360.000 ευρώ, όπως ανέφερε το κροατικό newswire Index. Σχεδόν 60 από αυτές τις επισκέψεις ήταν αποστολές στο Ζάγκρεμπ, ενώ 23 επίσημα ταξίδια συνδέθηκαν με την γενέτειρά της, το Ντουμπρόβνικ, όπου κάποτε ήταν δήμαρχος. Και αυτό παρά την δέσμευση που παρείχε η ίδια κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ότι «θα πήγαινε εκεί που οι πολιτικοί σπάνια πηγαίνουν» για να ακούσει τη γνώμη των πολιτών.

Νατοϊκή και φιλότουρκη!

Πέρα από την απώλεια του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου, έντονο προβληματισμό προκαλεί και η γενικώτερη σύνθεσις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με προσανατολισμό καθαρά Νατοικό και αποκλειστική προσήλωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, γεγονός που ευνοεί την Τουρκία.

Ο πρώην υπουργός Μεταναστεύσεως, βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Καιρίδης εξήγησε προ ημερών στον ΣΚΑΪ: «Με ανησυχεί ελαφρώς η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής διότι όλα τα χαρτοφυλάκια τα σχετικά, τα Άμυνας και Εξωτερικών κλπ τα πήραν οι Βαλτικές (χώρες),οι Ανατολικοευρωπαίοι….Με ανησυχεί διότι υπάρχει μια μονοθεματικότητα στους Ανατολικoευρωπαίους, μια αδυναμία να αντιληφθούν τους κινδύνους που έχουμε εδώ στον Nότο και μια ευνοϊκότερη στάση έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο του να μην χαλάσουμε το μέτωπο το κοινό ενάντια της Ρωσίας». Και προσέθεσε με νόημα: «Όταν μιλάμε εμείς για γεωστρατηγική αυτονόμηση της Ευρώπης αυτοί επιμένουν ολοκληρωτικά στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι μια θέση η οποία ευνοεί την Τουρκία. Άρα όταν το χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών το παίρνει η Εσθονή και το χαρτοφυλάκιο Άμυνας το παίρνει ο Λιθουανός και ο Νότος γενικά λείπει από αυτή την μοιρασιά είναι ένα ζήτημα κατά την γνώμη μου».

Πράγματι η Εσθονή Κάγια Κάλλας που ανέλαβε την θέση του Ζοζέπ Μπορέλλ ως Ευρωαπαία ΥΠΕΞ θεωρείται σκληροπυρηνική και σφοδρή πολέμια της Μόσχας, ενώ ως νέος επίτροπος Άμυνας επιλέχθηκε ο Λιθουανός «ρωσοφάγος» Αντριους Κουμπίλιους. Και ενώ αμφότεροι είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της Μόσχας εντός της ΕΕ, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο και για την στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Αντιθέτως, η Εσθονία ετοιμάζεται να παραλάβει τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα Yoruk 4×4, γνωστό διεθνώς ως NMS 4×4. Μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Nurol Makina, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Εσθονίας Alar Kari μίλησε με εξαιρετικά εγκωμιαστικά λόγια για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

«H Τουρκία έχει εκτενή εμπειρία στον σύγχρονο πόλεμο, η οποία αντικατοπτρίζεται άμεσα στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η ικανότητα της συμμαχικής αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να αυξηθεί, και η Τουρκία, με την καινοτόμο και ικανή αμυντική βιομηχανία της, είναι ηγέτης και πρότυπο».

Kαι προσέθεσε: «Εκτιμούμε την τουρκική αμυντική παραγωγή γιατί η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ισχυρή και ικανή στρατιωτικά. Καθώς τόσο η Εσθονία όσο και η Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ, κατανοούν τι σημαίνει να αντιμετωπίζουμε άμεσα τις κύριες απειλές της συμμαχίας». Στην δε Λιθουανία εκατοντάδες πολίτες πρόσφεραν τον οβολό τους τον Μάιο του 2022 σε έναν έρανο, που είχε στόχο την αγορά ενός μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους Bayraktar για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

O παντοδύναμος Τουσκ

Αλλά η ενίσχυσις του ΝΑΤΟ εντός της ΕΕ δεν τελειώνει εδώ. Σε μια ακόμη κίνηση με ξεκάθαρα μηνύματα η πρόεδρος της Επιτροπής ανέθεσε το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στην Πολωνία του Ντόναλντ Τούσκ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πολωνός Πρωθυπουργός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξή της ως υποψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Και του το αντεπέδωσε και με το παραπάνω. Δεν μπορεί όμως κανείς να ισχυριστεί το ίδιο και για τον εταίρο σύμμαχο της κ. Φον ντερ Λάυεν στον δρόμο της προς την επανεκλογή, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάς έλαβε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και Τουρισμού, το οποίο επιθυμούσε, ωστόσο υπολείπεται βαρύτητας σε σχέση με τα προηγούμενα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την λειτουργία της ΕΕ και πλέον είναι προσανατολισμένα στην εξυπηρέτηση των Νατοικών συμφερόντων. Εξ άλλου η ίδια επι κεφαλής της Κομμισσιόν, Ούρσουλ φον ντερ Λάυεν έχει επικριθεί για έντονο φιλαμερικανισμό έναντι της προωθήσεως των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Ενώ μυστήριο παραμένει το τι έγραφαν τα προσωπικά μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβολο της αμερικανικής Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων κατά του Covid από την ΕΕ.

Επίτροπος Μεταναστεύσεως από την αντιμεταναστευτική Αυστρία!

Επιζήμιο για τα ελληνικά συμφέροντα είναι και το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομμισσιόν επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστεύσεως τον Αυστριακό Μάγκνους Μπρούνερ. Πέρα από το γεγονός ότι η Βιέννη είναι δορυφόρος του Βερολίνου, η επιλογή αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες, 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν στην χώρα οι βουλευτικές εκλογές, τις οποίες φαίνεται να κερδίζει το αντιμεταναστευτικό «Κόμμα της Ελευθερίας». Ακόμη και αν το υπερσυντηρητικό κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω του γνωστού μετώπου του δημοκρατικού τόξου κατά της ακροδεξιάς, είναι βέβαιο ότι η πολιτική της Αυστρίας για το μεταναστευτικό θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι η Βιέννη υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της μεταναστευτικής κρίσεως του 2015, κλείνοντας τα σύνορά της, ενώ το 2017 είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεως προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ. Και είναι άξιο απορίας αν η χώρα από την οποία προέρχεται ο νέος Ευρωπαίος Μεταναστεύσεως, θα πράξει το ίδιο και με τον μηχανισμό αλληλεγγύης, που προβλέπει το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο!

Η Κύπρος θα ασχολείται με τους Ωκεανούς και η Τουρκία θα αλωνίζει στην Μεσόγειο!

Τελευταίο αλλά όχι ελάσσων, το χαρτοφυλάκιο «Αλιείας και Ωκεανών» που έλαβε η Κύπρος δεν είναι μεν άνευ σημασίας, αλλά είναι εντελώς άνευ ουσίας για την Λευκωσία και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο για τα εθνικά της συμφέροντα. Η Κύπρος απομακρύνεται από το πεδίο δραστηριότητός της, που είναι η Μεσόγειος, αφήνοντας την Τουρκία να «αλωνίζει» ανενόχλητη και προσανατολίζεται κυρίως στις περιφερειακές στρατηγικές και προτεραιότητές της ΕΕ, κυρίως για την Αφρική και τον Ινδοειρηνικό και φυσικά στις σχέσεις της με την Βρεταννία. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν ετήσιες διαβουλεύσεις για τον καθορισμό των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τα κοινά αποθέματα στον Ατλαντικό και την Βόρεια Θάλασσα. Και ο νέος Επίτροπος θα πρέπει να διαχειριστεί τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος της Ενώσεως, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο ή λίγο αργότερα γιατί δεν θα έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι κρίσιμες αυτές μάλιστα διαπραγματεύσεις για το Λονδίνο συμπίπτουν με τις προσπάθειες που γίνονται για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στις οποίες η Βρεταννία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως εγγυήτρια δύναμη. Αντιλαμβάνεστε το παράδοξο.

Όσον αφορά την περίπτωση που ο νέος Κύπριος Επίτροπος χρειαστεί να απευθυνθεί στην Άγκυρα για το θέμα λόγου χάρη του «πολέμου της τσιπούρας», που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, θα παραθέσουμε απλώς την απάντηση της Κομμισσιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Παπανδρέου τον Μάιο του 2024: «Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο κεφάλαιο της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας κατά τις ενταξιακές συνομιλίες, και τα προϊόντα αλιείας της δεν καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως διασφαλίζει ότι η Τουρκία, ως μέλος της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, θα τηρεί τους κανόνες ιχνηλασιμότητας και εφαρμόζει τα απαιτούμενα συστήματα τεκμηρίωσης αλιευμάτων. Σε περίπτωση ανακρίβειας πληροφοριών, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι εξουσιοδοτημένα να διενεργούν ελέγχους και να απαιτούν επαλήθευση, με τη δυνατότητα απόρριψης εισαγωγών που δεν συμμορφώνονται». Και μην την είδατε…

Πηγή: Εφημερίδα Εστία

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.